Így lásd el wifivel a vendégeidet

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy a vendégeid az érkezés után rögtön elkérték a wifid jelszavát. Tudtad, hogy ilyenkor teljes hozzáférést adsz az otthoni hálózatodhoz is? Éppen ezért ajánlott olyan vendégwifit létrehozni, ami csak az internethez ad hozzáférést, de máshoz nem. Mutatjuk, hogyan csináld.

↵↵

Egy otthoni vendéghálózat kialakítása nem csak azért fontos, hogy megvédjen minket attól, hogy vendégeink számunkra szenzitív adatokhoz férhessenek hozzá, hanem azért is, mert a beállításával a megbízhatatlan eszközöktől is megvédhet minket.

↵↵

Mivel rengeteg okoseszköz képes a wifire csatlakozni, viszont többségük nem a legbiztonságosabb megoldásokat használja, ezért rajtuk keresztül illetéktelenek akár a teljes hálózatunkat is el tudják érni és így szenzitív adatokat is megszerezhetnek. Éppen ezért érdemes vendéghálózatra csatlakoztatni őket, legyen szó akár okosotthonunkhoz szükséges eszközökről, vagy vezeték nélküli hangasszisztensekről.

↵↵

Otthon, édes otthon

↵↵

Egy vendéghálózat létrehozása több szempontból is hasznos lehet. A beállításával egy teljesen különálló, ugyanakkor biztonságos wifis hálózatot hozhatunk létre, ami internethozzáférést biztosít ismerőseink számára, akik így nem láthatják saját adatainkat és még a wifinkhez tartozó jelszavunkat se kell megadnunk nekik.

↵↵

Ráadásul 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományban is elérhetővé tehető, amik közül utóbbi használata azért is hasznos lehet, mert jóval kevesebb eszköz kommunikál ezen a frekvencián, így jelentősen zavartalanabb wifikapcsolatot biztosíthat.

↵↵

Egy vendéghálózatnak egyébként nem kell folyamatosan működnie, hiszen akár időkorlátot is megadhatunk neki, hogy bizonyos időtartam után – például a vendégség végeztével – váljon elérhetetlenné.

↵↵

Windows-os és Mac-es környezetben a beállítása is viszonylag egyszerű, nem igényel különösebb előismereteket. Első lépésként győződjünk meg arról, hogy számítógépünk kapcsolódik a wifinkre, majd az internetböngésző elindítása után lépjünk be routerünk kezelőfelületére. Itt lépjünk be az általunk megadott, vagy a készülék alján lévő matricáról leolvasható gyári jelszóval, majd a Beállítások (Settings) szekción belül válasszuk A vendéghálózat beállítása (Guest Network Setup) menüpontot.

↵↵

Kattintsunk a Vendéghálózat bekapcsolása (Apply Guest Network Settings) opcióra, majd lépjünk tovább, ahol az általunk kitalált hálózati nevet (SSID) és a hozzá tartozó jelszót kell megadnunk. Ezután beállíthatjuk, hogy mindig bekapcsolva legyen-e a vendéghálózat, vagy egy bizonyos idő elteltével automatikusan kikapcsolódjon. Ezt követően modemünk/routerünk újra indulhat, de pár perc elteltével újra működésképes lesz a hálózat.

↵↵

Van még egy lényeges szempont, ami miatt érdemes lehet – akár állandó – vendéghálózatot beállítanunk magunknak. Mivel rengeteg okoseszköz képes a wifire csatlakozni, viszont többségük nem a legbiztonságosabb megoldásokat használja, ezért rajtuk keresztül illetéktelenek akár a teljes hálózatunkat is el tudják érni és így szenzitív adatokat is megszerezhetnek. Éppen ezért érdemes vendéghálózatra csatlakoztatni őket, legyen szó akár okosotthonunkhoz szükséges eszközökről, vagy vezeték nélküli hangasszisztensekről.

↵↵

↵↵

Ha pedig szeretnéd egyszerűbbé tenni a wifi jelszó megosztását a vendégeiddel, akkor erre is van egy tippünk! Ezt például egy kinyomtatott QR-kódon keresztül is megteheted, amit leolvasva könnyedén felcsatlakozhatnak a hálózatra, anélkül, hogy be kellene pötyögniük a jelszót. Próbáld ki bátran ezt az alkalmazást, amivel pillanatokon belül elkészítheted a saját QR-kódod! Ehhez nem kell mást tenned, mint kiválasztani a Wifi Login menüpontot, majd megadni a vendéghálózatod adatait, és már le is töltheted a kész verziót.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?