A WiFi

Manapság már annyi információ terjeng a wifivel kapcsolatban, hogy ember legyen a talpán, aki minden definícióval, fogalommal és hozzá köthető kifejezéssel tisztában van. Mostani cikkünkkel viszont megpróbálunk rendet tenni a fejekben és összegezni mindent, amit a wifiről tudni érdemes.

Az alábbi témákról fogunk beszélni:

1. Pontosan mi a wifi, a wifi jelentése és hogyan tud terjedni?
2. Így jött létre a wifi: a wifi története
3. Wifi kártya, wifis eszközök és az otthoni wifi hálózatok
4. Wifi szabványok, csatornák és tartományok a sebesség szolgálatában
5. Így wifiznek a magyar felhasználók
6. Úristen, veszélyben a wifi! Wifi biztonság és titkosítás
7. Milyen router, modem kell otthonra?
8. Életkönnyítő okos eszközök
9. WPA3 és Li-Fi: a wifi jövője

Most végre mindent megtudhatsz a wifiről, hiszen cikkünkben megmutatjuk, hogy mit értünk pontosan wifi alatt, hogyan jött létre a vezeték nélküli internet, milyen tartományokkal és szabványokkal rendelkezik, miként wifiznek a magyar felhasználók, valamint hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk wifizés közben, illetve milyen wifi eszközöket érdemes beszereznünk. Vágjunk is bele!

 

1. Pontosan mi a wifi, a wifi jelentése és hogyan tud terjedni?

A wifi jelentése (külföldön Wi-Fi) sokak szerint a Wireless Fidelity kifejezés rövidítéséből ered, pedig valójában egy marketing cég találta ki a hifi szóból inspirálódva. A wi fi lényegében egy olyan technológiai megoldás, ami vezetékes kapcsolat használata nélkül, rádióhullámok segítségével teszi lehetővé az internet hálózatra való csatlakozást. A wifi működése tehát nem túl bonyolult folyamat, viszont a minőségét számtalan dolog befolyásolhatja.

Például a wifi jelet olyan anyagok blokkolhatják, mint a beton és a fém, melyek a leginkább képesek csökkenteni a wifi jelerősséget. Ugyanakkor ide tartozik a tégla, a víz (ez például akváriumnál fordulhat elő) vagy a márvány is, úgyhogy a wifi adó eszközünket érdemes tőlük minél távolabb tartani.

Ebből kifolyólag az se mindegy, hogy milyen típusú otthonban lakunk, hiszen a benne lévő falaknak hála a legtöbb helyiségben más-más wifiélményben lehet részünk. A legproblémásabbak mind közül a panellakások, mivel a vastag betonfalak szűk keretek közé szoríthatják otthoni wifinket, viszont a téglalakásoknál is előfordulhat, hogy jobb helyre kell helyeznünk nagy hatótávolságú wifi routerünket, vagy be kell vetnünk egy wifi jelerősítőt. Többszintes családi házaknál pedig biztosan szükség lesz a vezetéknélküli internet erősítésére, amihez ugyancsak hozzájárulhat egy wifi jelerősítő működése, amiről itt írtunk bővebben.

 

2. Így jött létre a wifi: a wifi története

Hedy Lamarr színésznő és George Antheil zeneszerző 1942-ben szabadalmaztatta azt a szórt spektrumú technikát, ami később a wifi technológiai alapját adta. Így a wifit sokáig csak az amerikai haditengerészet használta, amíg 1985-ben el nem készültek a civilek által is használható vezeték nélküli hálózatok.

Szeptemberben lesz viszont 19 éve, hogy 1999-ben megalakult a Wifi Alliance, amikor is mindenki számára elérhetővé vált a ma is ismert és közkedvelt wifi, csak akkoriban még a mostaninál jóval kisebb fel- és letöltési sebességgel. A gyártók erre az időszakra időzítették az első vezeték nélküli routerek megjelenését is. Ekkoriban még nem igazán volt túl népszerű a wi fi, hiszen nagyon lassú internetezési élményt tudott adni és leginkább csak emailek megnézésére, írására és küldésére volt alkalmas.

