Tudj meg mindent a wifi routerekről!

Jó lenne, ha a család minden tagja egyszerre több eszközön zavartalanul netezhetne otthon? Ha többé nem akadozna a kapcsolat, és tökéletesen betöltődne minden tartalom? Akkor egy igazán jó wifi routerre van szükséged, ami maradéktalanul képes kiszolgálni a fenti igényeket! Hogy mi az a router, és hogyan működik? Most megtudhatjátok!

1. Mi az a wifi router?

2. Mire figyeljünk router vásárláskor?

3. Wifi router elhelyezése

4. Wifi router beállítása

5. Még így se jó a wifi? Itt a megoldás!

6. Ugye nem is olyan bonyolult?

Mi az a wifi router?

Manapság szinte naponta találkozunk a router fogalmával, és az eszköz háztartásunk mindennapi részévé vált, ám sokak számára még mindig nem tiszta, hogy pontosan mi is a különbség a modem, illetve a router között. Néhányan ezért hajlamosak a két elnevezést összekeverni, és egyik fogalmat tévesen a másik eszközzel kapcsolatban használni. De tulajdonképpen mi a különbség közöttük?

A modem arra képes, hogy összekötő kapocsként szolgáljon az otthoni helyi hálózatunk és az internet között. Egy olyan berendezés, ami egy vivőhullám modulációjával a digitális jelet analóg információvá, majd a másik oldalon ennek demodulációjával újra digitális információvá alakítja. Az eljárás célja, hogy a digitális adatot analóg módon átvihetővé tegye. A kapcsolódás formája attól függ, hogy mi biztosítja a közöttük lévő összeköttetést (pl.: kábel, telefonhálózat, műhold vagy száloptika, de sztenderdnek számít az egyszerű hálózati kábel csatlakoztatás is).

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a stabil kapcsolathoz mindenképpen olyan modemre lesz szükségünk, ami internetszolgáltatónk infrastruktúrájával mindenféle probléma nélkül képes hatékonyan együttműködni, és azt is garantálja, hogy az internetcsomagunkban foglalt maximális wifi sebességet bármikor el tudjuk érni. Erre kiválóan alkalmas a UPC csodamodemének számító Connect Box, ami otthonunk minden pontjára kellően gyors és stabil wifi elérést képes biztosítani.

Eddig ugyebár minden rendben. De ha a modem célja az, hogy kapcsolatot létesítsen számítógépünk és az internet között, akkor tulajdonképpen mi a vele gyakran összekevert eszköz, a router lényege?

Nos, a router, más néven útválasztó, egy olyan intelligens hálózati eszköz, ami egyszerre tud adatokat fogadni és továbbítani akár több eszköznek is. Feladata a különböző, például egy otthoni vagy irodai hálózat és az internet, vagy egyes országok közötti hálózatok, vagy vállalaton belüli hálózatok összekapcsolása, az azok közötti adatforgalom irányítása.

Egy router akár több hálózatra is tud csatlakozni, amiket képes összekötni egymással. A wifi router segítségével tehát az otthonunkon belül akár több eszközről tudunk csatlakozni a világhálóra, így gyakorlatilag bármelyik családtagunk élvezheti a vezeték nélküli kapcsolat előnyeit. Ezt csupán az határozza meg, hogy pontosan milyen eszközt választunk az internetezéshez.

Mire figyeljünk router vásárláskor?

Szóval most már tudjuk, mi a különbség a modem és a router között, továbbá azt a kérdést is tisztáztuk, melyik eszköznek pontosan mi a feladata. A modem összeköt az internettel, a router pedig képes több eszköz között is elosztani a hálózati jelet otthonunkban. Ezen a ponton sokakban merülhet fel a kérdés: De mégis, milyen routert vegyek otthonra?

Ahogyan a modem esetében, úgy az útválasztó vásárlásakor is érdemes odafigyelnünk néhány dologra az árakon kívül is. Itt nem kell nagy ördöngösségre gondolni, azonban pár fontos lépés kihagyásával nagy az esély arra, hogy nem megfelelő wifi routert vásárolunk az otthoni hálózat elosztására.

