Ilyen legyen az okoskonyhád 2019-ben!

A 90-es években még egészen biztosan nem gondolta volna senki, hogy az internet a konyhába is beteszi a lábát. Ma már ott tartunk, hogy a hűtő jelzi, ha kifogyott belőle valami, vagy közel a lejárat, a mosogatógépet pedig akár a munkahelyünkről is elindíthatjuk, mert wifin rá tudunk kapcsolódni.

Korunk egyik legnagyobb mumusa a globális felmelegedés és a fosszilis energiahordozó készletek kimerülése, amivel szemben azt gondolnánk, egy magánember nem tud mit tenni. Ám a megfelelő gépek használatával rengeteg energiát spórolhatunk meg, ráadásul az ökológiai lábnyomunk csökkentése mellett a pénztárcánkat is kímélhetjük. Például mosógépünk “ECO” módjának használatával, ami változatlan hatásfokot, de alacsonyabb energiafelhasználást jelent.  

Mindezek mellett a kényelmi faktor, amit magunknak tudhatunk, felbecsülhetetlen. Távolról belenézni a hűtőbe, leállítani a mosogatógépet és kinyitni az ajtaját, sok esetben praktikus extra.

A cikk megírása előtt alapos kutatómunkát végeztem, és nagyon sok futurisztikus, már-már hihetetlennek tűnő, sci-fi filmeket megszégyenítő konyhai gépet találtam, ami megkönnyíti az életünket a rohanó mindennapokban.

Mosogatógép

A mai konyhák elengedhetetlen kelléke a mosogatógép, amit ma Magyarországon 60 000 Ft-tól, egészen 600 000 Ft-ig vásárolhatunk meg. A wifiről vezérelhető masinák belépő modellje egy Candy CDIM 3DS62D széria számú gép 119 900 Ft-ért, 5 év jótállással és élvezérelt kialakítással, mely így teljes mértékben integrálható a konyhába. Őszintén szólva, nekem ezek a modellek tetszenek jobban, és el is gondolkodtam rajta, hogy ha esetleg valami történne a jelenlegi géppel itthon, tuti ilyenre cserélném ki a mostanit. A termékspecifikáció alapján meggyőző a tudása, de nem csak abban különbözik a többitől, hogy távolról indítható és ki is nyitható a program végén.

A termékkínálat közepéről is választottam egy modellt, mégpedig a BOSCH SMS68TI06E típust. Itt az ár természetesen már magasabb, potom 299 990 Ft, viszont ez a modell szabadon álló, így a beépítése során megspóroljuk az előlap költségét, illetve a már kész konyhába is beilleszthető. A wifiről vezérelhetőség magában foglalja a távolról indíthatóságot, figyelhetjük az aktuális munkafolyamatot, illetve az energiafogyasztást. Ami viszont az abszolút előnye, hogy a műanyag edényeket is szárazon szedhetjük ki belőle, ezt sok hasonló árkategóriájú gép ugyanis nem tudja.

Sütés - Főzés

Ezen a téren már nemcsak a luxusmárkák kínálnak számunkra okos eszközöket, hanem a Candy vagy az LG gépei is jeleskednek a konyhatechnika ezen területén.

Az LG SIGNATURE kollekció modelljei az Amazon Alexa szolgáltatással már wifin keresztül elérhetőek bárhonnan. Az Alexát leginkább egy XXI. századi online házvezetőnőhöz tudnám hasonlítani, aki asztalt foglal nekünk kedvenc éttermünkbe, illetve képes érzékelni, ha a hűtőben fogyóban van a tej, és rendel másikat.

Visszatérve az okos főzőlaphoz. Arra, hogy a távolról vezérelhető főzőlapnak mi a gyakorlati haszna, még nem jöttem rá. Talán az, hogy egy hosszadalmas szuvidálási (alacsony hőfokon vákuumfóliázott hús hosszabb időn át való főzése) folyamatnál jól tud jönni, ha a munkahelyemről ki tudom kapcsolni a főzőlapot az edény alatt. A sütő előmelegítési lehetőség viszont szuper megoldás, illetve valóban gyakorlati haszna lehet a hétköznapokban.