Viszont 2000-re már sikerült egy olyan wifi szabványt megalkotni, ami még ugyan nem volt villámgyors, de legalább a falak nem tudták teljesen leárnyékolni. Egészen 2007-ig kellett várni arra, hogy akkora wifi sebességet tudjanak biztosítani, hogy az valóban széles körben elterjedhessen az otthoni felhasználók között.

A jól ismert wifi logo a külföldi Interbrand-nek köszönhető, aki a japán jin és janghoz hasonló megvalósítással kívánta szimbolizálni a wifi átjárhatóságát. Ha szeretnétek még többet megtudni a wifi kalandos történetéről, olvassátok el korábbi cikkünket.

3. Wifi kártya, wifis eszközök és az otthoni wifi hálózatok

Ahhoz, hogy wifire tudjunk kapcsolódni, szükségünk van egy olyan eszközre – például laptopra, okostelefonra, vagy tabletre –, ami rendelkezik ilyen funkcióval. Kivételt képeznek ez alól az asztali számítógépek, melyekbe egy wifi kártyát (ismertebb nevén WLAN kártyát) kell helyeznünk, hogy használhassuk vele otthoni wifinket. Az otthoni wifi hálózat létrehozása leggyakrabban az internetszolgáltató feladata, aki az igényléstől számítva pár napon belül egy szerelő munkatársat küld ki a wifi létesítésére.

Ezután mi állíthatjuk be, hogy pontosan milyen wifi hálózatot szeretnénk otthonunkban. A háztartásokban – és azon kívül is – ugyanis többféle típussal találkozhatunk: a publikus, nyílt hálózatra gyakorlatilag bárki csatlakozhat, a publikus és zárt wifi kóddal van védve, valamint bizonyos ideig használható – lényegében korlátozott internet kapcsolatnak mondható –, míg a privát hálózat teljes mértékben saját használatra lett kialakítva, ezért egy titkos jelszó védi.

4. Wifi szabványok, csatornák és tartományok a sebesség szolgálatában

A wifit valójában kétféle tartományban használhatjuk, viszont mindegyiknek megvan a maga erőssége és gyengesége. Az egyik a 2.4 GHz-es wifi tartomány, ami már elég régóta köztünk van, ebből fakadóan rendkívül túl van telítve, így a legritkább esetben érhetjük el vele a legnagyobb internetsebességet. Ugyanis ezt a tartományt használja a vezeték nélküli telefon, a mikrohullámú sütő és még a Bluetooth technológia is, ami manapság rengeteg eszközben megtalálható.

Éppen ezért érdemesebb inkább azt az 5 GHz-es tartományt használni, ami direkt úgy lett kialakítva, hogy a lehető legstabilabb lehessen vele az internetkapcsolatunk és a 2.4 GHz-es wifi tartományhoz viszonyítva akár kétszer gyorsabb wifihez juthassunk. Ehhez viszont szükségünk van egy olyan eszközre – például a UPC Connect Box-ra –, ami képes kezelni mindkét tartományt, így csak rajtunk múlik, hogy melyiket állítjuk be magunknak.

A wifi csatorna is hatalmas szerepet játszik abban, hogy mennyire erős és stabil az otthoni wifi kapcsolatunk. Ha egy olyan társasházban vagy környéken élünk, ahol rengeteg wifi található, akkor óhatatlanul is előfordulhat az, hogy több háztartás ugyanazt a vezeték nélküli hálózatot használja, ami telítetté válva problémássá teheti internetelérésünket. Ennek leellenőrzésére el kell látogatnunk routerünk kezelőfelületére, majd a Wifi csatornák menüpont alatt megnézni, hogy az általunk használt csatorna mennyire telített. Ha az, akkor érdemes egy próbát tenni a wifi csatorna beállítással.

