Ismerd meg, hogyan wifiznek a magyar felhasználók!

Internet nélkül manapság ugyan lehet létezni, csak éppen nem érdemes, hiszen rengeteg téren könnyítheti meg és teheti jobbá az életünket. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen formában érjük el, és hogy pontosan milyen háttértudással rendelkezünk a témával kapcsolatban. Most ezekre is fény derült legújabb felmérésünknek köszönhetően.


A teljes infografika letöltése

A UPC Magyarország évek óta dolgozik azon, hogy az emberek preferenciáit vizsgálva minél jobbá tehesse az otthoni wifizési élményt. Ebben a szellemiségben készült az az online kérdőív is, amit 2018 első negyedévében közel 5000 magyar felhasználó töltött ki, és több helyen igencsak meglepő eredményeket hozott.

Az internet fontosabb, mint elsőre gondolnád

A válaszadók számára ugyanis az internet (37%-uk) és vele együtt a wifi (39%) közel annyira életbevágóan fontos egy háztartásban, mint a mosógép (43%) vagy a vezetékes telefon (44%), és kétszer több felhasználónak fontosabb az otthoni netezési lehetőség, mint a TV-előfizetés. Ez a nagy sebességgel bíró internetcsomagok mellett a streamingszolgáltatások elterjedésének is köszönhető, amiket korábbi cikkünkben már bemutattunk nektek.

A magyar felhasználók több szempontot is figyelembe vesznek a megfelelő internetelőfizetés kiválasztásánál, ahol először a szolgáltatás árára (48%), a csomagban foglalt egyéb szolgáltatásokra (43%) és a letöltési sebességre (43%) fókuszálnak, valamint a jó wifi router (34%) is döntő tényező számukra. Utóbbi eszköz a UPC Magyarországnál is elérhető, amiről a Connect Box esetén részletesen is beszéltünk, valamint Nessaj is letesztelte az eszközt.

Gyakorlatilag korosztálytól függetlenül elmondhatjuk, hogy az emberek döntő többsége inkább wifin (89%), mint vezetéken keresztül internetezik (49%), ami mellett külön érdekesség, hogy otthoni használatban is egyre nagyobb teret hódít magának a mobilinternet (28%), bár ez a 18-29 éves korosztály körében a legnépszerűbb (36%).

A teljes korcsoportot tekintve a válaszadókról elmondható, hogy leginkább hordozható eszközökről szeretnek internetezni, amik közül a mobiltelefon a legnépszerűbb, ezt követi a laptop, majd az asztali számítógép a maga 52%-ával, illetve a tablet (44%) és végül az okostévé. Utóbbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend a háztartásokban, hiszen funkcióival több eszközt is tud helyettesíteni.

Ezekből következik, hogy a 18-49 évesek körében a mobiltelefon- és tablethasználatot jelentő small-screen internetezés a leggyakoribb, de a 65 évesnél idősebb embereknél már a nagyobb képernyős eszközök a népszerűbbek otthoni nethasználat tekintetében. A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 88%-a pontosan tudja, hogy mi az a router, viszont ha te nem tartozol közéjük, akkor ajánljuk életmentő wifiszótárunkat, amiben a legfontosabb alapfogalmakat igyekeztünk közérthetően elmagyarázni.

A megkérdezettek 28%-a nagyon elégedett jelenlegi wifi szolgáltatásával, 39%-uk inkább elégedett, míg a többiek kevésbé, vagy egyáltalán nem elégedettek vele. Nekik ajánljuk korábbi írásunkat, amiben részleteztük, hogy mitől lehet majd jobb az otthoni wifi, de érdemes elolvasni azt is, hogy mit kell tenni, ha teljesen elmegy a wifi, valamint hogy miként tehető biztonságosabbá a meglévő hálózat, hiszen ez a legtöbb esetben segíthet a fennálló problémán.

A felmérés eredményei alapján nincsenek hatalmas különbségek a wifi lefedettségében a különböző otthontípusok tekintetében, hiszen a családi házakban átlagosan 73%-os, társasházi lakásokban 81%-os, míg panellakásokban 80%-os lefedettségről beszélhetünk.

Az emberek számára egyre fontosabb az is, hogy a saját kertjükben, teraszukon is tudjanak wifizni, ami a válaszadók szerint átlagosan 58%-os lefedettségű, ezért a legtöbb helyen érdemes a wifi jelet felerősítő eszközöket használni. Ezzel a témával hamarosan több cikken keresztül is foglalkozunk.

Az összes korcsoportot nézve meglepően sokan (69%) gondolják, hogy a vezetéken keresztül biztosított internetszolgáltatás gyorsabb, mint a vezeték nélküli változata, amit a többszöri (33%), vagy rendszeres (20%) sebességmérésekből következtetnek ki. 

Biztonsági szempontból nem a legoptimálisabb, hogy a válaszadók 43%-a még mindig a gyárilag beállított wifijelszót használja, pedig számtalan veszélyforrás kihasználhatja, ha nem a lehető legbonyolultabb, speciális karaktereket is tartalmazó jelszót állítjuk be. Az emberek többsége (57%) az idegeneken kívül bárkinek szívesen megadja az otthoni wifijéhez tartozó jelszavát, pedig a legjobban akkor járna, ha vendéghálózatot állítana be hasonló esetekre, amiről hamarosan mi is cikkezni fogunk.

Úgy néz ki, hogy a magyar felhasználók élen járnak a különböző eszközök ismeretében, hiszen 22%-uk pontosan tudja, hogy az otthoni routere 2,4 és 5 GHz-en is tud üzemelni, a megkérdezettek 23%-a 2,4 GHz-en, míg 4%-uk pedig 5 GHz-en működő routerrel rendelkezik. Azzal viszont a többségük (69%) nincs tisztában, hogy a mikrohullámú sütő, a vezeték nélküli telefon és a mobiltelefon zavarhatja-e a wifi jelét, de a Wifipédián nemsokára ez is ki fog derülni.

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon tudnak-e a felhasználók a korhatáros tartalmak korlátozásának lehetőségéről, amire 53%-uk igennel válaszolt, viszont 47%-uknak nincs tudomása ilyesmiről. Nekik ajánljuk a szülői felügyeletet bemutató cikkünket, illetve összeszedtünk olyan tippeket is, amikkel elkerülhető, hogy a család fiatalabb tagjai koruknak nem megfelelő tartalomba fussanak.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?