Okoshűtő

Az LG 2017-ben rukkolt elő először egy koncepcióval, amiben bemutattak egy 29” kijelzővel ellátott side by side hűtőszekrényt. Az akkor még bemutató modell mára már kapható nálunk is 611 892 Ft-ért, 2 év jótállással. Az LG GSX691NEAZ mellé saját webOS támogatást és Amazon Alexa asszisztenst biztosít, így a hűtő tulajdonképpen egy mozdulattal szórakoztató központtá változtatható: hallgathatunk rajta zenét, nézhetünk YouTube videókat, vagy éppen recepteket kereshetünk rajta.

A beépített, 2 megapixeles belső kamera segítségével bármikor fotót készíthetünk a hűtő belsejéről, akár távolról is, így ha bevásárlólista nélkül indultunk el a boltba, akkor sem kell kétségbe esnünk. A kijelző természetesen érintéssel vezérelhető, amin a család kézzel írt üzeneteket hagyhat egymásnak, a fagyasztó felőli oldalán pedig jégkocka adagoló díszeleg az A+++ energiaosztályú gépnek.

Robotporszívó

Képzeljünk el egy ideális világot, ahol soha többé nem kell porszívózni. Bevallom, én ebben a világban szeretnék élni, mert a porszívózás nem a kedvenc takarítási módom. Viszont most olyan csoda masinákat kerestem a cikkhez, amik ebből a szempontból is megkönnyítik a mindennapjainkat.

Találtam egy középkategóriás modellt a DUORO XCONTROL PROFI robotporszívó személyében, ami nemcsak felporszívózik, hanem fel is mos maga után. A telefonunkról ráadásul ki tudjuk jelölni neki, hogy mely részein takarítson a lakásnak, így képzeletbeli vonalat húzhatunk a nappali és konyha közé, hogy a gépnek ne kelljen minden nap szőnyeget porszívóznia, de tiszta padlóra érkezzünk haza. Sok más porszívónál ehhez a funkcióhoz külön mágnescsíkot kell vásárolni. A gép természetesen saját dokkolóhoz tér vissza a munkája elvégzése után, nekünk gyakorlatilag csak azt kell beállítani, mikor szeretnénk, hogy dolgozzon. Nagyon aranyos szerkezet, mert ha véletlenül beszorul, mondjuk a kanapé alá, akkor vészjelzéseket küld az applikáción keresztül, hogy mentsük meg. Emellett az állatszőrrel is gond nélkül elbánik. Az árát ennek megfelelően ne egy átlagos porszívóéhoz hasonlítsuk, ugyanis a modell jelenlegi piaci ára 199 990 Ft.

Összefoglalva, bizony jobb, ha belátjuk, hogy a technika idővel az élet minden területén meg fog jelenni. A fenti gépek közül legnagyobb hasznát én a hűtőnek látnám, mert általában lista nélkül indulok vásárolni, így biztos jól jönne ez a funkció, valamint a 29” kijelző tökéletes lenne arra, hogy a recepteket megjelenítsem rajta, miközben a hűtőből szólna az aláfestő zene.

Vagy vegyük például a távolról kinyitható mosogatógépet, ami számomra óriási segítség lenne, mivel sűrűn előfordul, hogy azért kell még otthon ülnöm 30-40 percet, mert a mosogatógép ajtót ki kell nyitni a program lejártakor. Apró, ám mégis nagyszerű újdonságokat hoznak el tehát a konyhánkba az okoseszközök, így megéri megfontolni, beruházzon-e egybe az ember.

Serpenyő Virtuóz Blog

Dr. Görbe Pál: mindig is közel állt hozzám a gasztronómia világa, amikor kisgyermekként először léptem a konyhába, felfedeztem, milyen nagyszerű dolgokra is képes az ember, ha az ételek elkészítése során a kreativitását is használja.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?