Ugyanakkor a wifi szabványok is rendkívül fontosak a vezeték nélküli internet minőségénél, hiszen meghatározzák, hogy milyen tartományban, milyen le- és feltöltési sebességgel és mekkora hatótávolságon belül tudunk wifihez jutni. Az első az 1997-ben megjelent 802.11 névre hallgató szabvány volt, ami 2.4 GHz-es frekvencián tudott csak működni és beltérben 20 méteres körben 2 Mbit/s wifi sávszélességet tudott biztosítani.

Ezt követte 1999-ben a 802.11a szabvány, ami 5 GHz-en működve 23 Mbit-es vezeték nélküli internetet tudott adni 35 méteres körben. 2003-ban jött ki a 802.11g szabvány, hogy 2.4 GHz-en már 19 Mbit/s sebességgel wifizhessünk. A nagy ugrás azonban ezután jött, a 2009-ben debütáló 802.11n wifi szabvány közel kétszer akkora hatókörben, bármelyik wifi frekvencia beállítása után képes volt 74 Mbit-es wifi adására. Végül 2013-ban debütált az 5 GHz-en üzemelő 802.11ac szabvány, ami 140 méteres körben minimum 500, maximum 1300 Mbit/s sebességű vezeték nélküli netre képes.

5. Így wifiznek a magyar felhasználók

A UPC Magyarország évek óta dolgozik azon, hogy jobbá tehesse az otthoni wifiélményt. Ezért is kérdezte meg a felhasználókat egy online kérdőívvel, amit közel 5 ezren töltöttek ki, és elsőre igazán meglepő eredményeket hozott.

Például kiderült, hogy az embereknek kétszer fontosabb az otthoni wifi megléte, mint a tv-szolgáltatás, vagy hogy korosztálytól függetlenül legtöbbször mindenki mobiltelefonon keresztül használja a wifit és utána jön csak az összes többi eszköz.

Természetesen a felhasználók több szempont szerint döntenek arról, hogy milyen internetcsomagot válasszanak, hiszen fontos nekik az ár, az, hogy milyen egyéb szolgáltatások vannak benne, mennyire nagy letöltési sebességet kapnak vele és hogy pontosan milyen eszköz adja ezt nekik. Utóbbira kiválóan alkalmas a UPC Connect Box, aminek wifi hatótávolsága és ereje is kiemelkedő.

6. Úristen, veszélyben a wifi! Wifi biztonság és titkosítás

A wifinkre számtalan veszély leselkedik. Például, ha nem vigyázunk, gyakorlatilag bármikor wifitolvajok áldozatává válhatunk, akik alaposan lelassíthatják otthoni internetünket, ami így szinte teljesen használhatatlan lehet. Ráadásul ez azért is veszélyes, mert ilyenkor ki vagyunk téve az adathalászatnak, ami során személyes adatainkat és fájljainkat is megszerezhetik.

A ‘Ki használja a wifim?’ kérdés megválaszolásához használhatjuk a Who is on my wifi magyar felhasználók által is ismert alkalmazást, vagy lépjünk be routerünk kezelőfelületére, ahol a Csatlakoztatott eszközök szekcióban tudjuk megnézni, hogy csatlakozott-e ismeretlen az otthoni wifinkre. Ha megvan a betolakodó, érdemes a jelenleginél erősebb wifi jelszót beállítani, ha engedi routerünk, akkor MAC cím alapján blokkolni az idegen eszköz(öke)t, illetve nem árt bekapcsolni az SSID tiltást. Ezekről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Ma már sajnos pár kattintással belefuthatunk egy-egy zsarolóvírusba, ami személyes adataitokat, fájljaitokat hozzáférhetetlenné teheti és csak váltságdíj ellenében szerezhetitek vissza őket. Sajnos, rendkívül alattomosak ezek a digitális kártevők, ugyanis nem csak a felhasználók figyelmetlenségét használják ki, hanem az eszközeinken található operációs rendszerek és a feltelepített programok biztonsági réseit is.

