Így netezz okosan, ha külföldön jársz!

Legtöbbünknél a külföldi nyaralás megtervezésekor rendkívül fontos, hogy a kiválasztott célországban is rendelkezzünk olyan internetkapcsolattal, amivel meg tudjuk osztani frissen szerzett élményeinket, és fel tudjuk venni a kapcsolatot otthon maradt szeretteinkkel. Most ebben nyújtunk segítséget!

Egyre nehezebb elképzelni olyan szituációt, amit az internet ne tudna valamilyen formában könnyebbé, vagy legalább szórakoztatóbbá tenni. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre látogatunk, ahol az elsőre nehéznek tűnő tájékozódást, a könnyű informálódást, és az egyszerű élménymegosztást egyaránt segítheti.

Legutóbb azt mutattuk be nektek, melyik országokban a legjobb a wifi, most pedig abban adunk tanácsot, hogyan tudtok igazán okosan netezni, ha külföldön jártok.

Mobilnetből sosem elég?

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha a mobilnetünket használjuk külföldön, viszont annak több hátulütője is lehet. Egyrészt egyáltalán nem mindegy, hogy az Európai Unió valamelyik tagországába utazunk-e, vagy azon kívülre, hiszen kizárólag előbbi esetén használhatjuk a magyarországi tarifánkhoz tartozó adatkeretünket.

Itt érdemes azon elgondolkodni, hogy még az utazás előtt a megszokottnál nagyobb adatmennyiséget vásároljunk, vagy külföldre érkezve legalább próbáljunk körültekintően mobilnetezni. A nyaraláskor készített képek és videók akár több gigabájtot is elfogyaszthatnak. Ha viszont amúgy is nagy netfogyasztók vagyunk, akik rendszerint újabb adag mobilnetet kénytelenek vásárolni maguknak, akkor hosszútávon gondolkodva inkább válasszunk egy korlátlan mobilcsomagot. Így soha többé nem kell majd aggódnunk adatkeretünk miatt, és a netünket akár meg is oszthatjuk a többiekkel.

Ha nem uniós országba megyünk, akkor járunk a legjobban, ha helyi SIM kártyát vásárolunk, ezzel óvva pénztárcánkat. Első lépésként, még itthon kapcsoljuk ki mobilnetünket, majd a célországba megérkezve szerezzünk be egy prepaid (eldobható) SIM-et, ami igényeinkhez igazodó adatkeretet biztosít nekünk. Egy ilyet átlagosan 1-2 ezer forintnak megfelelő helyi valutáért szerezhetünk be, viszont figyeljünk oda arra, hogy a VOIP szolgáltatások (mint a Skype, Viber, WhatsApp) rendszerint külön díjszabás alá esnek.

Bízd inkább a wifire!

A mobilnetnél még praktikusabb lehet a wifi használata, viszont itt is alaposan meg kell gondolnunk, hogyan járunk el. A legjobb, ha már a szállásunkat is úgy választjuk ki, hogy az adott szoba rendelkezzen megfelelő minőségű vezeték nélküli wifi kapcsolattal, amit legtöbbször a vendégek neten megosztott véleménye alapján tudunk kideríteni.

Külföldi utunk során nemcsak Nessaj jelszószerző tanácsai jöhetnek jól, hanem azok a wifikereső appok is, amik a pontos lokációnkat figyelembe véve tudják megmutatni a közelünkben elérhető, ingyenesen használható wifi hálózatokat. A korábbi cikkünkben szereplő Wifi Map mobilalkalmazás például kiválóan alkalmas erre, hiszen több mint 100 millió csatlakozási pontot ismer, így akár már a reptéren várakozva is használhatjuk az ottani wifit. Rendszeres olvasóink viszont tudják, hogy nem árt óvatosan kezelni az ilyen, könnyen elérhető wifi hálózatokat, mivel felhasználói szempontból rengeteg veszélyt jelentenek – például könnyen adathalászok vagy hackerek áldozataivá válhatunk, de akár eszközeinket is megfertőzhetjük.

A biztonság érdekében kapcsoljuk ki a fájlmegosztás funkciót, a tűzfal és az antivírus programjaink mellé pedig telepítsük a HTTPS Everywhere kiegészítőt kütyüjeinkre, valamint a nyílt wifire csatlakozva soha ne adjunk meg szenzitív adatokat, és még véletlenül se végezzünk semmilyen pénzügyi tranzakciót.

Az effajta kellemetlenségek elkerülésére jöhet igazán jól a UPC-előfizetőként használható lakossági wifi hálózat, a UPC Wi-Free, ami belföldön félmillió, külföldön pedig több millió, valóban biztonságos netet tud adni nekünk. Ráadásul csupán egyetlen egy alkalommal kell beállítani és egyszerre akár 3 eszközzel is használható, így jó eséllyel egy családtag sem fog kimaradni a zavartalan wifizésből.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?