Így lásd el wifivel a vendégeidet

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy a vendégeid az érkezés után rögtön elkérték a wifid jelszavát. Tudtad, hogy ilyenkor teljes hozzáférést adsz az otthoni hálózatodhoz is? Éppen ezért ajánlott olyan vendégwifit létrehozni, ami csak az internethez ad hozzáférést, de máshoz nem. Mutatjuk, hogyan csináld.

Egy otthoni vendéghálózat kialakítása nem csak azért fontos, hogy megvédjen minket attól, hogy vendégeink számunkra szenzitív adatokhoz férhessenek hozzá, hanem azért is, mert a beállításával a megbízhatatlan eszközöktől is megvédhet minket.

Mivel rengeteg okoseszköz képes a wifire csatlakozni, viszont többségük nem a legbiztonságosabb megoldásokat használja, ezért rajtuk keresztül illetéktelenek akár a teljes hálózatunkat is el tudják érni és így szenzitív adatokat is megszerezhetnek. Éppen ezért érdemes vendéghálózatra csatlakoztatni őket, legyen szó akár okosotthonunkhoz szükséges eszközökről, vagy vezeték nélküli hangasszisztensekről.

Otthon, édes otthon

Egy vendéghálózat létrehozása több szempontból is hasznos lehet. A beállításával egy teljesen különálló, ugyanakkor biztonságos wifis hálózatot hozhatunk létre, ami internethozzáférést biztosít ismerőseink számára, akik így nem láthatják saját adatainkat és még a wifinkhez tartozó jelszavunkat se kell megadnunk nekik.

Ráadásul 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományban is elérhetővé tehető, amik közül utóbbi használata azért is hasznos lehet, mert jóval kevesebb eszköz kommunikál ezen a frekvencián, így jelentősen zavartalanabb wifikapcsolatot biztosíthat.

Egy vendéghálózatnak egyébként nem kell folyamatosan működnie, hiszen akár időkorlátot is megadhatunk neki, hogy bizonyos időtartam után – például a vendégség végeztével – váljon elérhetetlenné.

Windows-os és Mac-es környezetben a beállítása is viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb előismereteket. Első lépésként győződjünk meg arról, hogy számítógépünk kapcsolódik a wifinkre, majd az internetböngésző elindítása után lépjünk be routerünk kezelőfelületére. Itt lépjünk be az általunk megadott, vagy a készülék alján lévő matricáról leolvasható gyári jelszóval, majd a Beállítások (Settings) szekción belül válasszuk A vendéghálózat beállítása (Guest Network Setup) menüpontot.

Kattintsunk a Vendéghálózat bekapcsolása (Apply Guest Network Settings) opcióra, majd lépjünk tovább, ahol az általunk kitalált hálózati nevet (SSID) és a hozzá tartozó jelszót kell megadnunk. Ezután beállíthatjuk, hogy mindig bekapcsolva legyen-e a vendéghálózat, vagy egy bizonyos idő elteltével automatikusan kikapcsolódjon. Ezt követően modemünk/routerünk újra indulhat, de pár perc elteltével újra működésképes lesz a hálózat.

Van még egy lényeges szempont, ami miatt érdemes lehet – akár állandó – vendéghálózatot beállítanunk magunknak. Mivel rengeteg okoseszköz képes a wifire csatlakozni, viszont többségük nem a legbiztonságosabb megoldásokat használja, ezért rajtuk keresztül illetéktelenek akár a teljes hálózatunkat is el tudják érni és így szenzitív adatokat is megszerezhetnek. Éppen ezért érdemes vendéghálózatra csatlakoztatni őket, legyen szó akár okosotthonunkhoz szükséges eszközökről, vagy vezeték nélküli hangasszisztensekről.

Ha pedig szeretnéd egyszerűbbé tenni a wifi jelszó megosztását a vendégeiddel, akkor erre is van egy tippünk! Ezt például egy kinyomtatott QR-kódon keresztül is megteheted, amit leolvasva könnyedén felcsatlakozhatnak a hálózatra, anélkül, hogy be kellene pötyögniük a jelszót. Próbáld ki bátran ezt az alkalmazást, amivel pillanatokon belül elkészítheted a saját QR-kódod! Ehhez nem kell mást tenned, mint kiválasztani a Wifi Login menüpontot, majd megadni a vendéghálózatod adatait, és már le is töltheted a kész verziót.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?