Először is, mindig ellenőrizzük le, hogy szolgáltatónknál pontosan mekkora sebességű internetre fizettünk elő, majd nézzük meg azt is (pl.: a Speedtest, vagy a Fast.com oldalán), hogy valójában mekkora a letöltési- és feltöltési sebességünk. Ez segít a legjobb router kiválasztásában, ugyanis így tudni fogjuk, hogy milyen erősségű netkapcsolatot kell majd kezelnie.

A router ugyanis önmagában nem minden, és a wifi sebessége főként ezektől a paraméterektől függ majd. Ha például az internetcsomagunk csak az 500/300 Mbit/s sebességet engedélyezi, úgy felesleges gigabites routert vásárolnunk. Ha pedig a helyzet épp ennek a fordítottja, abban az esetben érdemes beruháznunk egy drágább, nagyobb teljesítményű wifi routerre, hogy ki tudjuk használni a szolgáltatás által kínált maximális le- és feltöltési sebességet.

Figyelnünk kell arra is, hogy a kinézett router támogassa az AC (újabb nevén Wi-Fi 5) szabványt, ami internetsebességben és hatótávolságban egyaránt jeleskedni tud, valamint az újabb és a jövőben megvásárolni kívánt eszközöket is képes kezelni. Így akár 1300 Megabit/s-es wifit is kaphatunk, amivel beltérben 140 (!) méteresre növelhető a wifi router hatótávolság. Így a legtöbb háztartásban ez bőven megoldja a problémát, és kiváló minőségű, stabil internetkapcsolatot biztosít a felhasználóknak.

Manapság rendkívül fontos az is, hogy olyan, többantennás eszközt válasszunk, ami támogatja az 5GHz-es wifi tartományt, hiszen ez is hozzájárul vezeték nélküli internetünk sebességéhez és erősségéhez. Az 5GHz-es routerek egyre gyakoribbak, használatuk pedig nem pusztán stabil, de biztonságos hálózat kialakítására is képes. Itt jön ugyanis szóba a legjobb router megvásárlásának egyik fontos szempontja, a biztonság. Biztonság szempontjából ugyanis olyan eszközre lesz szükségünk, ami képes a WPA2 wifi titkosítási szabvány használatára.

A wifi router ára típustól és teljesítménytől függően is eltérő lehet, azonban mindig törekedjünk arra, hogy a céljainknak megfelelő, minőségi eszközt szerezzünk be. A router vásárlás nem csupán az otthonunkban használt hálózat stabilitását, de adataink biztonságát, a hálózat védettségét is nagymértékben befolyásolhatja.

Wifi router elhelyezése

Miután a vásárláson is túlestünk, és sikerült kiválasztanunk a megfelelő eszközt, következik az újabb dilemma: Hova tegyük a lakásban a routert, hogy otthonunk minden pontján elérhető, és legfőképp stabil legyen az internetkapcsolat?

Erre a kérdésre több válasz is létezik, a legjobb megoldás pedig teljesen magától értetődő. Ha a wifi routert otthonunk egy központi helyére helyezzük, annak érdekében, hogy lehetőleg minden irányba tudjon megfelelő erősségű wifit sugározni, hálózatunk nagy valószínűséggel minden eszköz számára elérhető lesz. A maximális hatás elérése érdekében – amennyiben ez megoldható – érdemes minél magasabbra is helyeznünk a routert, hiszen az otthoni tereptárgyak könnyedén gátolhatják az általa kibocsájtott wifi jel terjedését. Fontos azonban tudni, hogy otthonunk típusa, a falak anyaga és vastagsága is hatással lehet a wifink erősségére, amit korábbi cikkünkben már alaposan kiveséztünk nektek.

Wifi router beállítása

Annak érdekében, hogy az általunk választott wifi router megfelelően működjön, elkerülhetetlen, hogy elvégezzünk rajta bizonyos biztonsági és hálózati beállításokat. A nem megfelelően beállított router ugyanis hatással lehet a wifi sebességére, vagy akár eszközeink védettségére is. Ahhoz azonban, hogy ezeket a beállításokat el tudjuk végezni, nem kell informatikus szakembernek lennünk, hiszen a legtöbb esetben a router mellé kapott használati utasítás is segít a megoldásban.

