Minden, amit az IoT eszközökről tudnod kell!

Egyre több helyen hallani arról, hogy az IoT a következő pár év egyik meghatározó technológiai megoldása. De vajon mit értenek ez alatt? Olvasd el cikkünket, amiből végre megtudhatod, sőt az is kiderül, miért fontos odafigyelni rá.

Már te is tapasztalhattad, hogy egyre több felokosított tárggyal találkozhatsz az offline és online boltok polcain, amik között nehéz eligazodni az óriási kínálatnak köszönhetően. Mi most megmutatjuk, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről.

Pontosan mi az IoT? 

Az IoT valójában az Internet of Things (A dolgok internete) rövidítése, ami a világban lévő több millió olyan eszközt jelenti, ami kapcsolódik az internetre és így gyűjt, valamint oszt meg adatokat, és teremt kapcsolatot a fizikai és a digitális világ között. A vezeték nélküli hálózatok, illetve az olcsó processzorok elterjedésének hála ma már egy okospirula, egy repülőgép és egy önvezető autó is ebbe a kategóriába tartozhat, hiszen ezek is képesek emberi interakció nélkül kommunikálni egymással. 

Az interneten keresztül történő adatmegosztásra valamennyi ilyen eszköz vezeték nélküli kapcsolatot használ. Legtöbbjük a régóta sztenderdnek számító wifit, illetve a régebbi technológiát jelentő Bluetooth-t használja, de léteznek olyan IoT megoldások is, amik a mobilinternet közbeiktatásával látják el feladataikat. 

Az elkövetkező években éppen ezért rendkívül nagy jelentősége lesz a legújabb generációs mobilhálózatnak, az 5G-nek, ami lehetővé tudja tenni, hogy egy négyzetkilométeren belül akár több millió IoT eszköz tudjon zavartalanul működni és kommunikálni más okoseszközökkel. 

Hogyan jöttek létre? 

Már a nyolcvanas és kilencvenes években elkezdtek kísérletezni azzal, hogy egyszerű tárgyakra érzékelőket szereljenek, és intelligenciával ruházzák fel őket, de pár korai projektet leszámítva nem jutottak áttörő eredményre, mivel ekkor még nem léteztek az IoT-hez szükséges technológiai feltételek. Mindez relatíve gyorsan megoldódott, amikor megjelentek azok az RFID-címkék, amik apró, más eszközökbe építhető tárgyként oldották meg a kommunikációhoz szükséges automatikus azonosítást és adatközlést. 

Természetesen ehhez az is kellett, hogy a szélessávú internet és a vezeték nélküli hálózatok minél hamarabb elterjedjenek, illetve folyamatosan fejlődjenek. A 2018-ban érkező legújabb internetprotokoll, az IPv6 is sokat segített az IoT kiteljesedésében. A segítségével már minden arra alkalmas eszköz a megfelelő beazonosításhoz olyan új IP-címet kaphatott, ami a biztonságot garantáló titkosítási formát, automatikus beállítási lehetőségeket és az opcionálisan használható távoli vezérlést támogatta. Ezzel a teljesen egyedi megoldással minden IoT eszköz lényegesen könnyebben tud kommunikálni egymással. 

Így már semmi se állhatott az IoT útjába, hogy aztán az üzleti életben és a gyártócégek működésében is jelentős szerephez jusson. Mára viszont a hangsúly áttevődött az irodai környezetben hasznosított okoseszközökre, és azokra a kütyükre, amikkel sokkal intelligensebbé tehetjük otthonunkat. 

Példák IoT eszközökre

Fontos leszögezni, hogy gyakorlatilag bármilyen fizikai tárgyból lehet IoT eszköz, ha képes az internetre kapcsolódni, továbbá online is irányítható. Ilyen lehet egy mobilalkalmazással állítható okosizzó, okosóra, okoskarkötő, de egy olyan okostermosztát is, ami akkor kapcsolja be a fűtést, amikor hirtelen hidegre fordul az idő. 