Ahhoz, hogy elkerülhessük a hasonló helyzeteket, több lépést is meg kell tennünk. Első körben érdemes biztonsági mentést készíteni rendszerünkről, amit bármelyik operációs rendszerben el tudunk végezni. Ugyanakkor az is fontos, hogy SOHA ne nyissunk meg ismeretlentől, vagy ismerőstől érkező gyanús email-eket, de ha ezen már túl vagyunk, akkor eszünkbe se jusson rákattintani a levélben lévő csatolmányra. Egyúttal mindig kerüljük a gyanús oldalakat, rendszeresen frissítsük operációs rendszerünket és naprakész adatbázissal rendelkező vírusirtót használjunk, amilyen a 30 napig ingyenesen kipróbálható UPC Smartguard is.

Elővigyázatosságból érdemes a lehető legbiztonságosabbá tennünk otthoni wifikapcsolatunkat, hiszen csak így tudjuk hosszú távon garantálni adataink és eszközeink védelmét. Ehhez használnunk kell routerünk kezelőfelületét, amit úgy tudunk megtenni, ha kapcsolódunk rá és böngészőnkben megnyitjuk az 192.168.0.1 – régebbi eszköz esetén 192.168.1.1 – címet. Miután megérkeztünk a felületre első körben a belépési adatainkat változtassuk meg, illetve a wifi titkosítást állítsuk át WPA2-re, hiszen a WEP már rendkívül idejétmúlt megoldás. Emellett rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy kijött-e újabb firmware frissítés a routerünkhöz, amit érdemes minél előbb feltelepíteni. Végső lépésként kapcsoljuk a Wi-Fi Protected Setupot (WPS) és csak akkor kapcsoljuk be a wifinket, amikor használjuk is. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

Otthoni wifinkkel azonban számos más probléma is adódhat. Simán lehet, hogy a le- vagy a feltöltési sebességgel akadnak problémáink, esetleg a wifi router hatótávolsága nem az igazi, vagy egyáltalán nem lehet rá kapcsolódni. Még az is előfordulhat, hogy modemünk/routerünk furcsa villódzásba kezd, vagy csak mobileszközzel nem tudunk wifizni. Ilyen esetekben fogadjátok meg jótanácsainkat.

Ugyanakkor az interneten terjedő vírusok és egyéb kártevők miatt oda kell figyelnetek adatbiztonságotok biztosítására, nem szabad megfeledkeznetek a nyílt wifi veszélyeiről és arról sem, hogy hogyan lehetnek problémamentesek az online vásárlásaitok.

7. Milyen router, modem kell otthonra?

A zavartalan otthoni wifizés biztosítására használhatunk routert, modemet, vagy a kettő kombinációját. Ha szeretnénk otthonunk legtöbb pontján élvezni a szélessávú, vezeték nélküli internet előnyeit, érdemes beszereznünk egy routert, ami szimultán tud adatokat fogadni, majd továbbítani egyszerre akár több eszköz számára.

Az eszközök közötti kommunikációt úgy tudja biztosítani, hogy egyszerre több hálózatra kapcsolódik, amikkel kapcsolatban azt is meg tudja mondani, hogy mekkora adatforgalmat generáltak, valamint ezt milyen szoftverekkel és weboldalakkal tették. Nem szabad elfelejteni, hogy vele közvetlenül nem lehet kapcsolódni az internetre, ugyanis ehhez modemre van szükségünk.

