Így válaszd ki a legjobb routert magadnak!

Manapság már nem az a kérdés, hogy legyen-e otthon wifi, hanem az, hogy mennyire tud a vezeték nélküli kapcsolatunk gyors, stabil és biztonságos lenni. Ehhez viszont kétségkívül egy nagyszerű routerre van szükségünk. Most megmutatjuk, hogy milyen szempontok mentén érdemes kiválasztani.

A legtöbb felhasználó alapos utánajárással szokta kiválasztani azokat az okoseszközöket, amik aztán éveken keresztül garantálják az otthoni és azon kívüli szórakozását. Ugyanakkor ezeknek az eszközöknek a maradéktalan kihasználásához több szempontból is ideális wifire van szükség, ami egy minőségi router nélkül szinte elképzelhetetlen. Éppen ezért összeszedtük nektek, hogy miként tudjátok kiválasztani a legjobb wifi routert magatoknak!

Na, de mi is az a router?

Egy olyan intelligens hálózati eszköz, ami képes a szimultán adatok fogadására és azok számos eszköz számára történő továbbítására, ugyanis egyszerre több hálózatra is tud csatlakozni. A router valójában az otthoni hálózatunk és az internet között foglal helyet, valamint a segítségével biztonságossá tehetjük a hálózat használatát.

Ezzel az eszközzel rendkívül egyszerűen megnézhetjük, hogy a háztartásunkban lévő eszközökön milyen oldalakat néztek meg, milyen alkalmazásokat használtak és egyáltalán, mekkora adatforgalom kellett ezekhez a műveletekhez. Mindezek miatt nem mindegy, hogy pontosan milyen routert választunk magunknak, ezért a továbbiakban sorra vesszük az eszközvásárlás legfontosabb szempontjait.

A gyorsaságról sose feledkezzünk meg!

Az első és legfontosabb lépés az, hogy felmérjük otthoni internetkapcsolatunk sebességét. Ezt egyfelől a szolgáltatónktól vásárolt internet csomagunk adataiból tudhatjuk meg, másrészt pedig egy sebességmérővel kell lemérnünk az aktuális teljesítményét, hiszen számunkra ez lesz a leginkább mérvadó. Ehhez a Speedtest és a Fast.com oldalát ajánljuk, amik gyorsan és egyszerűen megmutatják, hgy hány Megabit/sec-es az internetkapcsolatunk. Ebből láthatjuk, hogy mi az az internetsebesség amivel meg kell birkóznia az általunk választott routernek.

A támogatott szabványokra is mindig figyeljünk!

Emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy a megvásárolni kívánt eszköz – a lehetőségekhez mérten – ne csak gyorsabb wifit adjon, hanem olyan internetet is, amit otthonunk bármely pontján elérhetünk.

Ezért mindenképpen olyan routerre lesz szükségünk, ami támogatja az AC (újabb nevén Wi-Fi 5) szabványt, hiszen ezzel azt is biztosítjuk, hogy a jövőben vásárolt okoseszközeinkkel is zavartalanul tudjunk kapcsolódni otthoni wifinkre. Fontos tudni, hogy az AC szabvány internetsebességben és hatótávolságban is kiemelkedő teljesítményt képes nyújtani nekünk, mivel akár 1300 Megabit/secundum gyorsaságú wifit is tud adni, amit beltéren 140, külterén akár 350 méteres hatótávolságban képes biztosítani.

A telítettséget jobb elkerülni

Mindenképpen olyan eszközt válasszunk magunknak, ami egynél több antennával rendelkezik. Ez leginkább azért fontos, mert ezek a routerek már támogatják az 5GHz-es wifitartományt is, ami még jóval kevésbé telített, mint az elődjének számító 2,4GHz-es tartomány. Így aztán olyan netsebességünk lehet, mint soha korábban, és a megszokottnál akár lényegesen több eszközt is csatlakoztathatunk rá.

Azt is át kell gondolnunk, hogy pontosan mekkora területen szeretnénk biztosítani a zavartalan internetezést. Ha kisebb lakással rendelkezünk, azt el tudjuk látni megfelelő minőségű és gyorsaságú wifivel egyetlen router bevetésével, de ha otthonunk nagyobb az átlagnál, akkor érdemes megfontolni egy wifibooster, vagy éppen egy mesh wifi rendszer beszerzését. (A különböző otthontípusok wifire gyakorolt hatásáról itt tájékozódhatsz.)

De a biztonság sem elhanyagolható

Ha szeretnénk elkerülni, hogy internetezés közben ellopják személyes adatainkat, vagy éppen megfigyeljék az általunk látogatott oldalakat, akkor egy olyan routerre van szükségünk, ami támogatja a korszerű titkosítási szabványokat. Ilyen a WPA 2 is, ami nem csak nehezen feltörhető, hanem a wifi jel erősségére is jótékony hatással lehet.

Ugyanakkor, mivel ez a legjobb, jelenleg elérhető biztonsági megoldás adataink és eszközeink védelmére, ezért szinte mindenkinek javasolt egy, ezt a megoldást támogató router beszerzése. Bár már lassan elindul a legújabb wifi titkosítást, a WPA3-at használó eszközök piachódítása is, viszont erre még picit várni kell, amíg rendesen kiforrja magát.

Az ismert márkákat keresd

Mint a legtöbb, fontos otthoni eszköz megvásárlásakor, úgy itt is érdemes a jól bevált, már ismert márkák routerei közül választani, hiszen ezek garantálják az adott termék minőségét rövid és hosszú távon is. Így a használat során felmerülő hibák esetén magyarul is kommunikáló ügyfélszolgálathoz fordulhatunk, a szervizeltetés és garanciáztatás is probléma nélkül megoldható, valamint az eszközt is rendszeresen támogatják újabbnál újabb frissítésekkel a gyártók.

Ezek alapján már mindenki számára világos, hogy mi lehet pontosan az a router, ami lényegesen jobbá teheti az otthoni wifi élményt. Ha azonban szeretnénk rengeteg időt és energiát megspórolni magunknak, akkor érdemes elgondolkodni a UPC Connect Box beszerzésén, ami magyar nyelvű kezelőfelülettel ellátva szinte az összes igényünket kielégítheti, ráadásul otthonunk minden pontjára megfelelő sebességű wifit varázsolhat. Szerencsére az eszköz beállítása is annyira egyszerű, hogy bárki elvégezheti.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?