Így tedd biztonságosabbá az otthoni hálózatod!

Összegyűjtöttük neked az öt leghasznosabb tippet, amivel szuperbiztonságossá teheted az otthoni hálózatod! Megmutatjuk, hogyan érheted el egyszerűen routered kezelőfelületét, miként választhatod ki a megfelelő wifi-titkosítást, hogy tudsz valóban biztonságos jelszavakat készíteni, miért érdemes kikapcsolni a távoli elérést és mi a router frissítésének a legegyszerűbb módja. A router beállításhoz nélkülözhetetlen lépések elvégzéséhez semmilyen előismeret nem szükséges, így bárki belevághat, aki szeretné biztonságban tudni az internetkapcsolatát. 

Az infografika pontjainak bővebb kifejtéséhez görgess lejjebb!

A teljes infografika letöltése

A router beállítása a kezelőfelületen kezdődik!

Ahhoz, hogy megfelelően beállítsd az otthoni wifi hálózatot, a routered kezelőfelületét kell használnod. Ezt a legkönnyebben úgy érheted el, ha elindítod a böngésződet és a címsorba begépeled, hogy 192.168.0.1, majd nyomsz egy Entert.
A kezelőfelületre első alkalommal általában az admin felhasználónévvel és az admin jelszóval tudsz belépni. Bejelentkezés után nézz körül a felületen, hogy legközelebb már könnyebben kiismerd magad a felületen.
Ha a routered más címen és jelszóval érhető el, itt megtalálod!

Válaszd ki a biztonságos wifi hálózathoz illő titkosítást!

A legtöbb router alapból használ valamilyen biztonsági beállítást, de nem biztos, hogy a számodra megfelelőt. Azért, hogy internetkapcsolatod biztonságban tudd, nyisd meg routered kezelőfelületét, és nézd meg, milyen titkosítási szabványt használ. A WEP-titkosítás nem célravezető, hiszen alacsony biztonságot biztosít és könnyen feltörhető, ezért ha lehet, akkor a WPA-t vagy a WPA2-t válaszd. Legjobban az utóbbival jársz, hiszen újabb és biztonságosabb megoldás internetkapcsolatod szempontjából, valamint ezzel a router beállítással a wifi jel is sokkal erősebb lesz.

Állíts be biztonságos jelszavakat!

Biztosan sokszor hallottad már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontosak a biztonságos és nehezen kitalálható jelszavak.
Ezért a routered beállításakor olyan jelszavakat adj meg, amik semmilyen formában nem köthetők hozzád, egymástól teljesen eltérőek, tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat és olyan különleges karaktereket, mint például a #, &, ! és stb. Ha semmi ötleted nincs, semmi gond, ez a cikkünk segít a megfelelő jelszó kitalálásában.


Kapcsold ki a távoli hozzáférést!

A távoli hozzáférés hasznos szolgáltatás, hiszen segítségével csak egy másik számítógép és internetkapcsolat kell ahhoz, hogy beállíthass valamit egy távoli eszközödön, ami akár a modemed is lehet. De a funkciót sajnos rossz dolgokra is lehet használni, ami ellen úgy tudsz védekezni, ha a router beállításakor kikapcsolod a kezelőfelületen.

A rendszeres frissítés az egyik legfontosabb router beállítás

Ha routered megbízhatatlanul működik, érdemes lehet frissíteni az eszközt hajtó alkalmazást, az úgynevezett firmware-t. Erre sokszor a router kezelőfelülete is automatikus lehetőséget nyújt, de néha neked kell manuálisan letöltened a frissítést, ehhez pedig tudnod kell eszközöd pontos típusát. Erre vonatkozó információt leggyakrabban a router alján található matricán találsz. Ha megtaláltad, keress rá a márkához és típushoz illő firmware-re, pl. így: TP-LINK TL-WR1043ND firmware.
Ha minden jól megy, az első találat a gyártó oldalára vezet, ahonnan letöltheted a legújabb firmware-t. Ezt követően látogass el routered kezelőfelületére, ahol keresd ki a Firmware Frissítés/Upgrade lehetőséget és kövesd az ott szereplő utasításokat.

Ha tippjeinket te is hasznosnak találod, oszd meg ismerőseiddel, hiszen ki tudja, hogy mikor lesz rá szükségük!
 

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?