Okos megoldások a babának és mamának

Amikor arról kérdez valaki, hogyan zajlottak a mindennapjaink a fiam születését követően, hogyan tartottam kézben a dolgokat, honnan szereztem jó recepteket a hozzátápláláshoz, akkor elsőként mindig az jut eszembe, hogy mennyit segített benne a telefonom, ami egyszerre volt az agyam, a szemem, a barátom és az asszisztensem.

Nem szeretnék olyan közhelynek tűnő megállapításokkal jönni, mint az, hogy az okoseszközök és az internet mára átszőtték az életünk minden területét, de tény, hogy mielőtt anya lettem, sosem gondoltam bele, hogyan tudna a wifi segíteni a kissé káoszos és sok szempontból bizonytalan, akkor még teljesen új terepnek számító anyaságban. Azt vettem észre, hogy kétféle szülő létezik: az egyik ragaszkodik ahhoz, hogy mindent az okostelefonja nélkül intézzen, a másik típus viszont azt keresi, hogy miként tudja az életét megkönnyíteni, egyszerűsíteni és frissíteni az internetnek hála. Én az utóbbi kategóriába tartozom.

Légy mindig képben

Bármiről essen szó, az elsődleges szempont természetesen a gyerek biztonsága és egészsége, amihez nagyon sok figyelemre van szükség. Szerencsére még biztosabbra mehetünk és éberségünket növelhetjük a légzésfigyelőkkel, bébiőrökkel, amiket az internethez lehet csatlakoztatni, így a nap 24 órájában figyelemmel követhetjük kisbabánkat, bárhol járjunk éppen.

A bébiőr lényegében egy olyan kamera, ami a wifi csatlakozásnak hála bármikor bepillantást enged az otthonunkba, biztonságos hálózaton keresztül. Rengeteg márka jó pár különböző típusú intelligens bébiőrt fejlesztett már ki, mivel azonban a baba és az otthon biztonságáról van szó, érdemes a lehető legmegbízhatóbb márkát választani, még akkor is, ha arra anyagilag többet kell áldozni. Kevés megnyugtatóbb érzés van a szülő számára, mint amikor a munkahelyén ülve vagy épp a fodrásznál várakozva néhány érintéssel máris láthatja, hogy gyermeke békésen nézelődik az ágyában.

Nem lehet mindent fejben tartani

A friss szülő annyi új információval találkozik, amit fel kell jegyezni, nem elfelejteni, majd pontosan beszámolni róla a védőnőnek vagy a gyerekorvosnak, hogy ezt szinte képtelenség fejben tartani. A „hol is van az a papír, amire felírtam” típusú mondatok pedig igen gyakoriak, ha az ember lapokra próbál jegyzetelni.

Már a várandósság alatt elkezdtem használni olyan applikációkat, amiken nyomon tudtam követni azt, hol tart a magzat a fejlődésben, rögzíthetem a súlyomat, esetleg az orvosi utasításokat vagy épp a legközelebbi vizsgálat idejét. Sőt később a szülési fájások beindulásánál a legegyszerűbb módja a nyugodt mérésnek, az applikációk kínálta beépített stopperóra, ami azonnal elmenti az adatokat és szépen vizualizálja, hogyan válnak gyakoribbá. Az ilyen applikációnak rengeteg alternatívája van, lehet válogatni magyar és angol nyelvű kismama alkalmazások között is.

Pregnancy +: Világszerte ez a legnépszerűbb kismama applikáció gyönyörű illusztrációjának, a letisztult designnak és a hasznos funkcióknak köszönhetően. Minden nap friss információt kaphatsz arról, hogy az adott időszakban mire számíts a várandósságban, megnézheted éppen milyen fejlődési szakaszban van a magzat, saját naplót vezethetsz, feljegyezheted a súlyodat, a diétád részleteit, mérheted mennyit rúg a baba, sőt akár bevásárló listát is írhatsz.

A dolog igazán akkor bonyolódik, ha megszületett az apróság, ekkor ugyanis nem csak egy teljesen új élethelyzetben találjuk magunkat, de a tennivalók listája is megnő. Kezdetben nagy segítséget jelentett számomra az az applikáció, amiben vezetni tudtam a szoptatások gyakoriságát és hosszát, ugyanis éjszaka, álmomból felriadva néha azt se tudtam, hogy hány óra van. Amikor másnap a védőnő a táplálásról érdeklődött, simán elő tudtam kapni a kis táblázatomat, hogy beszámoljak arról, hogyan haladunk. Természetesen ezt néhány hét után elhagyják az anyák, de a kezdeti időszakban praktikus társ lehet.

Baby Tracker by Total Baby: Az applikáció a friss anyukák egyik kedvence, ugyanis naptárban lehet vezetni a baba táplálkozási szokásait, sőt azt is hozzáadhatjuk, hogy a szoptatás előtt miket fogyasztott az anya, így hamar kiderülhet, ha valami például hasfájást okoz a babánál. Segítségével nyomon lehet követni a baba alvási szokásait, az elhasznált pelenkák számát vagy a fejlődési szakaszokat. Ráadásként saját fotókat is hozzáadhatunk kisbabánkról, ebből könyvet készíthetünk, így örök emlék marad.

Ha kifogysz az ötletekből

Biztos nem csak velem fordult olyan elő, hogy délben kinyitottam a hűtőszekrényt és kétségbeesetten jöttem rá, hogy minden elfogyott, amiből a babának pürét tudnék készíteni. Irány a bolt, de mi is legyen az ebéd és a vacsora? Olykor nehéz ezt átgondolni egy éppen síró kisbaba és ezer teendő közepette. Ilyenkor jön jól, ha elő tudunk keresni az okostelefonon pár tápláló receptet. Én akkoriban még főleg az anyuka fórumokhoz fordultam, a különböző hozzátáplálási Facebook csoportokban ugyanis nagyon jó ötleteket lehet találni. Nemrég azonban elindult a Manó Menü applikáció, amit még annak ellenére is meg szoktam nyitni, hogy a fiam már lassan hároméves lesz. Remek tippek vannak benne a fogápolásról, az allergénekről és a receptek jelentős része még most is nagy kedvenc (nekem is), mint például az avokádós mogyorókrém.

Manó Menü: A magyar nyelvű hozzátáplálási applikációban minden információ megtalálható az alapokról. A kezdő anyukákat segítik ütemezési és felkészülési tippek illetve receptek, akár életkor, alapanyagok vagy étkezések szerinti bontásban. Sőt, ha orvosra van szükség, az applikációban szakembereket is keresni lehet.

Mindenkinek jár némi pihenő

Ha a baba alszik, az anya is pihen. Néha egy rövidke alvás csodát tud tenni, de én szívesebben használtam ki ezt az időt arra, hogy picit magammal foglalkozzak és olaszul tanultam a Duolingo applikációval, megnéztem egy érdekes dokumentumfilmet a Netflixen vagy relaxáltam a Calm applikáció segítségével. Végeredményében ez is felfrissíti az embert, és utána sokkal vidámabban tud folytatódni a nap a babával.

Bitay Andrea – blogger, vállalkozó anyuka

A Maison blog szerzőjeként a minimalista életmód irányába tett útjáról számol be olvasóinak, anyukaként szerzett tapasztalatait osztja meg másokkal.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?