Wifi jelerősítő és antenna - Ha gyenge a wifi a lakásban

Ma már nem az a kérdés fogalmazódik meg a legtöbb emberben, hogy van-e valahol wifi, hanem hogy pontosan milyen a rendelkezésre álló vezeték nélküli hálózat és a wifi jelerősség. Sajnos azonban sok helyen rendkívül gyenge a wifi jel, aminek számtalan oka lehet. Mostani cikkünkben ennek megoldásában nyújtunk nektek segítséget.

Amiről szó lesz:

A wifi hálózatok használata napjainkra a legtöbb háztartásban mindennapivá vált. A router és wifi jelerősítő általános használati cikké nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen amíg számítógépből sokszor csak egy van, addig okostelefonból, tabletből egyszerre többet is használunk a lakásban. Az internetkapcsolat optimális megosztása nélkül emiatt ma már szinte létezni sem tudnánk.

Az otthoni hálózat wifi routerrel történő kiépítéséről szerencsére elmondható, hogy a korábbi vezetékes megoldáshoz képest szinte már gyerekjáték a létrehozása. Nincs szükség fúrásra vagy kilométeres optikai kábelköteg behúzására.

Viszont bármilyen kényelmes is a vezeték nélküli internet, előfordulhat, hogy a lakás bizonyos pontjain akadozik az elérése, még akkor is, ha nagy hatótávolságú wifi routert használunk. Mi lehet ennek az oka, és mik a lehetőségeink arra, hogy ezt a kellemetlen problémát orvosoljuk?

 

Miért lehet gyenge a wifi jelerősség?

Azt, hogy otthonunkban milyen a wifi jel erőssége, alapvetően több dolog is befolyásolja. Vegyük most sorra a lassú netelérés problémájának legfőbb okait, és nézzük meg, melyik esetben milyen módon orvosolható a gond a legegyszerűbb módon.

Kezdjük is mindjárt az alapoktól!

 

Rossz helyen van a lakásban a router

Az otthoni wifi létrehozásához először is szükségünk lesz egy vezeték nélküli útválasztóra, ismertebb, angol nevén wifi routerre.

A router az az eszköz, ami szétosztja a bejövő internetkapcsolatot a lakásban található különböző eszközök, laptopok, okostelefonok és tabletek közt. Ezek az eszközök a beépített wifi vevőegységeik segítségével csatlakoznak a hálózathoz.

Egy bizonyos kütyün elérhető sebesség nagyban függhet a beépített wifi vevő teljesítményétől, de az általunk használt wifi router típusától, vagy épp annak a lakásban történő elhelyezésétől is. Éppen ezért már maga a router vásárlás, és a készülék ideális elhelyezése sem egyszerű feladat.

Ha szeretnénk, hogy a net lefedettsége a ház minden pontján megoldott legyen és a hálózat hibátlanul működjön eszközeinken, érdemes központi helyet találnunk a routernek. A wifi jel erősségét ugyanis a falak típusa, vastagsága és a zavaró jelek mértéke is erősen befolyásolhatja.

Sokan nem is gondolnák, de bizonyos kutatások szerint a wifi útválasztótól 7-8 méter távolságban elhelyezett mikrohullámú sütő működés közben akár 64 százalékkal is csökkentheti a router adatátviteli sebességét, de a jel terjedését olyan hétköznapi dolgok is akadályozhatják, mint a fémet tartalmazó tárgyak, vagy a tükör és a vízfelületek.

A legtöbb wifi routert ma már éppen ezért gyárilag beépített jelerősítő antennával látják el. A wifi jelerősítő antenna megfelelő beállításával tovább javíthatjuk az otthoni hálózatunk lefedettségét, ez azonban sok esetben továbbra sem feltétlenül elég a tökéletes, szakadozástól mentes, egész lakásban elérhető vezeték nélküli netkapcsolathoz.

 

Rossz wifi csatornán üzemel a router

A wifi csatorna egy olyan frekvenciaszint, amit az adott router, illetve a hozzá kapcsolódó eszközök működésük folyamán az egymással történő kommunikációra használnak.

Érdemes tudnunk, hogy ha egy adott környezetben több router próbál ugyanazon a frekvencián kommunikálni, akkor az általuk kibocsátott jelek nagy eséllyel zavarni fogják egymást, ez pedig ismét a hálózat bizonytalanságát, lassulását idézi elő.

