A WiFi jelszó

Manapság már nem az a kérdés, hogy egyáltalán ellássuk-e jelszóval otthoni wifi kapcsolatunkat, sokkal inkább az, hogy hogyan tudjuk azt a legnehezebben feltörhetővé tenni. Ennek érdekében összegyűjtöttük nektek, hogy mi mindent érdemes tudni a biztonságos wifi jelszavakról és hogyan lehet a biztonságos hálózati kapcsolathoz szükséges beállításokat a lehető legkönnyebben elvégezni.

Azt már elég sokan tudják, hogy az otthoni wifi kapcsolat biztonságának biztosítása mennyire fontos feladat. Az erős wifi router jelszó segítségével elkerülhetjük azt, hogy okosotthonunk eszközei meghibásodjanak, hogy illetéktelenek férhessenek adatainkhoz, vagy azt, hogy a wifi-tolvajok megdézsmálják a sávszélességünket. Az első fontos lépés ennek érdekében az, hogy megfelelő wifi titkosítás mellett olyan jelszót válasszunk, ami megnehezíti a hálózatunk beállításaihoz való hozzáférést. De hogyan kezdjünk neki a feladatnak? Ebben nyújtunk nektek most némi segítséget!

Mi az a wifi jelszó és miért van rá szükségünk?
Miért fontos az otthoni wifi jelszó beállítása?
Wifi jelszó megváltoztatása lépésről lépésre
Wifi jelszó feltörés ellen így találj erős wifi jelszót!
Elfelejtett wifi jelszó... Mit tehetek?
Mit tehetünk még a biztonságos wifiért?

Mi az a wifi jelszó és miért van rá szükségünk?

Modemünk és a wifi router segítségével lakásunkon belül az internet használatára gyakorlatilag egy saját hálózatot hozunk létre és üzemeltetünk. Ezt adminisztrátorként mi magunk kezeljük, így mi vagyunk felelősek a biztonságáért is. A wifi kód szolgálja azt a célt, hogy hálózatunkat és adatforgalmunkat megvédjük az illetéktelen felhasználók elől. Nem szabad ugyanis elfelejtenünk, hogy ez nem egy zárt rendszer: routerünk egy nagy, rengeteg ember által használt hálózat egészére csatlakozik.

A wifi router tehát úgy is mondhatnánk, hogy egy kapu, melynek kulcsa a router jelszó, és ha gyenge wifi kódot választunk, az olyan, mintha lakásunk ajtaját zár helyett csak egy rozsdás retesszel próbálnánk megvédeni a vagyonunkra pályázó betolakodók elől. Az pedig, ha illetéktelen személyek férnek hozzá hálózatunkhoz, okoseszközeink gyenge pontjainak ismeretében igen komoly problémákig is vezethet.

Miért fontos az otthoni wifi jelszó beállítása?

Különböző felmérések eredményei igazolják, hogy az emberek többsége (nem kevesebb, mint 50%-uk) az otthoni wifi hálózat telepítése után nem változtatja meg routerének jelszavát. Ennek legfőbb oka a kényelem, vagy az esetleges negatív következményekkel kapcsolatos információk hiánya. Pedig a wifi jelszó beállítása nem vesz túlzottan sok időt igénybe, és alapvetően egyszerű feladat.

A routerek gyártói már beállítóvarázslót is mellékelnek az útválasztókhoz, melyek végigvezetnek minket a wifi és az internet helyes beállításán. A legtöbben azonban úgy gondolják, hogy a gyári wifi kód használata biztonságos, nem okozhat különösebb problémát az otthoni hálózat működésében, és a router jelszó változtatás hiánya nem hordoz magában olyan veszélyeket, melyek rájuk is könnyedén negatív hatással lehetnek. Ez azonban sajnos hatalmas tévedés! Hogy miért? Ennek több oka is van.

