Vírusfajták, amiktől meg kell védened kedvenc eszközeidet

Ahogy az emberi szervezeteket fenyegető, úgy a különböző digitális eszközökre veszélyt jelentő vírusok is több formában jelenhetnek meg és a legkülönfélébb hatásokat képesek kifejteni. Éppen ezért most összefoglaljuk nektek, hogy mik azok a vírusok, amiket nem árt ismernetek és tippeket is adunk arra vonatkozóan, hogy hogyan tudjátok őket a lehető leghatékonyabban elkerülni.

Korábban már meséltünk nektek arról, hogy ha nem vigyáztok, akkor könnyedén virtuális kártevők áldozataivá válhattok, ami nyílt wifi használatakor is bármikor előfordulhat. Adatbiztonságunk biztosítása miatt is fontos, hogy felkészüljünk az ilyen jellegű támadásokra, amik közül például egy zsarolóvírus rengeteg kárt okozhat nekünk fájljaink titkosításával, de mellette létezik még számtalan digitális kártevő, aki ellophatja, vagy éppen kitörölheti személyes cuccainkat, esetleg egy eszköz után az összes többit is megfertőzheti.

Fontos azonban tudni, hogy 100%-os védelem nem létezik, hiszen ahogy az embereket és/vagy állatokat megfertőző vírusoknál, úgy itt is a legtöbbször előbb jelenik meg a probléma, amire hosszabb, vagy rövidebb idő alatt lehet megoldást találni. Nézzük is most meg, hogy mikkel állhatunk szemben.

Ezeket a vírusokat jobb messziről elkerülni!

Az egyik legrégebbi fenyegetést az ún. boot vírusok jelentik, amik a floppylemezeket használó kilencvenes években voltak a csúcson, viszont a mai napig terjednek emailben megbújó csatolmányként és pendrive-okon keresztül. Ezek a vírusok azokat a lemezterületeket használják fel a fertőzésre, amiket az eszköz induláskor automatikusan lefuttat. Szerencsére manapság a legtöbb kütyü olyan BIOS-rendszert használ, ami már befoltozta ezt a sebezhetőséget, de továbbra se szabad ismeretlen eredetű csatolt fájlokat egy felhasználónak se megnyitni.

A direct action vírusok igencsak különleges fenyegetést hordoznak magukban, hiszen nem telepítik fel magukat az általuk kiszemelt eszközre és még a gépünk, vagy telefonunk memóriájában sem bújnak meg. Helyette jól ismert fájltípusnak álcázzák magukat (legtöbbször .exe vagy COM fájlnak), ha pedig valaki megnyitja őket, életre kelnek és elkezdenek terjedni , ami könnyen azt eredményezheti, hogy bizonyos korábban lementett fájlokat már nem tudunk miattuk elérni.

Velük szemben a rezidens vírusok szépen feltelepítik saját magukat a kiszemelt eszközre, majd működésük következtében bekerülnek a memóriába. Folyamatosan azt nézik, hogy mik azok a területek, amiket megfertőzhetnek és sokszor nehéz is kiszúrni őket, mivel két fajtájukkal is meg kell néha küzdeni: a gyorsan fertőző változatuk arra törekszik, hogy a legkevesebb idő alatt a legtöbb kárt okozhassa, de legalább könnyű őket kiszúrni, viszont a lassan fertőzőek a kisebb tempójú károkozás miatt nehezebben észrevehetőek.

Meglepően hatékonyak és egyúttal kártékonyak tudnak lenni a lopakodó vírusok, amik nevükből adódóan el tudják hitetni a felhasználóval, hogy egyáltalán nem a digitális kártevők közé tartoznak. Ennek érdekében le tudják másolni a megfertőzött fájlok méretét és tartalmát is, hogy még nehezebb legyen a megkülönböztetés. Ugyancsak rengeteg kellemetlenséget tudnak okozni a polimorf vírusok is, amik a már ismert és ebből adódóan feketelistára került vírusok mutációi, ezért nagyon nehezen tudják detektálni őket a különböző védelmi szoftverek, ami miatt a "legnépszerűbb" kártevők is.

A leghíresebb vírusok, amik hatalmas károkat okoztak

Biztosan sokan emlékeznek még a MyDoom vírusra, ami 2004-ben megkapta a leggyorsabban terjedő e-mail féreg címet és nagyságrendileg 38 milliárd (!) dollárnyi kárt okozott. A vírus készítői sajátos humorérzékről tettek tanúbizonyságot, ugyanis a kártevő kódjába ezt a szöveget rejtették: “Andy, én csak a munkámat végzem, nincs ebben semmi személyes.”

Ugyancsak hatalmas pusztításokat végzett a rettegett ILOVEYOU vírus, ami futótűzként terjedt a felhasználók között, hiszen amint valaki megnyitotta a benne található mellékletet, a vírus megkereste az adott számítógépen lévő Outlook címjegyzéket és mindenkinek továbbította magát.

Az elmúlt években a legtöbbet a különböző zsarolóvírusokról lehetett hallani, amikkel nem csak átlag felhasználókat, hanem közintézményeket is támadtak. A metódus ebben az esetben már sokak számára ismert: a vírus titkosítja, azaz elzárja tőlünk az eszközünkön lévő adatokat és legtöbbször egy végleges törléssel fenyegető visszaszámlálóval borzolja az idegeinket, ami arra próbál ösztönözni minket, hogy minél hamarabb fizessünk a támadóknak.

Egy hasznos vírusirtó, amit érdemes beszerezni

Ha szeretnénk a fenti és további fenyegetéseket elkerülni, akkor érdemes olyan vírusirtót használni, ami valós időben nyújt védelmet eszközeink számára, szűri a spameket, tűzfalként is működik, valamint megoldható vele a biztonságos online tartalmakat biztosító szülői felügyelet is. Ilyen a UPC Smartguard is, ami 520 forintos havi ráfordítással gondoskodik arról, hogy ne legyünk kitéve a legkülönbözőbb veszélyeket jelentő vírusfajtáknak.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?