A modem lényegében hidat képez otthoni helyi hálózatunk és az internet között. Kapcsolódhat kábelen, száloptikán, telefonhálózaton és műholdon keresztül is, de persze rendelkezik rendes hálózati kábeles bemenettel is. Mindenképpen olyan modemet kell beszereznünk, ami internetszolgáltatónk infrastruktúrájával teljes mértékben kompatibilis és az általunk választott internetcsomag viszonylatában a lehető legnagyobb internetsebességet tudja adni.

Bizonyos internetszolgáltatók kínálatában már megjelentek a router-modem kombók is, amik eszköz- és telepített programok szintjén is kiszolgálhatják az otthoni wifihasználatot. Így egyszerre kapunk egy helyi hálózatért felelős routert, valamint egy olyan modemet, ami internetszolgáltatónkkal együttműködik.

8. Életkönnyítő okos eszközök

Számos előnye van annak, ha wifit használó okoseszközöket szerzel be, hiszen a segítségükkel gyakorlatilag bárhol és bármikor tudod ellenőrizni otthonod állapotát, optimalizálják az energiafogyasztásodat, valamint rendkívül könnyen telepíthetőek és kezelhetőek. Ezt a rendszert az a központi egység működteti, ami a felhasználók közvetlen beavatkozásával egyidejűleg már gyárilag meglévő beállításokat is alkalmaz, amik a valós idejű információáramlással együtt tudja kielégíteni a felhasználók igényeit.

Ha okosotthonban gondolkodunk, érdemes megfontolnunk egy okostermosztát beszerzését, ami évszaktól, napszaktól és aktuális időjárástól függően befolyásolja otthonunk hőmérsékletét. Mellé érdemes vásárolnunk okosizzót is, ami akár több millió színvariáció megjelenítésére képes, míg okoskonnektorokkal pontosan tudni fogjuk, hogy melyik eszközünk ténylegesen mennyit fogyaszt. Okos otthont pénztárcabarát módon is építhetünk, amihez itt találhattok jobbnál jobb tippeket.

Ráadásul, ha szeretnénk, akkor egy saját hangasszisztensünk is lehet, amiből mára számtalan változat létezik. A legtöbb ilyen eszköz nagyon gyorsan beállítható, rendkívül könnyen kezelhető és rengeteg kényelmes megoldást kínál. Például csak hangosan meg kell tőle kérdeznünk, hogy milyen időjárás várható és egy pillanaton belül választ ad rá, de ugyanilyen egyszerűen elindíthatjuk vele kedvenc zeneszámunkat is. Az igazán népszerű hangasszisztensek számos jól ismert szolgáltatással tudnak együttműködni és akár több száz parancs végrehajtására képesek.

9. WPA3 és Li-Fi: a wifi jövője

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon milyen jövő vár a wifire? Egyelőre azt látni, hogy többféle irányba is indulhat a fejlődése és jó eséllyel nem lesz szükség wifi sugárzás elleni védelemre.

Az már biztos, hogy lényegesen biztonságosabb lesz, hiszen 14 év után egy teljesen új titkosítási szabványt fogunk kapni, ami az otthoni és a többi wifihálózatra is hatással lesz. Ez lesz a WPA3, ami sikeresen felveheti a harcot a jelszavunk megszerzéséért indított brute-force támadásokkal, az otthon lévő okoseszközeink is jóval könnyebben csatlakozhatnak a hálózatunkra, ami lényegesen nagyobb wifi biztonságot nyújthat számunkra, mint a korábbi titkosítási forma, a WPA2.

Egyre valószínűbb, hogy hamarosan megérkezik a wifi alternatívájának számító Li-Fi, aminek hála fényforrások segítségével juthatnánk vezeték nélküli internethez. Ráadásul így az előállított fény kevesebb mint 1 százalékával húsz évre lehetne wifit adni a Föld lakóinak.

Mi azért bízunk benne, hogy mindezek mellett több olyan wifit használó applikáció is érkezni fog, ami valóban hasznos lehet a felhasználók számára, hiszen ezek mindannyiunk életét megkönnyíthetik.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?