Mivel routerünk tulajdonképpen egy külön operációs rendszerrel működő mini-számítógép, ezért alapvetően sebezhető eszköz is. A hálózati biztonsági kulcs megváltoztatása tehát fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Ennek egyik fő oka, hogy a gyakorlott hackerek általában jól ismerik a nagyobb router-gyártó cégek által használt, alapbeállítású jelszavakat, ezáltal pedig útválasztónk típusa alapján akár a mi wifi kódunkat is könnyedén visszafejthetik. Ez rengeteg kellemetlenséghez és komoly problémához vezethet. A védelem azért is létfontosságú feladat, mert a wifi jelszó feltörése nem csak azzal jár együtt, hogy illetéktelenek használhatják a hálózatunkat és csökkenthetik a sávszélességünket.

Ha wifi kódunk a nem megfelelő kezekbe kerül, azzal is számolnunk kell, hogy a jogtalan felhasználók hozzáférhetnek különböző eszközeinkhez és az azokon található, értékes adatainkhoz. Lehallgathatóvá válik a kommunikációnk, zsarolóvírusok és egyéb digitális kártevők kerülhetnek telepítésre, vagy a hackerek egyéb, illegális tevékenységekre használhatják hálózatunkat. Hálózati biztonsági kulcsunk ismeretében az illetéktelen felhasználók akár meg is változtathatják a router jelszavát, kizárva minket ezzel saját, otthoni wifi hálózatunkból. A gyári wifi jelszó mihamarabbi megváltoztatása viszont segít abban, hogy az otthoni rendszerhez ne férhessen hozzá túlzottan könnyen se a potyázó szomszéd, se az adatainkra pályázó, illetéktelen kiberbűnöző.

Wifi jelszó megváltoztatása lépésről lépésre

Amennyiben szeretnéd megerősíteni otthoni hálózatod biztonságát, de nem tudod, hogyan kezdd, egyértelműen az útválasztód gyári jelszavának megváltoztatásával kell nekiállnod a feladatnak. Ezt érdemes minél hamarabb megtenned, és lehetőleg már a router telepítése után időt szánnod rá. A feladat tulajdonképpen egyszerű, és gyakorlatilag pillanatok alatt elvégezhető. Első lépésként hozzá kell férned az útválasztó biztonsági beállításaihoz.

A legfontosabb kezdeti lépés biztonsági beállításaink megnyitásához, hogy elérjük routerünk kezelőfelületét. Ehhez elég csak csatlakoznunk a wifinkre, majd elindítanunk internet böngészőnket. Itt a címsorába írjuk be a 192.168.0.1 számsort – ez régebbi készüléktípus esetén lehet 192.168.1.1 is –, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ezután fog megjelenni routerünk kezelőfelülete. Itt általában az admin felhasználónévvel és admin jelszóval tudunk belépni, ha ezt még nem változtattuk meg korábban, amit a biztonságos felhasználás érdekében szintén tanácsos dolog megtennünk.

Sikeres belépést követően keressük meg a wifi titkosítás szekciót. A wifi titkosításával a routerünkön átfolyó adatforgalmat tehetjük kódolttá. Ennek célja, hogy ha valakinek sikerül is feltörnie wifi hálózatunkat, abban az esetben se legyen lehetősége adataink dekódolás nélküli értelmezésére. A titkosítás szekcióban tudjuk megnézni, hogy aktuálisan milyen szabvány az, amit routerünk az adatforgalom titkosítása érdekében használ.

Amennyiben a WEP, vagy a WPA titkosítási formát látjuk, változtassuk ezt meg WPA2-re. A WEP titkosítás már rendkívül elavultnak számít, és különösebb hozzáértés sem szükséges ahhoz, hogy valaki pillanatok alatt feltörje. A WPA2 beállítás viszont lényegesen nagyobb biztonságot nyújt, mint az összes többi megoldás, és a jelerősségre is jótékony hatással lehet. A titkosítási beállítások után nyílik lehetőségünk a wifi jelszó megváltoztatására.

