Wifivel szinte bármit megtanulhatsz!

Már régen elmúltak azok az idők, amikor csak úgy lehetett valamit megtanulni, hogy órákon keresztül ücsörögtünk különböző előadásokon valamelyik jónak gondolt oktatási intézményben. Mostanra ugyanis számtalan olyan oldal létezik, ahol akár komplett egyetemi szakokat is elvégezhetünk, de ha szeretnénk, akár egyéb speciális tudásokat is elsajátíthatunk.

Rendszeres olvasóink már tudják, hogy a wifi egyszerre akár több ponton is kényelmesebbé tudja tenni az életünket, hiszen a felhasználásával például energiatakarékos otthont építhetünk, besegíthet nekünk a hétvégi takarításban és az önfeledt szórakozásunkhoz is nagymértékben hozzájárulhat.

Ezúttal pedig olyan weboldalakat mutatunk be, amikkel az új ismeretek elsajátítása is gyerekjáték lesz. Például, ha egyik reggel úgy ébredünk fel, hogy szeretnénk adatvizualizációs szakemberré válni, akkor csak el kell látogatnunk a cikkünkben található honlapok egyikére, ahol pár kurzus, vagy egy hosszabb tanfolyam után annyi ismeretanyagot szerezhetünk, hogy már akár egy kezdő pozícióra is pályázhatunk. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg inkább, hogy pontosan hol érdemes a tanulást elkezdeni!

Tanulj a világ legnevesebb oktatóitól!

Ki ne álmodozott volna arról, hogy egyszer egy világhírű egyetemen tanulhasson? Nos, még mindig előttünk áll a lehetőség, ugyanis az edX oldalán keresztül - ha rendelkezünk megfelelő szintű angol nyelvismerettel - olyan intézményekben tanulhatunk, mint például a Berkeley, a Harvard, vagy éppen az oxfordi egyetem. Jól mutatja a szolgáltatás népszerűségét, hogy az elmúlt 6 évben világszerte 14 millió felhasználó döntött úgy, hogy így gyarapítja ismereteit a legkülönfélébb kurzusokon.

A legszebb az egészben, hogy nem csak online tanfolyamokat, hanem teljes szakokat is elvégezhetünk otthonunk kényelmében, vagy bárhol máshol, legyen szó szinte akármilyen tudományágról. Ráadásul csomó oktatóanyagot teljesen ingyenesen, akár több eszközön keresztül is elérhetünk és csak akkor kell fizetnünk értük, ha szeretnénk digitális oklevelet kapni a tanulási folyamat legvégén.

Hasonló szellemiségben készült a Coursera is, amit az edX létrehozásának évében indított el a Princeton, a Stanford és a Pennsylvaniai egyetem egy közös online oktatási platformként. Az oldalon akár regisztráció nélkül is beleleshetünk egy kurzusba, ha pedig elkezdjük valamilyen új ismeret elsajátítását, akkor interaktív tankönyvek, töménytelen mennyiségű videó és a tudás elmélyítéséhez szükséges kvízek várnak minket.

Vadiúj ismeretek videókra hangolva

A karrierépítésben járatosak már biztosan ismerik a LinkedIn szakmai közösségi oldalt, aminek pár éve már a szerves része a Lynda.com, ahol havidíjért cserébe rengeteg videótanfolyamot végezhetünk el. Itt a szakmai legjobbjaitól tanulhatunk olyan témákban, mint a szoftverfejlesztés, a webfejlesztés, a dizájn, a fotográfia, de több mint 1200 kifejezetten üzleti témára koncentráló kurzus is elérhető az oldalon.

A Lynda.com egyik nagy előnye, hogy az első hónapban teljesen ingyenesen kipróbálható, így mindenki eldöntheti, hogy a 30 nap lejárta után érdemes-e erre áldoznia. Cégvezetőknek is rendkívül hasznos lehet ez a platform, ugyanis akár egy teljes vállalkozás számára lehet vásárolni hozzáférést, hogy az oldalt minden munkavállalónk könnyedén elérhesse.

Akkor is nagy hasznát vehetjük a honlapnak, amikor nem csak már meglévő ismereteinket szeretnénk elmélyíteni, hanem új dolgokat, képességeket szeretnénk elsajátítani. Erre használhatjuk a tanulási útvonalakat (learning path), amiket végigjárva például nagyszerű menedzser válhat belőlünk.

Ha mindig egy kicsit többre vágysz

Manapság már azt is megtehetjük, hogy népszerű sztároktól tanulunk meg valami igazán újat. Ehhez érdemes használni a MasterClass szolgáltatását, amivel kurzusonként fizetve, vagy egész éves bérletet kiváltva tanulhatunk a legnagyobbaktól.

Például Gordon Ramsay beavathat minket a főzés tudományába, Christina Aguilera énekelni taníthat minket, Martin Scorsese a filmrendezésbe engedhet némi exkluzív betekintést, amíg Serena Williams segíthet elsajátítani a teniszezés alapjait. Minden mesterkurzus rendelkezik egy digitális tankönyvvel, amivel elmélyíthetjük frissen szerzett tudásunkat, hiszen nem csak a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, hanem különböző gyakorlatokat is.

A világhírű oktatóktól sokszor kérdezni is lehet, ha pedig szeretnénk megosztani másokkal tapasztalatainkat, arra a tanulóknak fenntartott fórum a legjobb megoldás.

Magyar megoldások a praktikusság jegyében

Természetesen már itthon is találhatunk olyan oldalakat, amikkel számtalan dolgot megtanulhatunk, ráadásul ha szeretnénk, akkor még magánórákra is befizethetünk. Ilyen például a SkypeSuli és a Magántanár.hu, ahol könnyedén megtalálhatjuk a minket érdeklő témákat és az igényeinkhez legjobban passzoló oktatókat. Adott tantárgyra specializálódott oldalakat is találhatunk a hazai kínálatban, így például akinek gondot okoz a matematika, azok a Matek Oázis segítségével gyarapíthatják tudásukat.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?