Így használd az okoseszközöket a gyereknevelésben!

Mikor megtudtam, hogy ikerlányokat várok, számomra egyértelmű volt, hogy erről a teljesen új élményről is be fogok számolni a blogomon és a közösségi média felületeimen. A telefon és a tablet használata mára már nem csak a hobbim része, hanem a munkám elengedhetetlen kelléke is lett, hiszen anyuka blogger vagyok.

Mivel a blogom miatt sokat dolgozok laptopról, telefonról vagy tabletről, tudtam, hogy egy idő után a kislányaimat is érdekelni fogja, mire használom ezeket a kütyüket. Amikor először kezdtek el komolyabban érdeklődni ezek iránt, megmutattam és elmagyaráztam nekik, mire valók ezek az eszközök. Ám azt hiszem, akkor kezdte el őket igazán izgatni ez a világ, amikor nem sokkal később felfedezték, hogy mesét nézni, játszani vagy zenét hallgatni is lehet rajtuk.

Bár a gyerekeim előtt igyekszem mérsékelni az okoseszközök használatát, még így is előfordul, hogy látják, ahogy a telefonon böngészek, a laptopomon írok, esetleg megnézek egy videót a tableten. De a munkámhoz elmaradhatatlan eszközként, sosem szerettem volna a témából tabut csinálni előttük. Szerintem teljesen érthető és természetes, ha egy gyerek elkezd érdeklődni az okoseszközök iránt, amit a szülei kezében lát, illetve nem meglepő, ha kíváncsisága miatt előbb vagy utóbb ki is szeretné azokat próbálni.

Manapság megosztó téma a gyerekek és az okoseszközök kérdése. Adjuk, vagy ne adjuk a gyerekeink kezébe? És ha igen, mikor és hogyan? Úgy gondolom, a mai digitális világban a legkisebbek szinte észrevétlenül sajátítják el az okoseszközök használatát. Ez részben azért lehet, mert tőlünk látják a mozdulatokat, és utánoznak bennünket, másrészről pedig szinte mindenhol találkozhatnak ezekkel az eszközökkel.

Igyekeztem mindig lazán kezelni a gyerekeim érdeklődését a telefon vagy a tablet iránt, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a tiltás sokszor még nagyobb kíváncsiságot gerjeszt. Így, amikor a kislányaimat a „Meg lehet-e rágcsálni?” kérdésén túl is elkezdték érdekelni az okoseszközeink, megengedtük nekik, hogy az ellenőrzésünk mellett kipróbálhassák azokat.

Szülőként rengeteg dilemmával és kérdéssel találjuk szembe magunkat a gyereknevelés terén, és bár az okoseszközök kapcsán sok félelem él a fejekben, hiszen tartunk tőle, hogy függővé válnak, megromlanak a személyes kapcsolataik, vagy háttérbe szorulnak a szabadidős tevékenységeik. Én azon a véleményen vagyok, hogy a mai világban, ahol napról napra fejlődik a technika, nem hátrány, ha egy gyerek ismeri ezeket az eszközöket. Azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy megfelelő, biztonságos és felügyelt keretek között tanulják meg a használatukat, továbbá olyan tartalommal találkozzanak, ami a korosztályuknak megfelelő. Ez pedig a mi felelősségünk.

Én például a közös felfedezést és játékot pártolom az okoseszközök használata kapcsán. Szerintem meg lehet mutatni és tanítani egy kisgyereknek is, hogyan használhatja jól ezeket az eszközöket. A telefon és a tablet önmagában nem rossz dolog. Az okoseszközök izgalmasabbá tehetik a játékot és a kikapcsolódást, illetve fejleszthetik a készségeket. Ám szülőként folyamatosan odafigyelünk arra, hogy ne ez a mód legyen az elsődleges szórakozás a lányok számára.

A lányok nagyjából egy évesek lehettek, amikor mesenézésre már elővettük a telefont vagy a tabletet itthon, illetve utazás közben, hiszen voltak olyan helyzetek, amelyeket csak ez a „vészmegoldás” tudott megmenteni. Ilyenkor YouTube-on hallgattunk mesés dalokat és mondókákat, valamint a közkedvelt Bogyó és Babóca epizódjait néztük. Később rábukkantunk a BOOKR Kids alkalmazásra, ahol nagyon sok mesekönyvet hallgattunk meg közösen, majd az ÚtraManó alkalmazást is megszerettük, melyben aranyos manóktól hallhatunk történeteket az autópályáról ahol éppen utazunk.

Később, amikor már szerették volna egyedül kezelni a telefont vagy a tabletet, olyan játékokat kerestünk nekik, ami a korosztályuknak megfelelő. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen ügyesek lesznek, amikor memória játékot játszottak a MagisterApp szavannai állatos alkalmazásában vagy formakeresőztek a Tappy Happy kids apps & games for kids jópofa kirakójával. Mint minden gyerek, a lányok is nagyon szeretnek rajzolni, így a 2bros - games for kids állatos kifestője is nagyon tetszett nekik, amivel szép, színes képeket alkothattak.

Mindig megbeszéljük, mennyit használhatják az eszközöket, ez nálunk általában 20 perc, ha pedig letelt a megbeszélt idő, a lányoknak vissza kell tenniük azokat a megszokott helyükre. Az esetek java részében ez a módszer nálunk be szokott válni és nem vitát, hogy letelt a játékkal töltött idő, hiszen a szabályok a lányok számára is tiszták Az is fontos ezeknél az alkalmaknál, hogy a lányok vigyázzanak a telefonra vagy a tabletre és megőrizzék azok épségét.

Úgy gondolom, hogy az okoseszközökök megfelelő használata, valamint a biztonságos internethasználat tanítható, akárcsak az alapvető viselkedési normák az élet bármely más területén. Mivel a technika nagyon gyorsan fejlődik, lassan ez témakör is a nevelés fontos pillérévé növi ki magát, amivel szülőként foglalkoznunk kell.

Anyabőrben blog

Wéner-Kovács Fanninak hívnak. Lassan 9 éve foglalkozom blogírással. Az Anyabőrben blogon őszintén mesélek az ikres hétköznapokról, és arról az olykor kihívást jelentő feladatról, milyen egyszerre anyaként, nőként és feleségként is helyt állni a mindennapokban.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?