Okoseszközök nagyszülőknek a könnyebb mindennapokért

Nem tudod még, mit vegyél karácsonyra a nagyszüleidnek? Akkor olvass tovább, hiszen olyan ajándékötleteket gyűjtöttünk össze, amik között biztosan megtalálod a tökéletest!

Az ünnepek közeledtével mindig hatalmas stresszel jár kitalálni, mivel lepjük meg szeretteinket. Különösen igaz ez akkor, ha egy idősebb családtagot szeretnénk megajándékozni.

Léteznek azonban olyan okoseszközök, amik az életkori sajátosságaikhoz igazodva, egyszerűbbé és szórakoztatóbbá teszik a hétköznapjaikat amellett, hogy a karácsonyt is örömtelibbé varázsolják. Nézzük is meg őket!

Egy okostelefon, amit minden idős imádni fog

Az ma már nem kérdés, hogy mindenkinek szüksége van okostelefonra, hiszen lényegesen több funkciót kínál nekünk, mint “buta” társaik, amik a telefonáláson kívül szinte semmi másra nem alkalmasak. Másrészről, egy okoseszköz kiismerése egyáltalán nem könnyű feladat, főleg az idősebb korosztály számára. 

Vannak azonban mobilgyártók, akik kifejezetten ennek a célcsoportnak készítenek olyan telefonokat, amik minimálisra csökkentik az eszköz megismerésével kapcsolatos tanulási időt. Ilyen a svéd Doro is, ami kifejezetten a 65 év körüli korosztályra célozva jött ki Doro 8035 névre hallgató készülékével, ami még azoknak is jó választás lehet, akik eddig nem találkoztak érintőképernyős eszközzel.

Az egyik legszuperebb dolog benne, hogy nagy méretű ikonokkal és betűmérettel dolgozik, az idősek számára is megkönnyítve a használatot. Az első bekapcsolást követően oktatómóddal indít, ami megtanítja a használathoz szükséges alaplépéseket, ráadásul a színvakokra is gondolt a gyártó, hiszen van rajta egy dedikált vészhelyzetgomb is, ha bármilyen baleset történne. A hangereje pedig jóval magasabb az átlag okostelefonokénál.

Egy tablet, amivel nem lőhetünk mellé

Szakértők is egyetértenek abban, hogy az informatika és a számítógépek világába való belépés bizonyos kor felett már egyáltalán nem egyszerű feladat. Ellenben a különböző méretben kapható táblagépek segítségével még az idősek is könnyedén megbarátkozhatnak a technológia és az internet nyújtotta lehetőségekkel.

Így van ez a külföldről beszerezhető GrandPad esetén is, ami idősebb szülőknek vagy nagyszülőknek lehet kiváló választás az otthoni PC és/vagy laptop kiváltására, akár használtak ilyet korábban, akár nem. Az egyik legnagyobb előnye, hogy állítható méretű ikonokkal rendelkezik, és a családtagok is képesek az interneten beállításokat módosítani rajta, vagy éppen fényképeket tölteni fel rá. 

Az eszköz egy feltöltéssel is sokáig bírja, könnyen hordozható, és a beépített rendszerével elég gyorsan megtanítható a használata szinte bárki számára. Így még a szerettünkkel való online kapcsolattartás is egyszerűbbé válhat, nem beszélve a hírek, cikkek, elektronikus könyvek olvasásáról, vagy éppen új receptek levadászásáról, továbbá a Youtube-on az izgalmas beszélgetések és örökzöld klasszikusok hallgatásáról. 

Extraként van hozzá egy ingyenesen elérhető alkalmazás is, amit másfajta okoseszközökre is letölthetünk, hogy ezzel is megkönnyítsük idősebb szerettünk dolgát. 

Ha takarítás, akkor robotporszívó!

Korábban már meséltünk nektek arról, hogy egy robotporszívó szinte bármilyen háztartásba mennyire jó választás lehet. Ez különösen akkor igaz akkor, ha már nagyobb fáradtságot jelent a takarítás elvégzése. Emiatt ajánljuk nyugodt szívvel az idősebb korosztály számára a Xiaomi Xiaowa Lite robotporszívót, ami megfizethető áron lesz hatékony társ az otthon tisztántartásában.

Nagy előnye, hogy a hozzá letölthető mobilalkalmazással, és a rajta lévő nyomógombokkal is könnyedén vezérelhető, illetve hangjelzésekkel értesít minket a takarítási feladatok aktuális állapotáról. Egy feltöltéssel az 50 négyzetméteres lakást simán ki lehet takarítani vele, és az eszköz tisztítása is pofonegyszerű.

Az okosóra, ami mindenre figyel

Jóideje már itthon is kapható a PS-Watch Senior H10 okosóra, ami mobilapplikáción és webes felületen keresztül is lehetővé teszi az idős szerettünkkel való kapcsolatteremtést. Mivel az órába egy SIM kártyát is bele kell tenni, ezért családtagunk már magával az eszközzel is hívhat minket, ha éppen szüksége van ránk és/vagy nincs elérhető közelségben a telefonja.

Emellett a pulzus és vérnyomás állandó monitorozásának köszönhetően már akkor figyelmeztetést tud küldeni valamilyen hirtelen fellépő egészségügyi problémáról, amikor még bőven van idő az orvosi ellátás igénybevételére. Így akár egy infarktustól is egyszerűen meg tudja védeni tulajdonosát, és egyből hívhatjuk vele a vészhelyzetekre megadott telefonszámok egyikét.

Bár elsőre bonyolultnak tűnhet az okosóra használata, szerencsére a készítők gondoltak erre, és a hozzá kapott alkalmazással könnyen begyakorolhatjuk a legfontosabb funkciókat, így a családtagjaink teljesen kihasználhatják azt. 

Kihagyhatatlan alkalmazások, amik bármikor jól jöhetnek

Bármilyen okoseszközt is választunk szerettünknek, az biztos, hogy a kütyü mellé pár hasznos alkalmazásnak is örülni fog. Bárkinek jó szolgálatot tehet a magyar fejlesztésű KOIN app, amivel gyorsan és egyszerűen tudjuk menedzselni pénzügyeinket. Nem feledkezhetünk meg az Androidon és iOS eszközökön is elérhető Cookpadról sem, ahol temérdek olyan receptet találhatunk, amit sütési és/vagy főzési tudásunktól függetlenül egyszerűen megcsinálhatunk, hiszen lépésről lépésre mutatja be az elkészítési folyamatot. 

Az eszközön található kisegítő lehetőségek mellett rendkívül hasznos tud lenni a Find My Phone és a Be My Eyes alkalmazás is; hiszen előbbi segíthet megtalálni elvesztett eszközünket, utóbbi pedig a rosszul látó korosztály mindennapjait tudja könnyebbé tenni. Ráadásul az újdonsült kütyüvel a rendszeres gyógyszerszedés is megoldható, ha pedig vészhelyzet állna fenn, arra is van megoldás

 

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?