Hordozható eszközök vezeték nélküli töltése

Eleged van abból, hogy egyre több eszközöd igényel akár napi töltést, és emiatt mindenhol kábelek lógnak? A megoldás közelebb van, mint gondolnád.

A hordozható eszközök korában nem ritka, hogy kábelrengeteg alakul ki az íróasztalon, hiszen az okostelefonod, a laptopod, a tableted, a könyvolvasód, az okosórád, és még sorolhatnánk, rendszeres töltést igényelnek. Ráadásul ha nincs szerencséd, minden eszközödnek más-más típusú töltőkábelre van szüksége, amelyeknek speciális “képessége”, hogy a másodperc tört része alatt össze tudnak gabalyodni.

Szerencsére a technológia fejlődésének köszönhetően egyre több lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a kábelek számát és kényelmesebbé tegyük készülékeink töltését. Teret hódítanak például az olyan vezeték nélküli töltőállomások, amelyeknek ugyan továbbra is szükségük van kábeles energiaellátásra, de elég csak ráhelyeznünk merülőben lévő (és kompatibilis) eszközünket, és annak akkumulátora máris új életre kel.

Hogyan működik?

Ezek az eszközök elektromágneses teret használnak az akkumulátor töltéséhez, amely két oldalról valósul meg. A töltőállomás egy vagy több tekercs segítségével elektromágneses teret generál, amelyet a készülékben lévő tekercs úgy alakít át, hogy azzal tölteni lehessen az akkumulátort. Jelenleg két szabvány, a Qi és a Powermat küzd a fogyasztók kegyeiért. Jó hír, hogy a vezeték nélküli töltést támogató eszközök egy része mindkét technológiát támogatja. Egyetlen probléma a vezetékes töltésnél megszokottnál lassabb folyamat, de a könnyen megszokható kényelem kárpótlást jelenthet.

Ma már egyes bútorokba is építenek vezeték nélküli töltőt, de mielőtt megvásárolnánk bármilyen, erre a célra szolgáló eszközt, érdemes leellenőrizni, hogy a tölteni kívánt okostelefon támogatja-e a vezeték nélküli töltési technológiát.

Nem véletlenül hozzuk szóba már másodszor a kompatibilitás kérdését, mivel eddig az okostelefonok két nagy családja közül csak néhány Androidos készülék támogatta a vezeték nélküli töltést. Ez változhat az iPhone 8 piacra dobásával, de cikkünk megírásakor még nem tudni, hogy a Qi vagy a Powermat szabványát fogják használni vagy esetleg ismét saját megoldáson törik a fejüket.

A fejlődés nem áll meg. Hamarosan már a wifi is tölteni fogja készülékeinket pusztán azzal, hogy rácsatlakozunk. Ez a technológia még gyerekcipőben jár, de minden jel arra mutat, hogy néhány éven belül széles körben elérhetővé válik.

Csak bírjuk addig vezetékkel...

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?