Ismerje meg közelebbről az okosotthonos rendszereket!

Lassan nincs olyan műszaki cikk, amire ne aggathatnánk rá az okos jelzőt, ennek ellenére az ‘okosotthon’ kifejezés már önmagában is több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Éppen ezért mostani cikkünkben részletesebben is bemutatjuk ezeket a rendszereket, hogy mindenki tisztább képet kaphasson róluk!

Sokan olyan lehetőségként gondolnak az okosotthonra, amivel a házban található eszközeink távolról is vezérelhetővé válnak, azonban a valóságban ennél sokkal több kényelmi funkcióval jár a használatuk. Az ilyen otthon ugyanis figyeli szokásainkat, napi rutinunkat, így alaposabban megismer minket, hogy egyre jobban kiszolgálhassa az igényeinket. Ráadásul az okosotthonnak hála biztosan nem marad bedugva a vasaló, bekapcsolva az erősítő, vagy feltekerve a fűtés, hiszen minden ilyen esetről azonnal értesít minket.

A választás hatalma

Egyre több gyártó jelenik meg a piacon, így mára sokkal nehezebb kiválasztani a megfelelő rendszert, továbbá temérdek cég kínál olyan részmegoldásokat, amik csupán egy-egy (!) funkciót képesek lefedni. Ilyen például az okosizzó, az okostermosztát, az okos zuhanyfej, amik legtöbbször teljesen különálló applikációval rendelkeznek, ezért más rendszerekkel nehezen kapcsolhatók össze.

Ilyenkor a felhasználó lavírozik a különböző alkalmazások között, pedig egy integrált okosotthonnal könnyedén megoldhatná a problémát, hiszen abban minden olyan eszköz megtalálható, amire szüksége lehet, és ezek a kütyük zavartalanul tudnak együttműködni egymással.

Rendszer a lelke mindennek

Az okosotthonok piaca jelenleg több, jól elkülöníthető szegmensre bontható. Az elsőbe azok a rendszerek tartoznak, amik komplett megoldást nyújtanak az okosotthonos feladatok ellátására. Ezekben ugyan az összes funkció egy helyen érhető el, viszont általában zártak, ezért a bővításhez a gyártóhoz kell fordulni. Aki ezeket a termékeket választja, jó időre hozzáköti magát a kiválasztott rendszerhez.

A Google, az Amazon és az Apple is piacra dobta már saját vezérlőit, ám ők nem gyártanak külső eszközt, ezért kizárólag a központi vezérlésre fókuszálnak, azaz az eszközükkel csupán a házba már beépített rendszerre lehet csatlakozni. Ez azért is problémás, mert a gyártók nem minden esetben támogatják ezeket a megoldásokat, így simán előfordulhat, hogy a frissen vásárolt Google Home eszközünk nem hajtja végre utasításainkat.

Széles skálán mozognak azok a kis IoT-okoseszközök, amik csupán egy-egy részfeladatot képesek megoldani. Ezekkel szigetszerű rendszereket lehet alkotni, emiatt nem adnak komplett rendszerérzetet és mivel szoftveres platformok, ezért nehezen lehet egységes rendszerbe integrálni őket.

A fentiekből kiderül, hogy akkor járunk a legjobban, ha a lehető legkorábban beletervezzük az okosfunkciókat a lakásunkba. Ezen a ponton érdemes figyelembe venni, hogy vannak már olyan, tisztán vezeték nélküli rendszerek is, amik telepítésében nagyobb szabadságot kapunk, bár ezek általában sok kompromisszummal járnak, karbantartást igényelnek és a válaszidejük is jóval lassabb, mint a vezetékeseké.

Menjünk biztosra!

Tisztán látszik, hogy a komplex, telepített szerkezeteké a jövő, de a jelenlegi rendszerek telepítése komoly szakértelmet és sokszor még programozási ismereteket is igényel. Ugyanakkor az okosotthonok terjedésének az ár is gátat szab, hiszen jelenleg egy komplett rendszer kiépítési költsége egy 100 m2-es családi házra vonatkozóan elérheti akár egy új autó árát.

Nagy kihívás jelenleg az is, hogyan tehetjük elérhetővé az okosotthonos megoldásokat a társasházi lakásokban, amikbe így számtalan hasznos funkciót lehet integrálni – például a fűtés, a világítás és a redőny vezérlését, vagy a kulcs nélküli otthonok kivitelezését.

