Mostantól sokkal jobb lesz a wifi

A technológiai elnevezések többségével az a legnagyobb probléma, hogy a hétköznapi felhasználók számára a legtöbb esetben elképesztően keveset mondanak, hiszen egyáltalán nem egyértelmű kifejezéseket használnak. Így volt ez sokáig a wifi különböző szabványaival is, amik alaposan meghatározzák, hogy milyen minőségű lesz az otthoni vezeték nélküli hálózatunk.

Korábban a wifi kialakulásának kalandos történetében már beszéltünk nektek arról, hogy az elmúlt években egyre nagyobb jelentősége lett az újonnan létrehozott wifi szabványoknak, amik folyamatosan növekedő sávszélességüknek köszönhetően még gyorsabb letöltési és feltöltési sebességet biztosítanak a felhasználók számára. Mivel nagyon sokáig elsőre nehezen megérhető és megjegyezhető névvel rendelkeztek, ezért az egységesítésükért is felelős Wi-Fi Alliance új nevekkel látta el őket.

Milyen szabványokat érint az átnevezés?

Összesen 3 wifi szabvány kapott teljesen új nevet, amiket nem árt kicsit közelebbről is megismerni. Első közülük a 2009-ben megjelent N szabvány, ami a maga idejében igazán úttörő megoldásnak számított, hiszen olyan internetsebességet adott, ami gyorsaságban elsőként előzte meg vezetékes vetélytársát. Ráadásul a 2,4GHz-es és az 5GHz-es wifi tartományban is használható volt, ami – megfelelő internetet adó eszköz birtokában – sokkal stabilabb wifit tudott adni nekünk. 

2013-ban viszont új korszak következett a wifit használók életében, ugyanis megjelent az AC szabvány, ami hatótávolságban és internetsebességben egyaránt lepipálta a korábbi megoldásokat. Bár csak az 5GHz-es tartományban tud működni, viszont akár 1300 Megabit/secundum gyorsasági wifit képes adni, míg beltéren 140, kültéren akár 350 méteres hatótávolsággal operál.

Természetesen a fejlődés itt nem állhat meg, hiszen az internetforgalom tetemes részét továbbra is vezeték nélküli kapcsolaton keresztül hozzák össze a felhasználók, ezért várhatóan 2019-ben egy vadiúj szabványt fogunk kapni az AX szabvány képében. A Wi-Fi Alliance ígérete szerint olyan, továbbfejlesztett élményt fog kínálni az új wifi szabvány, ami az okoseszközöket és az alkalmazásokat egyaránt kihasználja, valamint az egyszerű magánszemélyek és a különböző cégek igényeit is kielégíti.

Nevek, amiket könnyebb lesz megjegyezni

A szövetség egyúttal azt is bejelentette a minap, hogy leegyszerűsítik a legfrissebb szabványok neveit, hogy mindenki számára könnyedén megérthetőek és megjegyezhetőek lehessenek. Így az N szabvány a Wi-Fi 4 nevet kapja, az AC szabványt Wi-Fi 5 néven kell szólítani, valamint a jövőre érkező AX szabvány a Wi-Fi 6 lesz. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy az ezeknél korábbi wifi szabványok nem kapnak új elnevezést, hiszen azok már annyira elavult megoldásnak számítanak, hogy egy felhasználónak sem javasolt a használatuk.

Ha szeretnél még többet megtudni a wifihez köthető kifejezésekről, böngészd át Fogalomtárunkat!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?