Éppen ezért, ha sűrűn lakott környezetben (például panellakásban vagy társasházban) hozunk létre saját wifi hálózatot, mindig ellenőrizzük, hogy a közelünkben lévő hálózatok a saját wifinkhez viszonyítva milyen csatornákon üzemelnek.

Ha van lehetőség arra, hogy növeljük a saját hálózatunk és a többi hálózat közti távolságot, az újabb megoldást jelenthet a wifi jel erősítésére. A csatornaváltás általában az eszközök beállítási felületén végezhető el, ennek elérését a legtöbb esetben a wifi router használati utasításában találjuk meg.

 

Használjuk a hálózatot biztonságos módban

A nem megfelelő wifi beállítások komoly kockázatot jelenthetnek, és ha nem figyelünk oda a konfigurációra, nem csupán az ebből adódó biztonsági problémákkal, de nagy eséllyel a hálózat lassulásával is szembe kell majd néznünk.

Elég lehet egy rossz beállítás ahhoz, hogy a hatótávolság csökkenjen, a kapcsolat pedig akadozni kezdjen.

Éppen ezért mindig figyeljünk oda az optimális konfigurációra, és arra, hogy a wifi elosztónk minden szempontból megfelelő biztonságot nyújtson az otthoni hálózatnak. Ez nem csak a wifi jel erősítése érdekében, de hálózatunk és adataink védelmének szempontjából is rendkívül fontos tényező lehet.

Napjainkban már a megvásárolható wifi routerek és wifi jelismétlők is felhasználóbarát kiadásban kerülnek forgalomba, és részletes leírással segítenek minket abban, hogy ne jelentsen gondot az otthoni hálózat tulajdonságainak megfelelő beállítása.

 

Ha régi a router, cseréljük újabb modellre

Mivel a router alapvetően egy kisebb számítógéphez hasonló technikai eszköz, így egy idő után sajnos elkerülhetetlen, hogy amortizálódjon, elavuljon. A kapcsolat lassulásáért pedig természetesen a túlzottan régi wifi router is felelős lehet.

Éppen ezért időnként nem árt, ha régi routerünket új modellre cseréljük. A router árakról ma már elmondható, hogy alapvetően a stabil, modern és megbízható modellek is megfizethető kategóriában mozognak. A legjobb router kiválasztásához azonban az ár mellett több szempontot is érdemes figyelembe vennünk.

Egy újabb típusú wifi router lehetővé teszi például azt is, hogy a jelenlegi internetcsomagunkról szolgáltatónknál egy több embert gyorsabban kiszolgáló opcióra válthassunk. Az újabb, drágább routerek ráadásul gyárilag több és nagyobb teljesítményű wifi jelerősítő antennával vannak felszerelve, ezáltal a gyorsabb internetcsomagot jobb lefedettség és gyorsabb kapcsolat mellett használhatjuk ki, lakásunk bármely pontján.

Ha nem szeretnénk órákat tölteni a megfelelő útválasztó megtalálásával, abban az esetben is van megoldás.

Ilyenkor jó választás lehet a szolgáltatónk által az internetcsomagunk mellé kínált lehetőség, mint például a UPC gyors és modern wifi modeme, a Connect Box. A UPC Connect Box nagy hatótávolságú wifi router, ami akár 500 Mbit/s sebességen képes egyszerre több eszközt is kiszolgálni, legyenek bárhol az otthonunkban, bármilyen távolságra a modemünktől.

Ha nem vagyunk biztosak a sebességben, a UPC sebességteszt segítségével 20-30 másodperc alatt azt is ellenőrizhetjük, hogy készülékeink milyen hatékonysággal használják ki le- és feltöltésre a szolgáltató által biztosított sávszélességet.

 

Válasszuk az otthonunkhoz illő routert

Korábban már említettük, hogy fontos szempont a router lakásban történő elhelyezése is. Bizonyos típusok hátránya, hogy nem képesek a vastag betonfalakon keresztül hatékonyan továbbítani a wifi-jelet, éppen ezért egy panelházban másfajta routerre lehet szükségünk, mint egy egyszobás minigarzonban, vagy egy többszintes családi házban.

Több megoldás is létezik azonban a wifi router hatékonyságának javítására.

