Mi az a képernyőidő és hogyan tudsz figyelni rá?

Mindenki ismer olyan embereket, akik szinte egyfolytában csak a mobiljukat nyomkodják, és emiatt sokszor rendkívül nehéz kapcsolatba lépni velük. Legújabb cikkünkben azt mutatjuk meg, hogy miért is lehet fontos számukra a képernyőidő és hogyan lehet elkerülni a túlzott mértékű eszközhasználatot.

A diákok és a munkavállalók többsége pontosan tudja, mennyire fontos, hogy a rendelkezésre álló szabadidőnket a lehető legjobban osszuk be, hiszen legtöbbször igencsak kevés van belőle. Ebben nyújthat hatékony segítséget a képernyőidő, amit most be is mutatunk nektek!

Mi az a képernyőidő?

Egy olyan, számos okoseszközön elérhető funkció, ami megmutatja, hogy az adott időszakban pontosan mennyi időt töltöttünk kedvenc kütyünk nyomkodásával, ami lehet okostelefon, tablet, de akár számítógép és játékkonzol is. A képernyőidőről úgy szerezhetünk információt, hogy az eszköz, vagy egy rá telepített alkalmazás folyamatosan rögzíti minden tevékenységünket, amiből aztán egy helyre összegyűjtve láthatjuk, hogy milyen programokat használtunk az elmúlt időszakban, azokkal mennyi időt töltöttünk és általuk mennyi értesítés érkezett.

Kutatások már több alkalommal is bizonyították, hogy az így kapott push üzenetek többségét kevésbé fontos appok esetén érdemes kikapcsolni, ugyanis könnyen elterelhetik a figyelmünket. Ezért csak azoknál az alkalmazásoknál hagyjuk bekapcsolva ezt a funkciót, aminek értesítései a legfontosabbak számunkra.

A képernyőidő további előnye, hogy heti jelentésben mutatja meg nekünk azt, hogy az előző héthez viszonyítva többet, vagy kevesebbet használtuk saját eszközünket. Ezért a szülőknek is rendkívül hasznos lehet, hiszen a segítségével megtudhatják, hogy a gyerekek betartották-e a nekik megszabott képernyőidőt.

Így nézheted meg a sajátod!

Az iPhone tulajdonosok ezúttal könnyebb helyzetben vannak, hiszen ők a telefonjuk Beállítások menüpontjában találhatják meg a Képernyőidő funkciót. Androidosoknak pedig leginkább az AntiSocial appot ajánljuk, ami hatékony segítséget nyújthat a képernyőidő monitorozásában.

Ezen a ponton jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis mi számít elfogadható mértékű képernyőidőnek? A szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyerekeknek iskolanapokon, a felnőtteknek pedig munkanapokon maximum 2 óra az optimális, viszont hétvégente ez akár 3-4 óra is lehet. Ellenben ha a miénk ennél sokkal nagyobb, akkor érdemes bevetni pár trükköt a csökkentésére.

Tippek az alacsonyabb képernyőidőért

Első lépésként próbáld ki, hogy étkezések közben nem a telefonodat, vagy a tabletedet nyomkodod, hanem előveszel egy izgalmas könyvet, érdekes újságot és inkább azt olvasod helyette. Ez a szemedet is nyugtatja, valamint az agyadat is sokkal jobban megmozgatja, mint a hírfolyam soha véget nem érő böngészése.

Bár tényleg kiváló alkalmazások vannak a másokkal való kapcsolatteremtésre, ha teheted, inkább személyesen találkozz ismerőseiddel, ugyanis így sokkal minőségibb lehet az együtt töltött idő, és még több dolgot lehet közösen megvitatni. Ha pedig egyik kollégáddal valamilyen munkát kell neten megbeszélned, akkor chatelés helyett inkább a hanghívást használd, ami rengeteget segíthet a félreértések elkerülésében és jelentősen gyorsabb is.

Amikor unatkozunk, hajlamosak vagyunk kedvenc okoseszközeinkhez nyúlni, pedig jobban járunk, ha helyettük inkább valamelyik régi vagy új hobbinkkal töltjük el az időt. Az is fontos, hogy esténként – lehetőség szerint – ne foglalkozzunk az előttünk álló feladatokkal, hiszen az iskolával vagy munkahellyel kapcsolatos teendők nem csak a képernyőidőnket tudják nagyon megnövelni, hanem a stressz-szintünket is.

Végső megoldásként képernyőidőnk csökkentésére telefonunkon, tabletünkön alkalmazáskorlátokat is beállíthatunk, amivel megadhatjuk, hogy naponta maximálisan mennyi időt tölthetünk például a Facebook és Instagram fiókunkkal. Miután kifogytunk az időkeretből, figyelmeztetni fog az eszközünk, így elkerülhetjük az időrablással felérő, túlzott mértékű használatot.  

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?