Vedd fel a harcot az internetes trollokkal!

Gyakorlatilag minden internetező találkozhatott már olyan valakivel, aki a valóság elferdítésével, vagy valótlan tényekre alapozott okfejtéssel próbált meg befolyásolni minket. Most megmutatjuk, hogyan ismerhetitek fel őket könnyedén, illetve, mit tehettek ellenük.

Augusztusi cikkünkben már bemutattuk nektek, hogy az internet mennyi pozitívumot hozott az életünkbe. Ám jó tisztában lenni azzal is, milyen negatív hatásokat hordozhat. Például az egyre több helyen felbukkanó álhíreket, és a velük sokszor szimbiózisban élő internetes trollokat.

Kik azok a trollok?

Olyan internetezők, akik online közösségekben féligazságokra, tények elferdítésére, vagy teljes mértékben alaptalan állításokra hivatkozva igyekeznek az emberek véleményét egy adott, legtöbbször előre meghatározott irányba terelni. A legkülönbözőbb oldalakon ráadásul előszeretettel működtetnek ún. trollhadseregeket is, amikkel megpróbálnak minél több felhasználókat meggyőzni a saját “igazukról”. 

Mindez a Facebookon például úgy működik, hogy az adott oldal vezetője, vagy kezelője egy online bejegyzésben valamilyen markáns véleménynyilvánítást tesz, amire aztán rászabadulnak a trollok, akik támogató üzeneteket írnak. Ezeket társaik tömegesen lájkolják, hogy az adott bejegyzéshez tévedő felhasználóknak minél jobban szemet szúrjanak az abban megfogalmazott gondolatok.

Ugyanez működhet fordítva is. Amikor egy, az adott nézőpontot nyíltan kritizáló, negatív komment érkezik a trollok és a – legtöbb esetben – moderátorok által is felügyelt felületre. Ilyenkor az elégetlenkedőt a legkülönbözőbb formákban próbálják meg hitelteleníteni, végső esetben akár a hozzászólását jelenthetik az oldaltulajdonosánál vagy a Facebooknál. Az oldalt kezelők pedig elrejthetik, illetve törölhetik ezeket a kommenteket, nehogy az valakit az általuk favorizált vélemények ellen hangoljon. 

A trollok az emberekben élő csordaszellemre próbálnak meg építeni, miközben az érzelmek befolyásolását célként kitűzve, sokszor provokatívak, személyeskedőek, vagy a témához oda nem illő dolgokkal bombázzák az internetes követőket. Fórumokban, chaten, online csoportokban és levelezőlistákon tevékenykedhetnek.

Tanuld meg kezelni őket!

A finn Yle nonprofit szervezett által fejlesztett játékkal a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hogy a gyakorlatban miként működnek az internetes trollok. Az egyelőre csak angol nyelven elérhető Troll Factoryban ugyanis a való életből vett, közösségi oldalakon rendszerint megjelenő példákon keresztül mutatják meg, milyen módszerekkel igyekeznek a lehető legnagyobb hatással lenni a felhasználókra.

forrás: imgix.net

 

A játék középpontjába korunk egyik aktuális társadalmi témája, a migrációs válság került, ahol a trollgyár egyik munkatársaként vezetői utasításokat kell végrehajtanunk. A kezdeti feladat rendkívül egyszerű: olyan bejegyzéseket kell kiválasztanunk, amik a lehető legtöbb felhasználót képesek befolyásolni.

Az így tolmácsolt gondolatok jó eséllyel szinte minden játékost azonnal el fognak rettenteni a dologtól, de érdemes végigmenni a teljes folyamaton, hogy minél jobban megismerhessük a trollok jól működő munkafolyamatait. Ez már csak azért is fontos, mert lesznek benne olyan húsbavágó és életszagú feladatok, amiket nem szívesen teljesít az ember, pedig rendkívül jól bemutatják, miként lehet online tartalmak megalkotásánál az emberi alapérzelmekre építeni.

Így kerüld el a trolltámadást

Ha a fenti játék nem lenne elég ahhoz, hogy a jövőben fenntartásokkal kezeljük az interneten szembejövő információkat, további lépéseket is tehetünk. A legtöbb online troll nagy vágya, hogy minél több ember odafigyeljen rá. Ezért, ha bármikor azt látjuk, hogy minél több felhasználót akarnak megtéveszteni, egyszerűen ignoráljuk őket, vagy csináljunk viccet belőlük. Utóbbi azért működik, mert a legtöbb ilyen egyén az átlagnál szerényebb szellemi kvalitásokkal rendelkezik. Így némi kritikával és alátámasztott tényekkel, könnyen le lehet őket leszerelni.

A trollok szinte lubickolnak az internet adta névtelenségben, ezért ha lehetőségünk van, fedjük fel őket. Valódi névvel és arccal kevésbé bátran fognak fogalmazni. Egy oldal kezelőjeként, tulajdonosaként ne engedélyezzük a másokat bármilyen formában sértő megjegyzéseket, ha pedig már kikerültek, azonnal töröljük őket. Szélsőséges esetben pedig az adott platformon is jelenthetjük a kérdéses kommentet, hogy időszakosan vagy örökre kitiltathassuk a troll felhasználót.

Fontos megjegyezni, ha minél nagyobb és összetartóbb online közösséget építünk, akkor a megbízható tagjaink játszi könnyedséggel fogják kiszűrni a közéjük keveredő trollokat, és el is végzik helyettünk a piszkos munkát. Persze, megfelelő érvekkel bármikor beszállhatunk a kialakult online vitába.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?