Ha nem belső, hanem külső, cserélhető antennás routert választunk, a legtöbb esetben nagyobb hatótávolságú, vagy egy bizonyos irányba sugárzó antennát is vásárolhatunk hozzá, hogy lecseréljük az eredeti jelerősítőt.

A wifi antenna házilag történő cseréje is egy olyan megoldás, amely segíthet az otthoni hálózat által biztosított lefedettség javításában.

Egy nagy hatótávolságú wifi router vagy wifi jelerősítő antenna a legtöbb esetben ugyan megoldhatja a problémánkat, azonban alapjában véve elmondható, hogy csodákra ez a módszer sem képes.

Ha a router a lakás lehető legjobb pontján helyezkedik el, a hálózatunk pedig biztonságos és ideális csatornán üzemel, ám ennek ellenére a wifi jel még továbbra is gyenge, érdemes elgondolkodnunk egy komolyabb wifi jelerősítő, más néven wifi booster beszerzésén is.

Egy ilyen eszközzel a wifi jel erősítése házilag is könnyedén, hatékonyan megoldható.

 

Hogyan működik, és miben segíthet a wifi jelerősítő?

A wifi jelerősítő / jelismétlő (angol nevén wifi booster vagy repeater) a modemhez vagy a routerhez csatlakoztatható, kompakt eszköz. Célja, hogy megnövelje a vezeték nélküli hálózat hatótávolságát. Egy ilyen kütyü segít az otthoni wifi-jel megerősítésében, és a jeltovábbítási folyamatot stabilizálva gyorsan és gazdaságosan oldja meg a gyenge jel miatti kellemetlenségeket, fennakadásokat.

Képes arra, hogy a lakás félreeső részein is javítsa a lassú vagy szakadozó hálózat problémáját, így segítségével akár a garázsban, vagy a pincében is használhatóvá tudjuk tenni az wifi hálózatot. Nem csak laptopról, de okostelefonról vagy tabletről is gyorsabb internetelérést biztosít, elkerülve ezzel a nem megfelelő wifi hálózat okozta bosszúságokat.

A jelerősítőknek azonban több fajtája létezik, és mindegyikük más módon járul hozzá ahhoz, hogy a vezeték nélküli internet otthonunk bármely pontján gyorsan és hatékonyan hozzáférhető legyen.

A választás nem egyszerű, és mint a router esetében, itt is akad néhány apróság, amire vásárlás előtt érdemes lehet odafigyelnünk.

 

Milyen jelerősítőt vásároljak?

Első körben tudnunk kell azt, hogy pontosan milyen problémára szeretnénk megoldást találni a wifi booster megvásárlásával. Szakadozik az internet, vagy a lakás bizonyos pontjain egyáltalán nem elérhető? Esetleg egyszerűen csak szeretnénk megnövelni az otthoni hálózat hatótávolságát, vagy az internetelérés sebességét bizonyos készülékeinken?

A legtöbb ilyen eszköz frekvenciahasználatban, kapacitásban és a maximális sebességben tér el egymástól, ezért a megvásárlás előtt minden esetben érdemes tájékozódnunk, és kikérnünk egy, a témában jártas személy segítségét is.

 

Powerline vagy extender? Melyik megoldást válasszam?

A wifi jelerősítőknek alapvetően két változata létezik. Az egyik lehetséges megoldást a powerline alapú technológia, míg másikat az úgynevezett extenderek jelentik.

A powerline alapú wifi jelerősítők lényege, hogy a 230 voltos hálózatot használják adatközvetítésre. Egy adapter segítségével megoldható, hogy a lakás egy távoli pontján lévő modem és a ház egy másik pontján tárolt router közötti távolság LAN-kábel használata nélkül áthidalható legyen.

A powerline adapterek a konnektorba dugva, egymással párban működve erősítik a vezeték nélküli hálózatot, így segítségükkel gyakorlatilag akár az egekig is tornázhatjuk a wifi jelerősségét mérő eredményeket.

A powerline rendszerek sávszélesség szempontjából a leghatékonyabb megoldást jelentik. További előnyük, hogy segítségükkel több végpontból álló hálózatot is kiépíthetünk, és egyetlen gombnyomással titkosíthatjuk is az adatforgalmunkat. Ráadásul telepítésük gyorsan és egyszerűen, felhasználóbarát módon oldható meg.