Wifi jelszó feltörés ellen így találj erős wifi jelszót!

A wifi titkosítás beállítását követően arra fog kérni minket a felület, hogy adjunk meg egy új jelszót az otthoni hálózatunknak. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ezen a ponton az, hogy egy nehezen kitalálható, biztonságos kóddal álljunk elő. Mindig gondoljunk arra, hogy az olyan könnyen megjegyezhető router jelszó visszafejtéséhez, mint az „123456”, vagy a „qwertz” talán nem is kell tapasztalattal rendelkező hackernek lenni. De a születési dátumunk sem a legbölcsebb döntés, hiszen hiába könnyen megjegyezhető, személyes adataink ismeretében legalább ennyire könnyű feladat a visszafejtése is.

Éppen ezért a legideálisabb egy olyan karaktersor használata, ami egyáltalán nem köthető hozzánk, valamint kis- és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket egyaránt tartalmaz. Ebben az esetben a wifi jelszó visszafejtése is nehezebb feladat lesz a hálózati biztonsági kulcsra pályázó illetéktelenek számára.

Egy erős wifi router jelszó kitalálása alapjáraton nem könnyű feladat, ezért az ehhez hasonló online jelszógenerátorok sokat segíthetnek abban, hogy minél biztonságosabb megoldást találjunk. A véletlenszerűen generált hálózati biztonsági kulcs megnehezíti a wifi kódfeltörés feladatát, és biztonságosabbá teszi otthoni hálózatunkat. Nem tartalmaz ugyanis józan ésszel kitalálható, vagy matematikai szempontból logikusan megfejthető mintázatokat.

Jó módszer lehet ezenkívül az is, ha kitalálunk egy mondatot, melyet rajtunk kívül más nem ismer, és ennek kezdőbetűit használjuk wifi kódként. Ez lehet bármi, amire egészen biztos, hogy emlékezni fogunk. Például: „Augusztus 5. a kutyám, Berci születésnapja”. Ebben az esetben jelszavunk a következő lesz: „A5.akBsz”. Így tehát alapvetően egy nehezen megfejthető karaktersort kapunk. Azonban ilyenkor is érdemes arra törekednünk, hogy minél hosszabb, legalább nyolc vagy tíz betűből és számjegyből álló kód legyen a végeredmény.

Fontos továbbá, hogy az ilyen módon generált router jelszót ne felejtsük el. Írjuk fel, és tároljuk biztonságos helyen, hiszen bármikor előfordulhat, hogy szükségünk lehet rá. A hálózati biztonsági kulcs időnkénti cseréje is erősen ajánlott, legalább háromhavonta egyszer érdemes ezt megtenni, mint biztonsági rutin intézkedést, bármennyire kényelmetlen és időpazarló feladatnak is tűnhet. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy napjaink online világában a személyes adatok az aranynál is értékesebb feketepiaci árucikknek minősülnek, éppen ezért védelmük érdekében minden lehetséges lépést érdemes megtennünk!

Ha új wifi jelszó megadása előtt kezdeti belépési adatainkat is szeretnénk ellenőrizni, ezt a router alján lévő matrica segítségével tehetjük meg.

Elfelejtett wifi jelszó... Mit tehetek?

Komoly fejfájásra adhat okot, ha elfelejtettük a hálózat általunk beállított kulcsát, azonban ilyenkor sem kell feltétlenül rögtön kétségbe esni. Ha több eszközt használunk egyszerre, az elfelejtett wifi jelszót viszonylag egyszerűen, kódfeltörési képességek hiányában is előkeríthetjük. Ehhez az is szükséges persze, hogy egyszerre több eszközt is használjunk a háztartásban. Ha már csak egy eszközzel is csatlakozva vagyunk az otthoni hálózathoz, lehetőségünk van az elfelejtett wifi jelszó megjelenítésére.

