Kerüld el a zsarolóvírusokat!

Elég néhány meggondolatlan kattintás és máris belefuthatsz egy zsarolóvírusba, ami pillanatok alatt titkosítja a számítógépeden lévő adatokat, és csak “váltságdíj” ellenében oldja fel a korlátozást. Bár a zsarolóvírusok első hullámán már túlvagyunk, adunk pár tippet, hogy a jövőben hogyan kerüld el az ilyen rettentő kellemetlen és hatalmas károkat okozó helyzeteket.

A zsarolóvírusok általában két gyenge pontot használnak ki: a felhasználó könnyelműségét és az operációs rendszerek, illetve az arra telepített szoftverek biztonsági réseit. Leggyakrabban e-mailekhez csatolt fájlokban rejtik el magukat. A Petya zsarolóvírus egy önéletrajz megnyitásával aktiválódott, a PetrWrap pedig egy könyvelési programokat fejlesztő cég megfertőzött szoftverfrissítésével kezdett terjedni.

Néhány egyszerű lépéssel minimálisra csökkentheted az esélyét annak, hogy zsarolóvírus áldozata legyél.

1. Készíts a teljes rendszeredről olyan biztonsági mentést, amit elkülönítve, offline tárolsz, hogy semmiképpen se fertőződhessen meg!

Windowst futtató számítógépen használd a rendszerbe épített “Biztonsági mentés és visszaállítás” funkciót. Ha még nem készítettél biztonsági másolatot, válaszd a “Biztonsági mentés beállítása” lehetőséget, egyébként várd meg a következő ütemezett mentést.

Maces gépeken is a gyári megoldás, a Time Machine használatát javasoljuk, amihez szükséged lesz külső adathordozóra (mondjuk egy merevlemezre). Amikor az eszközt csatlakoztatod a gépedhez, a rendszer automatikusan fel fogja ajánlani, hogy használd a biztonsági mentések tárolására.

2. Ne nyiss meg ismeretlen eredetű vagy ismerőstől érkező, de valamiért gyanús e-maileket, de ha mégis megnyitottad, a bennük lévő linkekre és/vagy csatolmányokra semmiképpen se kattints!

Internetezés közben könnyen olyan csalók áldozatává válhatsz, akik létező cégek e-mail címét másolják le, hogy megszerezzék a felhasználók jelszavait és egyéb, személyes információit. Van azonban néhány jel, ami gyanakvásra adhat okot.

  • a feladó e-mail címében nem szerepel a vállalat neve, ahonnan elvileg a levelet kaptad
  • a levél eltér a vállalattól kapott korábbi üzenetektől
  • személyes adatokat kérnek tőled - például jelszót vagy banki belépési adatokat
  • a levél indokolatlan melléklete(ke)t tartalmaz
  • az e-mailben található linkre kattintva nem arra az oldalra jutsz, ahová kellett volna

3. Kerüld a gyanús weboldalakat!

A felhasználókat számtalan oldal akarja átverni. A legtöbb egy kattintással képes megfertőzni a számítógépedet vagy teleszemetelni a Facebook faladat. Ráadásul a csalók sokszor jól ismert, népszerű oldalakra hasonlító nevű és kinézetű felületekre visznek, ezért legyél mindig körültekintő, mielőtt kattintasz valamire. Itt is működik, ami a gyanús e-maileknél: ha más oldalra kerülsz, mint amit ígértek, azonnal zárd be a böngészőt!

4. Frissítsd az operációs rendszered!

Mindig telepítsd operációs rendszered, legyen szó Windowsról vagy OSX-ről, aktuális frissítéseit, és ne legyél lusta újraindítani a gépedet, ha emiatt erre kér!

5. Használj rendszeresen frissített adatbázissal dolgozó vírusirtót, például a 30 napig ingyenesen használható UPC Smartguardot!

És hogy mit tehetsz, ha mégis egy zsarolóvírus áldozatává váltál? Sajnos akkor már nem sokat. De ahogy látod, előtte elég sok mindent, úgyhogy hajrá!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?