Okoseszközök a családban? Miért ne, ha okosan használjátok!

Nagyon sok vita, cikk látott napvilágot az internetes robbanás óta arról, hogy valójában ártalmas vagy hasznos az internethasználat a családi életben. Kétségkívül a személyes kontaktust semmi nem tudja teljesen pótolni, viszont a világhálót nemcsak kapcsolattartásra, hanem egyéb dolgokra, például ügyintézésre is használják a családok. Sok órát és pénzt is megspórolhatunk, ha a technológiát ügyesen használjuk.

Tavaly elvittem magammal az internetes wifi-sticket egy előadásomra, mert útközben is szükségem volt az internetre. Fiatal oktatótársam megjegyezte, amikor meglátta a táskámból kihulló sticket, hogy bizony a mi családunkban is eljön majd az idő hamarosan, amikor a többiek reklamálni fognak, ha nem lesz internet otthon, akár egy délutánra sem... Megjegyzése belém hasított és gyorsan átgondoltam, hogy mi lesz, van-e valami fontos iskolai feladat, amihez kellhet az internet... vagy vajon férjem befizette-e az esedékes számlákat a munkahelyén, s nem este tervezi vagy szeretnének-e letölteni valami filmet... Munkatársamnak igaza lett... nemsokára már nem volt elég a stick, rendes wifi kellett ahhoz, hogy a családiügyek menedzselését könnyedén tudjuk végezni – meséli Emese főiskolai tanár, 2 gyermekes édesanya. Bizonyára sok család számára ismerős ez a helyzet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  kutatásából kiderül az is, hogy mire használják a családok az internetet:

Otthoni internethasználat területei:

Már a nagyi is netezik!

Egy 2015-ös kutatás eredménye alapján tudjuk, hogy az internet a hazai felnőtt lakosság 85 százalékának a családi életében is meghatározó szerepet tölt be. Míg az X-generációnál, a Babyboomer nemzedéknél és a Y-generáció egy részénél is az internet jórészt kommunikációra és a tájékozódásra és valamennyire szórakozásra is korlátozódik, addig a Z-generáció az online felületen éli meg személyes kapcsolattartás nagy részét is. Míg a digitális bennszülöttek az internethasználatot teljesen integrálják mindennapi tevékenységeikbe, és például az aktív nethasználó Z-generációsoknál már nem különül el az offline világ az online-tól, addig az idősebb, úgynevezett digitális bevándorlók egyre jobban felzárkóznak online. Többnyire a fiatalabb rokonok segítségével ma már az idősebb generációk tagjai is sikerrel tartanak lépést a korral, így ők is egyre nagyobb mértékben aktív résztvevői digitális világnak. Sőt, a netet már használó nagyszülők, dédszülők harmada kettő, további közel egyharmada pedig három vagy több internetezésre alkalmas eszközt is használ. A felnőtt magyar internetezők 86 százaléka információszerzéshez, 78 százaléka kommunikációs csatornaként, 71 százaléka ügyintézéshez, és 65-65 százaléka szórakozási, kikapcsolódási lehetőségként, illetve a munkához, tanuláshoz is nélkülözhetetlennek tartja az internetet. Érdekes, hogy az idősebbek nagy része - 43 százaléka - főként hasznos tevékenységre használja az internetet, 37 százaléka pedig már szórakozásra is. 

Annyira kell, mint a mosógép

A UPC Magyarország idén közel 5000 magyar internet-felhasználó körében végzett felmérése szerint gyakorlatilag korosztálytól függetlenül elmondható, hogy az emberek döntő többsége inkább wifin (89%), mint vezetéken keresztül internetezik (49%). Az otthoni használatban is egyre nagyobb teret hódít magának a mobilinternet (28%), bár ez a 18-29 éves korosztály körében a legnépszerűbb (36%). A válaszadók számára ugyanis az internet (37%-uk) és vele együtt a wifi (39%) közel annyira életbevágóan fontos egy háztartásban, mint a mosógép (43%) vagy a vezetékes telefon (44%), és kétszer több felhasználónak fontosabb az otthoni netezési lehetőség, mint a TV-előfizetés..

Egyre több szülő számára fontos, hogy a digitális térben is töltsön időt a gyerekével, nemcsak tanulás miatt, hanem akár szabadidős tevékenységekre is. Vannak családok, ahol együtt néznek internetes videókat, vagy ahol már a szülők is játszanak okostelefonos vagy számítógépes játékot a gyerekekkel. Megkérdeztünk néhány szülőt arról, hogy ők milyen programokat, appokat használnak az élet különböző területein, mint például a tanulásban, a családi élet szervezésében, ügyintézésben és egyekben.

