Mi mindenre jó egy mobiltelefon az autóban?

Az internet egyre inkább befurakszik az autó kasztnija alá, ami növelheti a vezetés biztonságát is. Megmutatjuk, mért jó, ha online lesz az autód!

Milyen jó volna, ha az autóban éppen olyan kényelmesen és gyorsan netezhetnél, mint amikor felcsatlakozol a wifire otthon vagy az irodában. Ha a gyerekek lefoglalnák magukat mobiljukon vagy táblagépükön, és nem kérdeznék folyton, hogy mikor érkeztek már meg. Sok balesetnek éppen az az oka, hogy a vezető figyelmét elterelik, és elég egy apró kihagyás, máris megtörténik a baj.

A másik fő baleseti ok egy felmérés szerint az, hogy az emberek harmada félóránként rápillant a mobiltelefonjára, de a többiek is napjában többször ellenőrzik, hátha érkezett valamilyen üzenet vagy értesítés. A mobilfüggőség problémája az USA-ban odáig fajult, hogy ez az „új” ittas vezetés, mert a baleseti okok között már nem az alkohol, hanem a telefon piszkálása vezet. A gyártók ezért olyan megoldásokat keresnek, amelyek nem csak az internetfüggőségünkre jelentenek gyógyírt, hanem a kényelmet és biztonságot is növelik.

Hogyan lesz wifi az autódban?

Az unatkozó gyerekek lekötése nem könnyű feladat, hiszen egy hosszabb utazás során könnyen türelmetlenekké válhatnak, hangoskodhatnak, így a sofőr előfordulhat, hogy nem tud megfelelően koncentrálni mindezeknek betudhatóan. Ezért fontos, hogy le tudd kötni őket, mégpedig azzal, ami a fiatalokat a legjobban érdekli: internetes videókkal, filmekkel és zenékkel. Persze ehhez szükséged lesz mobilinternetre, mert a vezetékes aligha van bevezetve az autódba, wifi hotspothoz pedig legfeljebb egy parkolóban csatlakozhatsz.

A biztonságos vezetés érdekében menet közben ne használja telefonja érintőképernyőjét!

Tehát a legfontosabb kellék egy mobilinternet előfizetés, mégpedig lehetőleg korlátlan, valamint egy hotspotként is használható mobiltelefon, amin keresztül az eszközök rácsatlakozhatnak az internetre. A másik megoldás, hogy beszerzel az autódba egy saját mobil routert. Ez egy apró eszköz saját internet-előfizetéses SIM-kártyával, amit ugyancsak megoszthatsz. Azért lehet praktikus, mert így az autóban mindig lesz internet, a routert pedig a szivargyújtóba dugott USB-átalakítón keresztül folyamatosan töltheted. Ha így használod, akkor érdemes elosztós átalakítót venned, hogy közben más eszközöknek is maradjon hely a szivargyújtóban.

A saját router használata azért is praktikus, mert így nem a mobilod akkuját szívja le a család, amikor neteznek az autóban. Csak érdekességképpen említem, hogy kaphatók nagy teljesítményű, autóba szerelhető wifi routerek is, de ezek meglehetősen drágák, és inkább buszokba, hajókba érdemes beszerelni, ahol az ügyfelek megfizetik a gyors internet plusz költségeit.

Mobil alkalmazások menet közben

Sokan használják vezetés közben mobiltelefonjuk navigációs alkalmazását. Az Android felhasználók körében a Google Maps és a Waze a legelterjedtebb, míg az iPhone tulajdonosok az Apple Mapst használják. Megfelelő tartóval nem rossz ez a megoldás, ám sokkal biztonságosabb, ha nagyobb méretben, az autód saját kijelzőjén látod a térképet, ráadásul így a szélvédőből sem takarsz ki egy darabot.

Ahhoz, hogy telefonod mobilalkalmazásait – például a navigációt – használhasd autód multimédia rendszerén, először is egy USB kábelen keresztül össze kell kapcsolnod a két eszközt. Ezenkívül szükséged lesz a megfelelő alkalmazásra, ami Androidos telefonok esetében az Android Auto, míg iPhone-oknál a CarPlay szoftver. Mindez még csak pénzedbe sem kerül, ugyanis mindkét alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az iTunes áruházakból.

Egy csavar azért van, mert bár az Android Auto alkalmazás Magyarországon is használható, érdekes módon a magyar Google Playben mégsem elérhető, ezért másik helyről, például az APKMirror oldalról kell beszerezned. A telefon és az az autó médiaegysége az Android Auto esetében kizárólag USB csatlakozóval köthető össze, míg a CarPlaynél az adott modell függvénye, hogy egyáltalán létre jöhet-e a kapcsolat, és ha igen, akkor vezetékes vagy vezeték nélkül formában is.  A CarPlay kompatibilis autókat itt találod, míg az Android Auto ezekkel az autókkal és telefonokkal használható.

Kéz nélkül is irányíthatsz

A CarPlay és az Android Auto alkalmazások nagy előnye még, hogy végre elfelejtheted telefonod vezetés közbeni buherálását, ugyanis ezek hangparancsokkal és a kormány navigációs gombjain keresztül is vezérelhetők. Vezetés közben ezért sokkal biztonságosabban telefonálhatsz, de a rendszer akár fel is olvassa a beérkező szöveges üzeneteid, illetve te magad is be tudsz diktálni üzeneteket, amelyeket azután írásban továbbít például a Hangouts csevegő program.

Telefonálj az interneten

Az autód biztonságosabbá teheted azzal is, hogy a CarPlay és az Android Auto alkalmazásokkal az internetes telefonálások is a központi kihangosító rendszeren keresztül mennek, vagyis Facebook Messengeren, Viberen vagy Skype-on is kéz nélkül beszélhetsz. Mondanom sem kell, hogy ez mennyire pénzkímélő megoldás, ráadásul még biztonságos is.

Fülöp Norbert – www.alapjarat.hu

A www.alapjarat.hu honlap 2016-ban indult, a szerény kezdetek ellenére rövid időn belül meghatározó szereplője lett az online autós újságírásnak. Folyamatosan bővülő csapatával a hangsúlyt az olvasó megszólítására helyezik, egyre változatosabb, az olvasókat valóban érdeklő témákkal. 26 éves kultikus BMW 850Ci, vagy a legmodernebb 2018-as Audi A8 limuzin? Az Alapjárat már mindkettőt tesztelte!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?