Ezeknél bonyolultabb eszközöket is létrehoztak már az IoT segítségével. Például olyan sugárhajtású repülőgépmotort, ami több ezer érzékelővel folyamatosan gyűjti és továbbítja az adatokat a pilótának, illetve a légiforgalmi irányító központnak a lehető legoptimálisabb utazásért.  

Mégis mennyire biztonságosak?

A biztonság az egyik legfontosabb kérdés az IoT-eszközök kapcsán, mivel sok esetben elképesztően szenzitív adatok mennek rajtuk keresztül – például az, hogy mi történik, vagy éppen mi hangzik el az otthonodban. Ráadásul nagyon sok ilyen kütyüt készítő cég nem veszi eléggé komolyan ezt a témát, így az eszközeik képesek titkosítás nélkül küldeni és tárolni a felhasználói adatokat. 

Ugyancsak hatalmas probléma, hogy az idő előrehaladtával egyre több ilyen eszköznél találnak egy vagy akár több sebezhetőségi pontot, amit rengeteg IoT gyártó egyszerűen le sem reagál, hiszen – terméktámogatás híján – utólag már nem hajlandó frissíteni a korábban piacra dobott termékeit, hogy befoltozhassa a biztonsági réseket. Emiatt a hackerek közkedvelt célpontját képezik bizonyos okostévék, router és webkamera fajták, amiből kifolyólag érdemes körültekintően vásárolni ilyen kütyüket az otthonunkba. 

Az IoT-eszközök sebezhetőségének az üzleti életben még nagyobb tétje van, hiszen az ipari kémkedés és egyéb adatszivárgások miatt illetéktelenek hatalmas anyagi károkat tudnak okozni a piaci szereplőknek. Emiatt a legtöbb vállalkozás számára rendkívül fontos, hogy a céges hálózatukat elkülönítsék az IoT kütyük által használttól, valamint magas szintű biztonsági módszereket is be kell vetniük hozzá. 

Mekkora az IoT népszerűsége? 

Egészen durva belegondolni, hogy már több internetre csatlakozó eszköz van a világban, mint ahány ember él benne. A másik érdekesség, hogy az IoT kütyük több mint felét a sebezhetőségükről híres okostévék és hordozható hangasszisztensek teszik ki. Illetve jelenleg ez a terület a harmadik legnagyobb technológiai kategória a szoftverek és a konnektivitás után. 

Milyen jövő vár rá?

A különböző vállalkozások életében külföldön és itthon is egyre nagyobb szerepet fognak kapni a több területen bevált, korszerű biztonsági megoldásokkal rendelkező IoT-eszközök. Leginkább azokra a kütyükre lesz ez igaz, amik különböző részfeladatokra dedikált érzékelőkkel teszik lehetővé, hogy a cég a termékeivel és rendszereivel kapcsolatban még több hasznos információt szerezhessen, hogy aztán mindezek ismeretében tovább tökéletesíthesse őket.

Fontos tényező, hogy a technológia birtokában az átfogó, valós időben gyűjtött adatokat egyszerűbben lehet elemezni is, így például a termelési rendszerek sokkal érzékenyebbé válva, jobban tudnak igazodni a piac diktálta igényekhez. Szakértő elemzők szerint az iparágspecifikus és az univerzálisan használható IoT-eszközök egyaránt terjedni fognak, ami az üzleti életben és a hétköznapi vásárlók szintjén is megmutatkozik majd. 

Az IoT előtt továbbra is nyitva áll az egyik legnagyobb kihívás, az okosvárosok kérdése, ahol a megfelelő szenzorokkal felszerelt eszközökkel és technológiai megoldásokkal akár alaposan újraírhatják lakókörnyezetünk mindennapi működését. Bár már elkezdtünk haladni ebbe az irányba, azért ez egyelőre még a jövő zenéje.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?