Mozizz, tévézz és hallgass zenét online!

A sávszélesség növekedésének, a folyamatos adatátvitelt lehetővé tévő streamelési technológiák fejlődésének, és a vezeték nélküli (wifi és bluetooth egyaránt) eszközök elterjedésének köszönhetően gyökeresen megváltozott, ahogy szórakozunk. Bejegyzésünkben a legnépszerűbb online szolgáltatásokat mutatjuk be.

Zene nélkül mit érek én? Na és te?

A zeneipar az elmúlt évtizedekben több izgalmas paradigmaváltáson is átesett. A kazettát felváltotta a CD, amit aztán kicsinált a kalózkodás, hogy most a bakelitlemezek éljék megérdemelt reneszánszukat. Noha az illegális letöltések nem szorultak vissza teljesen, jelentőségük csökkent a reklámokkal támogatott ingyenes, illetve a reklámmentes, de fizetős zenei streaming szolgáltatásoknak köszönhetően, amelyek ma már csaknem kivétel nélkül elérhetők Magyarországon is.

A Svédoszágból indult Spotify ma már több mint 140 millió aktív felhasználóval rendelkezik, akik közül 50 millióan már havidíj ellenében, reklámmentesen élvezik a katalógusukban található több millió dalt. A Spotify havi előfizetési díja durván 5 euró, de diákoknak a felébe kerül, a családok pedig egy 8 eurós csomagot választhatnak.

Legfőbb versenytársuknak, az Apple Musicnak nincs ingyenes változata, de új előfizetőként 90 napig díjmentesen tesztelheted a szolgáltatást. Az Apple 6 dollárt kér az egyéni, és 9 dollárt a családi előfizetésért, azaz nincs jelentős eltérés a Spotifyhoz képest.

Természetesen mindkét szolgáltatás lehetővé teszi, hogy kedvenc albumaidat vagy dalaidat letöltsd az okostelefonodra, de ezek a kódolt file-ok csak addig érhetők el, amíg az előfizetésed él, azaz nem megveszed, hanem csak kikölcsönzöd a dalokat.

Amiért a Wifipedia szerkesztősége a leginkább kedveli ezeket a szolgáltatásokat, az a statisztikákra épülő, automatikusan összeállított lejátszási listák és ajánlások, amelyek kedvenc előadóid és zenei stílusaid alapján tágítja zenei ízlésedet.

Játék az egész világ

2011-ben indult a játékosok körében rendkívül népszerű, havonta csaknem 50 millió gamert aktivizáló Twitch, ami egy multiplatform, videójátékok közvetítésével foglalkozó, ingyenesen nézhető oldal és szolgáltatás.

A Twitch segítségével a felhasználók élőben közvetítik másoknak, ahogy kedvenc játékukkal játszanak, akik úgy nézik az adást, ahogy régen a tévét volt szokás, csak itt lehet kommentelni és adományozni is, ha nagyon tetszik a műsor. Az így születő streamek lehetnek egyszerű végigjátszások, de a Twitch komoly e-sport versenyeket is közvetít.

Tévé bárhol és bármikor

Manapság egyre több szolgáltatással gyakorlatilag bárhol és bármikor fogyaszthatjuk a különböző tartalmakat. Itt választhatunk a havi előfizetéses konstrukciók és a telekommunikációs szolgáltatók által biztosított csomagok között.

Az online streamek esetén ugyan búcsút inthetünk a klasszikus TV-csatornáknak, de cserébe – legtöbb esetben – exkluzív tartalmakat kapunk, amik internetünk sebességéhez igazodva akár HD-ben is nézhetőek.

A telekommunikációs csomagok pedig a TV-s tartalmakat hozzák el eszközeinkre, amikkel kedvenc műsorainkat élőben követhetjük, de vissza is nézhetjük őket, ami elsőként a UPC Magyarországnál jelent meg a Műsorvisszanéző bevezetésével. Persze előfordulhat, hogy nem akarunk alkalmazkodni a tévécsatornák kínálatához, ilyenkor a UPC Videótár és a MyPrime kínálatában találhatunk néznivalót magunknak.

Ha a széles csatornakínálat nem elégíti ki minden igényedet, érdemes kipróbálnod a különböző, tematikus megoldásokat. Ilyen például a világ legnagyobb videótékája, a Magyarországra 2016 januárjában érkezett Netflix, ahol havi 10 euróért cserébe kedvedre válogathatsz a kínálatból. Ezek a tartalmak viszont csak angol hangsávval érhetők el, és egyelőre még magyar felirat is ritkán van hozzájuk. Ahogy ez a legtöbb online szolgáltatásnál általános, 30 napos próbaidőszak áll a rendelkezésedre, hogy eldöntsd, neked való-e a Netflix.

Sportrajongóknak kiváló választás lehet a hivatalos NBA, NFL, NHL és Eurosport alkalmazások egyike, amik a legtöbb esetben előfizetésért cserébe kínálnak korlátlan meccsnézési lehetőséget és teljesen exkluzív tartalmakat.

A legkisebbeknek és szüleiknek a Youtube Kids-et ajánljuk, ami ingyenesen biztosít családbarát tartalmakat számítógépen, okostelefonon és tableten. Így garantáltan olyan meséket, mondókákat és egyéb videókat nézhettek, ami gyermeked életkorának megfelelő.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?