Ismerd meg a nyilvános wifi veszélyeit!

Ingyenes wifiszolgáltatás szinte már mindenhol elérhető, de ha felelőtlenül használjuk, annak súlyos ára lehet. Cikkünkben átvesszük, milyen rizikófaktorokkal számolhatsz, és hogyan tudod a legbiztonságosabban igénybe venni a lehetőséget.

Fontos tudnod, hogy ha ingyenes publikus wifihálózatra csatlakozol, a böngészés során megadott adataid nem titkosított csatornán közlekednek, ezért hatalmas veszélyben vannak, hiszen viszonylag egyszerűen rájöhet valaki, hogy milyen honlapokat látogatsz, de belenézhet az üzeneteidbe, vagy megszerezheti a jelszavaidat is.

Éppen ezért alaposan meg kell gondolnod, hogy hogyan és pontosan mire használod az ingyenes netezési lehetőséget. A helyzet megkönnyítésére összeszedtük, hogy milyen veszélyekkel találkozhatsz és miként tudod ezeket a legkönnyebben elkerülni.

A teljes infografika letöltése

1. Megfigyelhetik az adott hálózatot!

Egy nyilvános wifihálózat megfigyeléséhez nem kell profi hackernek lenni, hiszen minimális informatikai tudással is könnyedén össze lehet gyűjteni a rajta futó adatokat. Így teljes mértékben le lehet követni a felhasználók internetes tevékenységét, amiből később számos, akár anyagi kár is származhat.

Emiatt döntő jelentőségű a biztonságos, https:// előtaggal kezdődő oldalak látogatása, ugyanis ezek a site-ok titkosítják a honlapon történő ténykedésünket. Vannak azonban olyan weboldalak is, amik nem rendelkeznek ezzel a protokollal, az ilyen esetekre megoldás a HTTPS Everywhere kiegészítő telepítése, ami Firefox, Google Chrome és Opera böngészőben kikényszeríti a biztonságos HTTPS protokoll használatát.

2. Ellophatják a fájljaidat és vírusokkal fertőzhetik meg az eszközödet!

Az ingyenes publikus wifik sajnos kiváló terepet biztosítanak arra, hogy rosszindulatú személyek vírusokkal fertőzzék meg hordozható eszközeinket, ezért a lehető legritkábban használjuk ezeket. Ha mégis kénytelenek vagyunk csatlakozni rájuk, előtte vértezzük fel magunkat a különböző vírusirtók egyikével – pl. jó választás az Avast, a Panda, vagy a Kaspersky –, amik az esetek többségében megfelelő védelmet biztosítanak nekünk, ha megfelelően beállítjuk és rendszeresen frissítjük őket.

A másik fontos lépés, hogy a fájlmegosztást minden esetben kapcsoljuk ki, mivel a csatlakozás után enélkül bárki - aki fenn van a hálózaton – elérheti a gépünkön lévő személyes dokumentumokat, képeket és videókat. A kikapcsoláshoz csak annyit kell tenni, hogy miután kapcsolódtatok a hálózatra, a felugró opciók közül a 'Nyilvános hálózat' lehetőséget választjátok ki.

3. Megszerezhetik a bejelentkezési adatainkat!

A ránk leselkedő egyik legsúlyosabb veszélyforrás az ún. man-in-the-middle támadás, ami onnan kapta a nevét, hogy a szokásos eszköz-router páros közé beékelődik egy köztes szereplő, így az információink, adataink egyből illetéktelenek kezébe kerülhetnek. Ráadásul ebben az esetben azonnal megkaphatják a bejelentkezési adatainkat, ami számos kellemetlen szituációba sodorhat minket.

Ennek elkerülésére – amíg nyilvános wifihálózatot használunk – próbáljuk meg mellőzni az olyan műveleteket, amik szenzitív adatok megadásával járnak (ilyenek pl. a fontos belépési információk, igazolvány- és fizetésre alkalmas azonosítók), valamint a lehető legtöbb helyen használjuk a kétszintű azonosítást, amivel még akkor is meg tudjuk védeni felhasználói fiókunkat, ha megszerezték a hozzá tartozó felhasználónevünket és jelszavunkat.

További jó megoldás lehet egy VPN szolgáltatás használata – ilyen pl. a TunnelBear –, ugyanis ezek rendkívül erős titkosítást alkalmaznak és teljes anonimitásban netezhetünk velük, hiszen közben nem a saját IP-címünket használjuk.

+1 jótanács a zavartalan netezésért

Bár tudjuk, hogy sokan nem szerettek vesződni a rendszeresen érkező frissítések telepítésével, mégis hasonló helyzetekben nagyon jól jöhet, ha az adott eszközötök a legfrissebb verziójú szoftverrel rendelkezik, ezért ezekre mindig szánjatok egy kis időt.

Viszont eszetekbe se jusson ezt egy nyilvános wifihálózaton megtenni, hiszen sok esetben valódinak látszó, de igazából hamis frissítések ugorhatnak fel a képernyőtökön, amik telepítésével valójában rosszindulatú programok kerülhetnek az eszközeitekre.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?