Wifi jelszó megjelenítése Windows 10 használata esetén

A wifi jelszó megjelenítése Windows 10 használata esetén egyszerű feladat. A Start menün belül válasszuk a Gépház, majd a Hálózat és Internet menüpontot, ezen belül az Állapot, végül a Hálózati és Megosztási Központ lehetőséget. A Hálózati és megosztási központban a Kapcsolatok felirat mellett választhatjuk ki a Wi-Fi hálózatunk nevét. Az Állapot: Wi-Fi ablakban válasszuk a Vezeték nélküli tulajdonságok gombot, ezután a vezeték nélküli hálózat tulajdonságait ismertető ablakban keressük meg a Biztonság fület, majd jelöljük be a Karakterek megjelenítése jelölőnégyzetet. Ekkor megjelenik a Wi-Fi hálózat jelszava a Hálózat biztonsági kulcsa mezőben.

Wifi jelszó megjelenítése Windows 7 vagy 8 használata esetén

Windows 8.1 vagy 7 rendszer használata esetén sincs sokkal nehezebb dolgunk. Végezzünk keresést a Hálózati és kifejezéssel, majd az eredmények listájában válasszuk a Hálózati és megosztási központ lehetőséget.

Az ilyen módon visszaszerzett wifi jelszó segítségével routerünk kezelőfelületén már könnyedén állíthatunk be új hálózati kulcsot is a korábban leírt módszer segítségével.

Mit tehetünk még a biztonságos wifiért?

Gyári wifi felhasználónév cseréje és a firmware frissítése

Természetesen az erős jelszó önmagában még nem elég a lehető legbiztonságosabb wifi kapcsolat létrehozásához. Ezért – többek közt – érdemes lecserélnünk a gyárilag generált felhasználónevet is, és érdemes frissítenünk a routerünk optimális működéséért felelős alkalmazást, a firmware-t, amit korszerűbb eszközök esetén már a böngészőből elért kezelőfelületen is meg tudunk tenni. A firmware időszakos frissítésére azért is érdemes odafigyelnünk, mert nem kapunk semmiféle jelzést vagy értesítést arról, ha a routerünk által használt alkalmazás elavulttá és sebezhetővé válik.

WPS kikapcsolása

Fontos még, hogy emellett kapcsoljuk ki a WPS (Wi-Fi Protected Setup) funkciót is, ami lehetővé teszi, hogy pár számból álló PIN-kóddal férjünk hozzá wifi routerünkhöz. Emiatt ugyanis a hálózat elérése nem csupán kényelmesebbé, de könnyen sebezhetővé és feltörhetővé is válik.

Vendég wifi hálózat létrehozása

Ha nem szeretnénk, hogy vendégeink hozzáférjenek a hálózaton tárolt adatainkhoz, a routerek többségénél külön vendég hálózat létrehozására is lehetőségünk van, az Enable Guest Zone opció alkalmazásával. A wifi jelszó megfelelő titkosítására azonban ebben az esetben is érdemes ugyanúgy odafigyelnünk. A biztonság kedvéért nem árt az sem, ha egy olyan korszerű, internetet adó eszközt szerzünk be otthonra, ami otthoni wifinket a lakás minden pontján elérhetővé teszi.

Ilyen a UPC Connect Box, ami magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkezik, a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es wifi tartományt is támogatja, valamint teljesítménycsökkenés nélkül képes villámgyors wifit sugározni lakásunk minden pontjára. Ráadásul arra is kiválóan alkalmas, hogy a gyakran használt funkciókhoz kényelmesen hozzáférj, így létrehozhatsz a wifi jelszavadat nem kockáztató vendég hálózatot és ellenőrizheted, hogy milyen eszközök csatlakoztak a hálózatodra. Ez azért is fontos, mert a segítségével elkerülhetjük az olyan adathalászattal kapcsolatos próbálkozásokat, mint amivel legutóbb Chloe from the Woods-nak kellett szembesülnie.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?