Egyetlen hátulütőjük azonban akad. Mégpedig az, hogy a powerline rendszerek teljesítményét a házban található konnektorok közti távolság és a lakásban használt elektromos rendszer minősége is befolyásolhatja.

A wifi extender, vagyis az úgynevezett hatótávnövelő, a powerline rendszerrel szemben egyetlen, külön eszközként funkcionál. Általában a lakás egy olyan pontján kell elhelyeznünk, ahol a router által továbbított wifi jel még megbízhatóan érzékelhető.

Ez azért fontos, mert a wifi extender itt fogadja azt a router által küldött rádiójelet, amit lényeges teljesítmény-kiesés nélkül továbbít majd a lakás távolabbi pontjain lévő eszközök felé. Tehát ha otthonunk egy olyan pontján helyezzük el az extendert, ahol gyenge a wifi jel, akkor az eszköz egyértelműen csak ezt a legyengült jelet tudja továbbítani számítógépeink, laptopjaink vagy tableteink irányába. Ezenkívül fontos, hogy a jelerősítőnk legalább akkora sebesség továbbítására legyen képes, mint amekkora sebesség továbbítására a router, melyhez csatlakoztatjuk.

A wifi extendereknek van azonban egy igen nagy hátrányuk a powerline rendszerekkel szemben.

Egy extender képes lehet ugyanis arra, hogy felerősítse a Wi-Fi jelet, és hatékonyabban juttassa azt el a lakás olyan pontjaira, ahol korábban kevésbé volt érzékelhető a hálózat. Arra azonban már nem alkalmas, hogy a vastag falaknak vagy egyéb árnyékolásnak köszönhetően Wi-Fi jel nélkül maradt holtterekbe is eljuttassa az internetkapcsolatot.

 

Melyik jelerősítő lehet számomra az ideális?

Azt, hogy otthoni hálózatunk kiépítéséhez melyik jelismétlő opció lehet a leginkább megfelelő, főként a lakás mérete és a falak vastagsága határozza meg.

Míg a wifi extender tökéletesen alkalmazható kisebb lakások, vékonyabb téglafallal rendelkező családi házak esetében, addig a vastag betonfalú épületek, valamint a többszintes otthonok esetében már sokkal inkább javallott a vezeték nélküli hálózatot pontonként kiépítő powerline rendszert alkalmaznunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs értelme jelismétlővel próbálkoznunk, hiszen egy erős router és egy jó wifi repeater egy nagyobb lakásban is képes lehet megoldani az akadozó, lassú internet problémáját.

A vakfoltok lefedésére azonban valószínűleg így sem lesz alkalmas.

 

A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a wifi jel erősítésére

Amennyiben időnk kevésbé engedi, hogy részletesen beleássuk magunkat a jelismétlők szerteágazó világába és magunk járjunk utána a wifi erősítés számunkra leginkább megfelelő módjának, a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást az internet szolgáltatásunk mellé igényelhető wifi booster jelentheti.

A UPC Wifi booster telepítése és használata rendkívül egyszerű, segítségével pedig külön vásárolt router erősítő nélkül hozhatjuk ki a maximumot a szolgáltató által kínált UPC Wifi modemből, és élvezhetjük a szupergyors internetet otthonunk bármely pontján, legyen az bármilyen távol a routertől.

 

A wifi jelerősítő beüzemelése

Bármelyik megoldást is választjuk, a wifi erősítő telepítése házilag is könnyedén megoldható, egyszerű folyamat. Igaz, ehhez használnunk kell számítógépünket vagy tabletünket is. Itt kell ugyanis az eszköz mellé kapott driverek telepítése után megadnunk a wifi hálózatunk jelszavát, és itt kell elvégeznünk néhány egyszerű beállítást, melyeknek köszönhetően a későbbiek során a lehető legkényelmesebben férhetünk majd hozzá saját hálózatunkhoz.

Ettől azonban nem kell megijednünk, hiszen mára a legtöbb wifi jelerősítő készülék felhasználóbarát. A folyamat rendkívül egyszerű, és alapvetően elmondható, hogy a legtöbb ilyen eszköz telepítése nem igényli szakember közbenjárását, és laikusok számára sem okoz különösebb fejfájást.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?