Most akkor router, modem vagy mindkettő egyszerre?

A zavartalan wifizés mindenki számára nagyon fontos, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközön keresztül biztosítjuk az internethez való hozzáférésünket. Mivel sokan még mindig nem tudják, hogy pontosan mit takar egy router, vagy éppen egy modem és egyáltalán hogyan használhatjuk őket az otthoni wifiélmény jobbá tételére, ezért cikkünkkel igyekszünk tisztázni ezeket.

Akik a kezdetektől fogva rendszeresen olvassák oldalunkat, már találkozhattak azzal a cikkünkkel, amiben bemutattuk a wifizéshez köthető legfontosabb kifejezéseket. Akkor még csak érintőlegesen meséltünk a routerekről és modemekről, most pedig részletesebben áruljuk el, hogy pontosan mit értünk alattuk, hogyan működnek és miért lehetnek hasznosak az otthoni wifizés szempontjából.

Erre képes a router

Szerencsére egyre több az olyan ember, aki a lehető legtöbb dolgot szeretné vezetékek nélkül megoldani, ezért nekik kifejezetten ajánlott egy router használata, ami könnyedén megoldhatja a problémát. Lényegében egy olyan intelligens hálózati eszközről beszélünk, ami képes arra, hogy szimultán adatokat fogadjon, illetve akár több eszköz számára is továbbítson, hiszen egyszerre akár több hálózatra is tud csatlakozni, így biztosítva a közöttük lévő kapcsolatot.

Az otthonodban található router valójánan az internet és a saját helyi hálózatod között foglal helyet. A segítségével pedig nem csak szabadon internetezhetsz bármelyik eszközödről, hanem a helyi hálózatot másolásra, közös munkára, vagy egyéb másra is használhatod. Ráadásul a router bizonyos szintű biztonságot is nyújt a felhasználójának, amit érdemes a lehető legjobban kihasználni.

Ha routert használsz, akkor azt is egyszerűen megnézheted, hogy pontosan melyik eszköz mekkora adatforgalmat bonyolított le és mondjuk milyen alkalmazásokkal, vagy honlapok megnézésével tette ezt. Azonban közvetlenül az internetre nem tudsz kapcsolódni vele, hiszen egy olyan eszközhöz kell csatlakoztatnod, ami bármilyen kapcsolat esetén össze tud kapcsolni téged a nettel. Ez pedig nem más, mint a modem.

Így működik a modem

A modem valójában egy hidat képez az otthoni helyi hálózatod és az internet között. Nevét a modulátor-demodulátor kifejezés rövidítéséből kapta, hiszen régen a telefonvonalon érkező jelek modulálására használták, azaz a segítségével titkosították és továbbították a digitális információkat, amiket a fogadó félhez érkezve aztán dekódoltak. Ez az elnevezés annak ellenére megmaradt, hogy a mai modern szélessávú kapcsolatok már nem ugyanígy működnek.

A modem saját hálózatodhoz való kapcsolódása attól függ, hogy mi biztosítja közöttük a kapcsolatot, ami lehet kábeles, telefonhálózaton keresztül, de műholdas vagy száloptikás is. Természetesen rendelkezik sztenderdnek számító Ethernet csatlakoztatási lehetősségel is, hogy hálózati kábel csatlakoztatása után internettel láthasd el egyik eszközödet.

Ami nagyon fontos, hogy olyan modemmel kell rendelkezned, ami zavartalanul képes együttműködni az internetszolgáltatód infrastruktúrájával, ugyanakkor azt is tudnod kell, hogy a modemed típusa a maximálisan elérhető netsebességet is befolyásolja. Ilyen esetekre kiváló választás lehet a UPC csodamodeme, ami otthonod minden pontjára biztosít megfelelő erősségű internetet.

Mit tud a router-modem kombó?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha ennyire sok előnye van egy routernek és egy modemnek, akkor miért nem ötvözzük a kettőt? Bizonyos internetszolgáltatók már gondoltak erre, ezért olyan eszközöket kínálnak előfizetőiknek, amik szoftveresen és hardveresen mindent tartalmaznak, amire szükségünk lehet.

Így ez az eszköz olyan modemként működik, ami képes a szolgáltatóddal történő kommunikációra és egyúttal routerként dolgozva kiváló segítséget nyújthat a helyi hálózat létrehozásában, valamint működtetésében. Ráadásul vannak olyan változataik, amik telefonálási lehetőséget is tudnak biztosítani VOIP rendszeren keresztül.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a számos előny mellett hátrányokkal is kell számolnunk egy ilyen eszköz alkalmazásánál, hiszen ha különálló eszközöket használunk, az lényegesen nagyobb flexibilitást biztosít számunkra, hiszen ezekkel hozhatjuk ki a legtöbbet internetünkből, valamint a netezésre használt cuccainkból, továbbá az sem utolsó szempont, hogy nem kevés pénzt takaríthatunk meg ezzel.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?