A társasházi lakók viszont a legtöbb esetben készen veszik a lakást, utólag pedig már macerás okosotthonos rendszert kiépíteni. Ráadásul az ingatlanberuházónak nem érdeke, hogy jó minőségű és drága okosotthonokat építsenek, ezért a legtöbbször legfeljebb alapszintű vezeték nélküli rendszert kapnak a vásárlók. A gyártók sajnos egyelőre még nem ismerték fel, hogy a szeparált okosotthont használó lakások helyett okostársasházakat kellene létrehozni, de bízunk benne, hogy ez a jövőben változni fog.

Az okosotthon kényelmi funkciói

Nézzünk is pár egyszerű szituációt, amit egy okosotthonban bármikor átélhetünk: hazaérünk, kinyílik az ajtó, a fényérzékelő észleli, hogy sötét van, tehát a rendszer felkapcsolja a villanyt. Vagy hirtelen vihar kerekedik, amitől a szélkerék túllépi a meghatározott határértéket, az esőérzékelő pedig észleli a csapadékot és azt is, hogy a roló kiengedve maradt az erkélyen, amit azonnal behúz, hogy megelőzze a beázást.

Kulcs nélküli ház esetén pedig akár azt is megoldhatjuk, hogy a kapu csak az ujjlenyomatunkra vagy az általunk megadott PIN kódra nyíljon ki, így egyszerűen gondoskodhatunk otthonunk biztonságáról.

Na és ez mennyire biztonságos?

Sokan tartanak attól, hogy okosotthonuk sebezhetőbb lesz, mint a hagyományos „offline” házak, pedig az igazság pont az ellenkezője. Azok a betörők ugyanis, akik értéktárgyainkra pályáznak, legtöbbször nem laptoppal készülnek betörni hozzánk. Ettől még, ha az eredeti felhasználónevet és jelszót használjuk, akkor lehet okunk az aggodalomra.

Utóbbi miatt a gyártók kötelezik a felhasználókat arra, hogy már a legelső belépés alkalmával módosítsák belépési adataikat, és egészen addig nem is engedik tovább őket a konfigurációs felületekre, amíg ez meg nem történik. Az okoseszközökhöz való hozzáférést egyébként többlépcsős hitelesítésen keresztül lehet csak elérni, ami tovább növeli a biztonságot.
 

Szarvas Péter és Pál Bence Attila – Chameleon Smart Home Kft.

A Chameleon Smart Home egy magyar startup. Felismertük a fenti problémákat és hatodik éve foglalkozunk komoly fejlesztéssel, hogy megoldást találjunk a Smart Home piac jelenlegi problémáira. Egy olyan hardveres rendszert fejlesztettünk ki, ami képes arra, hogy vezérelje a hagyományos analóg eszközöket, és kapcsolódjon más komplett rendszerekhez. Ezáltal egy olyan jövőálló alapinfrastruktúrát hozhat létre, ami stabil alapja lehet a háznak.

A Chameleon egy önálló okosotthon rendszer, de az integrációnak köszönhetően a felhasználó saját igényeire szabva állíthatja össze Smart Home rendszerét, és akár 30%-kal alacsonyabb áron juthat azonos szolgáltatáshoz. Elvégzi a komplett vezérlést, de lehetőséget biztosít a lakóknak arra is, hogy ízlésük szerint választhassák ki a támogatott külső Smart Home rendszert is. Ráadásul nem csak egy, hanem több Smart Home vezérlő kezelésére is képes egy időben, így azok pozitív tulajdonságait egyesíteni tudja, elkerülve a szigetszerű működést. Ha viszont nincs szükség az „előre okosított” eszközökre, sok pénzt spórolhat felhasználójának.

Olyan egyedülálló társasházi modellt dolgoztunk ki – figyelembe véve a többi piaci résztvevő rendszereit –, amivel a beruházó minimális költségen, gyártótól függetlenül előkábelezheti a teljes társasházat. Stabil kábeles megoldás, mégsem igényel speciális csillagpontos kiépítést, így a meglévő villanyszerelők könnyen átképezhetők. A rendszer támogatja az okostársasházi modellt, egyedülálló módon összekapcsolja a társasházi funkciókat a lakások okosotthon funkcióival.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?