Íme, néhány érdekes vélemény, tipp:

Szabályozzuk a netezést!

Az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association) augusztusban adott ki egy javaslatot, miszerint az ajánlják a szülőknek, hogy a gyerekek és a tinédzserek képernyőidejét 1-2 órára korlátozzák. Ma az amerikai 8-18 éves gyerekek nagy része napi 7 órát tölt el valamilyen képernyő előtt. Az orvosok úgy látják, hogy nem kell ahhoz Sherlock Holmesnak lenni, hogy meglássuk az összefüggést a mozgásszegény életmód, az elhízás, és a passzív képernyő előtt eltöltött idő között. Az elhízás és a mozgáshiány pedig növeli a szívbetegségek kockázatát. Kifejlesztettek egy külön családi médiatervező programot is, ami segít ellenőrizni és beállítani a családtagok médiahasználatának idejét. Valószínűleg Berciék is áttérnek erre, mert fontosnak tartják ugyan az internethasználatot, amennyiben hasznos és akár a szórakozáshoz is engedik használni, de úgy gondolják, semmiképp sem lehet a gyerekeknek korlátlan ideignetezni, amit eddig a wifi-rooteren szabályoztak.

Tanuljunk a természetről egy app-on!

Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója, a Da Vinci Kids TV nagyköveteként rögtön a Da Vinci KidsApp-ot ajánlotta. Mi is ez? A népszerű Da Vinci csatorna TV műsorait leképező online videotár közel 3000 ismeretterjesztő kisfilmet tesz elérhetővé a játékos tanulás és tartalmas szórakozás érdekében, térítésmentesen letölthető formában, alkalmazásként is kisiskolás gyerekek számára.

„A szülők és a pedagógusok felelőssége és feladata is, hogy megtalálják a gyermekek életkorának megfelelő játékos, ismeretterjesztő tartalmakat, amelyek használatát akár tananyagban, akár az otthoni kikapcsolódásba integrálva, élmény lesz a tanulás. Teret és helyet kell adni a gyerekek különféle érdeklődési körének, saját kíváncsiságának, akár a számok és a logika, akár a kreatív, kísérletezési, alkotási folyamatok területén, ehhez kiváló generátor az új Da Vinci Kids applikáció, mely észrevétlenül és szórakoztatóan tanít. A rövid és érdekes témafelvetések egy-egy tanítási óra felütéseként is kiválóan alkalmazhatóak, és így összekapcsolható az online tér nyújtotta élmény és a tanmenet tudásanyaga. Játszva tanulni, ezt szeretné gyerek és felnőtt egyaránt, ez most már nem elérhetetlen, sőt… ”  – olvashatjuk a Da Vinci nagykövettől a tantrend.hu-n

Matekozás? Pipa! Méghozzá egy játékos programmal!

"Férjem Németországban dolgozik egy ideje, idén a család is kiköltözött, de nem örökre, csak egy tanévre. A kisebbik gyerekünk az itthoni iskolájában év végén osztályozó vizsgát tett. Így rám hárult, hogy délutánonként tanítsam, mert kint egész más a tananyag. Matekból volt a legegyszerűbb dolgunk, mert van egy oktató online program, amin keresztül átvehettük és gyakorolhattuk is a teljes évi anyagot. Nagyon szereti használni, érthető, és praktikus, a neve: matekmindenkinek.hu. Természetesen mondanom sem kell, hogy az itteni rokonokkal, barátokkal, a gyerek az osztálytársakkal, sőt tanárokkal is online tartották a kapcsolatot. Mi is osztottunk meg az itteni életről képeket, így szeretteink azt is láthatták kicsit, amit mi láttunk" meséli Csilla.

Nem kell szkennelni, sem fénymásolni!

Szerencsére már nem kell rengeteg időt tölteni azzal, hogy megtudjuk mi volt a házi feladat, a tananyag, amikor hiányzott a gyerek az iskolából. Manapság annyival is könnyebb a helyzet, hogy mobil-appokkal is egész használható minőségben lehet szkennelni, – ami nem azt jelenti, hogy csinálunk a szövegről egy fényképet, hanem hogy az applikáció tényleg dokumentumként ismeri fel. Ügyintézés céljából is hasznos, hiszen sok helyen szkennelve kérik a dokumentumot, ha van ilyen alkalmazásunk. Erikáék a tananyag költséghatékony megosztására a  Androidra telepített ABBYY FineScannert használják: "Rengeteg pénzt, időt és energiát takarított már meg nekünk, nem beszélve arról a bosszúságról, amikor este derül ki, hogy valakinek kell valamit tanulni, de nincs meg, a tananyag..."

