Így lakj jól a wifiddel!

Az otthoni internetezést mindenki szereti, éppen ezért szíven tudja ütni az embert, amikor valami ezt megakadályozza. Legtöbbször pedig pont lakásunk típusa állhat a probléma hátterében, amire szerencsére számos megoldás létezik, amiket most meg is mutatunk nektek.

Sokan nem tudják, de a wifi által adott jelet számtalan dolog blokkolhatja. Ezek közé tartoznak az olyan anyagok is, mint a beton és a fém, amik a legnagyobb mértékben képesek gátat szabni a vezeték nélküli internetezésnek, de a jelerősségre negatív hatással lehet a tégla, a víz (például egy akvárium esetén) és a márvány is, amiket lehetőség szerint érdemes a wifit adó eszközünktől távol tartani.

Már ebből is látszik, hogy – többek közt – a különböző építőanyagok is jelentős hatást gyakorolhatnak a wifinkre, ezért most három otthontípuson keresztül vizsgáljuk meg, hogy milyen problémák merülhetnek fel és azokra milyen megoldásokat lehet kieszközölni. Korábbi cikkünkben több alkalmazást is mutattunk arra, hogy megvizsgálhasd a saját wifihálózatodat. Próbáld ki Te is!

Forrás: adrenaline.uol.com.br

Az a drága jó panel!

Mind a mai napig nagyon sokan élnek olyan panellakásokban, amik wifi szempontjából több problémát is jelenthetnek. A vastag betonfalak ugyanis bármikor megakadályozhatják, hogy otthonunk minden pontjában elérhető legyen a wifi és ehhez még megfelelő internetsebesség is társuljon, de gondot jelenthetnek a netre éhes wifitolvajok is, akik elkerüléséről korábban már írtunk nektek. Ezek mellett a lakók által használt, különböző wifijelek is rossz hatással lehetnek otthoni internetünkre, ezért érdemes azt átváltani az 5 GHz-es frekvenciára.

A 2,4 GHz frekvenciát nagyon sok wifihálózat használja, ezért túlterhelt lehet. Routerünk kezelőfelütén érdemes átállítani 5 GHz-re a stabilabb jelerősség miatt.

Ilyen lakásban az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy a routerünket próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy az lehetőleg a lakás középpontjában helyezkedjen el és kellően magasan legyen ahhoz, hogy tudja a jelet sugározni. Ám így is előfordulhat, hogy bizonyos helyeken nem lesz elég erős a wifijel, ezért érdemes próbát tenni egy erősebb eszközzel, ami áthidalhatja a problémát. Ha ez sem vezet sikerre, akkor érdemes elgondolkodni egy wifibooster vásárlásán, ami valóban csodát tud tenni otthoni wifink jelerősségével.

A panellakásokban a betonfalak és a rossz elhelyezésből adódóan különböző erősségű lehet a wifi jel. Erre megoldás lehet, hogy központi helyen helyezzük el a routert.

A wifi booster segítségével megnövelheted a routered hatótávolságát.

A takarékos téglalakás

A bevezetőben már említettük, hogy a téglafal is képes a wifijel blokkolására és itt a wifitolvajok is bármikor felüthetik a fejüket, ezért a routerünkkel és internetünk biztonságával is törődnünk kell. Előbbiben Nessaj tud nektek segíteni, aki videójában összeszedte, hogy hogyan tudunk jól bánni hőn szeretett eszközünkkel, mi pedig azt mutattuk meg, hogy miként lehet biztonságosabbá tenni otthoni hálózatunkat.

A tégfalak szintén csökkenthetik a wifi jelerősséget, amit a szomszéd lakásokból átszűrődő wifi jelek is zavarhatnak. Erre megoldást jelenthet a biztonsági beállítások elvégzése a router kezelőfelületén illetve ugyanitt a 2,4 GHz-ről 5 GHz-re történő váltás is, ha az eszköz ezt lehetővé teszi. 

Ugyanakkor itt is előfordulhat olyan szituáció, mint a panellakás esetén, hogy a rendelkezésünkre álló modem, vagy router nem képes megfelelő jelerősség leadására, ezért azt érdemes egy modernebb típusra lecserélni, valamint a wifibooster beszerzése, majd beüzemelése is jó megoldás lehet.

A wifi booster segítségével megnövelheted a routered hatótávolságát.

Kell egy háááááááz!

Ha családi házban éltek, pontosan tudjátok, hogy ritkán telik el olyan nap, amikor valakinek ne lenne gondja az otthoni internettel. Lassú, nem tölt be, vagy teljesen elmegy, ezek egytől egyig mindennapos problémák tudnak lenni, ami akkor hatványozódhat, ha többszintes épületben éltek, vagy ha például a kertbe is szeretnétek vezeték nélkül internetet varázsolni.

A családi házak felső szintjén rendszerint nagyon alacsony a wifi jelerősség, egy újabb wifi router bekötése a felső szintre, és wifi booster beszerzése megoldást jelenthet.

Ha a wifidet a kertben is szeretnéd használni, egy wifi booster beszerzése és beüzemelése segíthet ebben.

 

Mivel a legtöbb esetben igazán nagy területről beszélünk, amit egy routerrel gyakorlatilag lehetetlen teljesen lefedni, ezért érdemes még egy ilyen eszközt beszerezni. Ennek hálózatba kötésére már szakemberre lesz szükségünk, aki opcionálisan még wifiboosterek beszerzését is javasolhatja. Ezek után azonban szinte semmi nem állhat majd a zavartalan wifizés útjába.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?