Te is tehetsz a klímaváltozás ellen, ha online vagy a kertedben

Az Antarktisz jege olvad, míg Hawaii szigetén nemrég havazott, mintha a természet teljesen megbolondult volna. Szinte nem telik el nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a klímaváltozásról, ami ellen Te is sokat tehetsz. Mutatjuk, hogyan!

Lehet, hogy elsőre nem is gondolnád, de kertészkedés közben is rengeteget segíthetsz a Földnek. Mindössze néhány hétköznapi dologra kell csak odafigyelned. Amire szükséged lesz, az wifi kapcsolat, egy kert és némi odafigyelés.

Öntözésvezérlés wifin keresztül

A víz az emberiség egyik legnagyobb kincse, amit sokan nem értékelnek eléggé, pedig egy átlagos háztartás naponta akár 120-150 litert is elhasználhat belőle. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy mire és mennyit használunk belőle.

A wifi segítségével működtethető intelligens öntözőberendezéseknek hála most ez a probléma is megoldódhat. A rendszer lényege, hogy az internethez csatlakozva egy webes felületen te magad szabályozhatod a locsolást. Ugyanis amíg egy hagyományos öntözőrendszer az előre meghatározott időszakban kapcsol be, addig az online szabályozható változat csak abban az esetben aktiválódik, ha te engedélyt adsz rá.

Ennek pedig számos előnye van. Egyrészt akkor is megöntözheted a gyepet, ha éppen a világ másik felén vagy, ami különösen jól jön akkor, ha frissen ültettél növényt a kertedbe. Szóval, ha megálmodtál magadnak egy virágágyást, de eddig azért nem merted megvalósítani, mert keveset vagy otthon, most megoldódhat a gondod. Ha olyan megbízható helyről vásárolsz virágot, mint Megyeri Szabolcs kertészete, akkor pedig elég, ha megfelelő időközönként megöntözöd az ágyásodat.

A korszerűbb öntözőrendszerekkel tudatosan és hatékonyan használhatod a vizet, vagyis nem megy kárba egyetlen csepp sem, aminek hála – a hagyományos módszerekhez képest – akár 70%-kal nagyobb vízmennyiséget takaríthatsz meg.

Ezzel máris sokat tettél a kertedért és a bolygóért egyaránt, sőt, legközelebb a vízszámlád is alacsonyabb lesz majd. Ezért pedig hálás lesz a környezet, valamint a pénztárcád is.

Hiszen képzeld csak el, hogy néhány gombnyomás segítségével bárhonnan nyomon követheted a birtokod aktuális állapotát! Ráadásul amikor hazaérsz, csak annyi dolgod lesz, hogy élvezd a zöldellő és virágzó kerted minden egyes szegletét. Végre nem lesz túlöntözve a hagymás virágok ágyása és nem fog kiszáradni a cserjesor sem. Olyan érzés ez, mintha végre minden a helyére kerülne.

Vedd figyelembe a várható időjárást!

Természetesen ahhoz, hogy tudj tervezni a vízfogyasztással, érdemes figyelembe venni az aktuális időjárást, valamint azt, hogy milyen idő várható a következő napokban. Ehhez keresve sem találhatsz jobb eszközt, mint egy digitális időjárás állomás. A szerkezet a bel- és kültéri hőmérséklet mellett a várható időjárást, az aktuális páratartalmat, valamint a zaj- és szén-dioxid szintet is jelzi a kertedben. Mivel akár wifire is csatlakoztathatod, így otthon sem kell lenned, hogy ezekről tudomást szerezz, ugyanis az okostelefonoddal bármikor megnézheted az adatokat. Joggal gondolhatod azt, hogy miért lenne neked erre szükséged, ha a televízióban és a rádióban folyamatosan hírt adnak az aktuális időjárásról.

Ezzel viszont az a gond, hogy egyrészt ezek az adatok megyékre és régiókra vonatkoznak, így nem biztos, hogy például pont a te kertedet érinti a közelben elhaladó csapadékfelhő. Másrészt pedig ez a szerkezet minden esetben az éppen aktuális adatokról ad neked tájékoztatást, vagyis, ha a televíziós időjárásjelentés óta például megváltozott a szélirány, te tudni fogod, hogy kell-e esőzésre számítanod. Így folyamatosan képben leszel az időjárással kapcsolatban anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, biztosan pontos volt-e, amit a meteorológus állított.

Abban az esetben, ha mégsem lenne igaza az előrejelzésnek, az okostelefonodon keresztül akár az utolsó pillanatban is állíthatsz a megadott beállításokon online öntözésvezérlő esetén, vagyis nem kell fejvesztve hazarohannod, hogy ki- vagy bekapcsold a rendszert.

Miért fontos a vízzel való takarékoskodás a klíma szempontjából?

A vízzel való takarékoskodás több szempontból is fontos. Egyrészt energiát spórolsz meg azzal, ha nem használsz feleslegesen vizet, nem beszélve arról, hogy a Földet belátható időn belül vízhiány fenyegeti. Az ENSZ egyik tanulmánya szerint 2040-re annyira kiaknázza az emberiség a vízkészleteit, hogy a Föld népességének fele küzd majd vízhiánnyal. Miért is ne tehetnénk meg néhány apróságot ahhoz, hogy egy kicsit jobbá tehessük a világot, ahol élünk?

Vendégszerző: Megyeri Szabolcs kertészete 

Ha még többet szeretnél tudni a növények neveléséről vagy megismernél különböző virágokat, évelőket, gyümölcstermőket vagy cserjéket, akkor Megyeri Szabolcs kertészmérnök blogjában tájékozódhatsz a téged érdeklő témákról.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?