Nem kell cipekedni sem!

"A naptárat használom app-on és mindenhez rakok jelzést, hogy el ne felejtsem. Például csütörtökönként gyümölcsöt vinni az oviba, de már szerdán is jelez, hogy vennem kell gyümölcsöt. Egy 4 gyerekes ismerősöm mesélte, hogy megtanították a nagyszülőket a Google Naptár használatára, mert a nyári iskolai, óvodai szünetet csak így tudják hatékonyan koordinálni, oda beírják, hogy mikor ki vigyáz a gyerekekre, így mindenki egyszerre látja és nem szükséges órákat telefonálni az egyeztetések miatt. Használom még a nagyobb áruházak házhozszállítási szolgáltatásait is. Óriási segítség, hogy nem nekem kell cipeli 12 liter vizet, 12 liter tejet, stb." meséli Eszter.

Az Y-generációs anyukáknak már terhesség idejére is applikáció!

Y-generáció minimum körülbelül 40 százaléka jelenleg már szülő. Ők azok, akik kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a high-tech legújabb vívmányaival, amelyeket apaként, anyaként nevelési stratégiáikba is beépítenek. Panni három gyermekes Y-generációs anyukaként úgy látja, hogy már rengeteg olyan netes alkalmazás van, ami megkönnyíti a szülők életét. Csecsemő kislánya altatáshoz a Soundsleepert használja, a szoptatásokat a Sereneapp-ba vezeti, a teendők listájához a Wunderlistet, a nagycsalád élelmezésében Netpincér, egy bevásárlóközpont házhozszállító programja, és a  Mit főzzek is segíti. Terhesség alatt a Pregnancy+-t nézegette, a női ciklus pontos nyomon követésére ott van a Clue. Nagyon szeretik a gyerekeket fotózni és a  fényképeket megszerkesztik különböző programokkal, például: VSCO, Unfold, Layout jöhetnek szóba. A Facebook-on egy anyukákból álló csoportnak is a tagja,  ahol sok mindent megvitatnak, és hasznos tippeket kap gyerekneveléssel kapcsolatban, például arról is, hol talál jó szemészt. Ha ideje engedi cikket is olvas, recepteket, kézműves ötleteket ment le, ez utóbbit pedig főleg a Pinteresten. Recepteket a Cookpad-en is ment. A Google naptárat összeszinkronizálva használják a férjével. Használtak a Koin-t is egy darabig, ami egy költségnyilvántartó applikáció. Este a Biblia app-ból olvasnak, mert a villany lekapcsolása után történik. A Spotify-on hallgatják kedvenceiket, Kalap Jakabot, és az Éljen a grundot....

Tudok otthonról is dolgozni!

Egy másik, szintén Y-generációsédesanya is tudatosan kihasználja az internet előnyeit. Zsanett azt nyilatkozta egy generációs kérdésekkel foglalkozó blognak, hogy a technológia fejlődése a munkavállalásban is segített neki. Az első terhesség alatt végig dolgozott és alkalmi munkákat is tudott vállalni a GYES-ek alatt, mivel sokszor otthonról, homeoffice-ban dolgozhatott:

„A modern technológia mindannyiunk hasznára lehet, ha tudjuk jól, értelmesen használni. Nekem például nagyon nagy segítség egy otthoni laptop és az internet, mert így televíziós műsorszerkesztőként még 2-3 gyerekkel is tudok munkát vállalni, mert annak nagy részét ezekkel a segédeszközökkel otthonról is el tudom végezni.”

Érdemes tudatosan használni az internetet, hogy kihasználjuk azokat a lehetőségeket, mellyel a családunk élet is könnyebb lehet. Minderre azonban időt és energiát kell szánni, hogy megismerjük, melyek azok a programok, applikációk, amelyek hozzájárulhatnak akár az ügyintézés, akár a gyereknevelés, akár a háztartás megkönnyítéséhez. Sajnos sok szülő még mindig nem ismerik ezeket, noha ma már kiváló, kifejezetten a gyerekekre szabott weboldalak és mobilalkalmazások is elérhetőek valamennyi korosztály számára.

Szerző: Bereczki Enikő generációs szakértő, a Happy Family szakértője és szerzője

A blog neve egyben a szlogenünk: A CSALÁD ÉRTÉK, és valóban ez az üzenet mára még fontosabb, mint akár 10-20 éve, így küldetésünknek tartjuk az örök érvényű családi értékek védelmezését. Szívesen úszunk szemben az árral, és ennek hangot is adunk hetente frissülő posztjainkban a blogon és happyfamily.hu nevű oldalunkon.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?