Először is szerezzünk egy Ethernet kábelt és kössük össze routerünket a számítógépünkkel. A router csatlakoztatása után indítsuk el internetböngészőnket. A címsorba gépeljük be: 192.168.0.1 – régebbi eszköz esetén ez 192.168.1.1 is lehet –, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ha mindent jól csináltunk, már meg is jelent routerünk kezelőfelülete, ahol az admin felhasználónévvel és admin jelszóval tudunk belépni – probléma esetén ellenőrizzük le belépési adatainkat a routerünk alján található matricán.

Miután beléptünk, több változtatást is eszközölnünk kell ahhoz, hogy routerünk a hálózatunkhoz mérten és megfelelő módon működhessen.

Először is ellenőrizzük, hogy véletlenül nem túltelített wifi csatornára vagyunk-e kapcsolódva. Ha igen, akkor ezt a maximális sebesség és hatékonyság érdekében le kell cserélnünk. Ha ezzel megvagyunk, váltsunk át 2,4GHz-ről 5GHz-re, valamint a megfelelő biztonság érdekében a titkosítási szabványt állítsuk át WPA2-re, majd olyan új belépési adatokat adjunk meg, amik kellően bonyolultak ahhoz, hogy csak nagyon nehezen törhessék fel wifi routerünket. Ez nem csak az esetleges potyázók miatt fontos, akik a hálózatunkra kapcsolódva szeretnék elkerülni, hogy elő kelljen fizetniük az internetre, de személyes adataink védelme szempontjából is kritikus lehet. A kiberbűnözők számára az adatok a feketepiacon értékesebb forrást jelentenek még az aranynál is. A szabványos wifi routerek gyári jelszava rendkívül sérülékeny és könnyedén feltörhető, éppen ezért nem árt az óvatosság.

Még így se jó a wifi? Itt a megoldás!

Abban az esetben, ha a hálózat továbbra sem elérhető, esetleg a router által sugárzott jel túlságosan gyenge, a legjobb megoldás a wifi jelerősítő (ún. booster) beszerzése lehet. Egy minőségi booster minden modemhez és routerhez egyaránt csatlakoztatható, és hatékonyan képes megnövelni a vezeték nélküli hálózatunk hatótávolságát. Lényegében stabilizálja a jeltovábbítási folyamatot, így gyorsan és gazdaságosan oldja meg a gyenge jelerősség miatti kellemetlenségeket, esetleges fennakadásokat.

Ugye nem is olyan bonyolult?

Nos, most hogy a végére értünk, röviden és tömören foglaljuk össze, mit is tanultunk a routerekről. A modem célja, hogy összekösse otthonunkat az internettel, míg a router feladata, hogy a modemen keresztül érkező jelet képes legyen egy háztartáson belül akár több eszköz között hatékonyan szétosztani.

A modemeknek és a routereknek is több fajtája létezik. Modem és router vásárlása során egyaránt fontos, hogy az eszközök kompatibilisek legyenek az internetszolgáltatónk által biztosított hálózattal, illetve hogy lehetőleg a modern informatikai és biztonsági előírásainak egyaránt megfeleljenek. Vásárláskor tehát ne kizárólag a router árak határozzák meg döntésünket, gondoljunk az otthonunkban elérhető, stabil és biztonságos internetkapcsolatra is.

Abban az esetben, ha az általunk vásárolt wifi router hatótávolsága mégis kicsi lenne, érdemes beruháznunk egy wifi boosterre, ami képes arra, hogy bizonyos határokon belül megnövelje az elérhető jelerősséget.

A modern, 5 GHz-es, többantennás routerek azonban az esetek többségében a legnagyobb háztartásokban is beválnak, és egyedül a vastag, betonból készült falak lehetnek képesek számukra némi akadályt szabni.

Nem is olyan bonyolult ez, mint elsőre gondoltad volna? Néhány fontos adat ismeretében most már Te is képes vagy arra, hogy kiválaszd a számodra leginkább megfelelő, erős wifi routert, és az esetlegesen felmerülő problémákat akár informatikus vagy szerelő beavatkozása nélkül is képes légy elhárítani!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?