Hogyan védjük meg gyerekeinket a „digitális veszélyektől”?

Modern világunkban számos olyan virtuális veszély leselkedik a gyerekeinkre, melyeknek valós hatásuk van: függőség, zaklatások, manipuláció és még sorolhatnánk. A szülők feladata, hogy ezt komolyan vegyék és kézen fogva vezessék át őket a digitális úttesten.

A gyerekeink már egy olyan eszközorientált és a közösségi média által uralt világba születtek, ahol mindig mindenki online. Akár tetszik, akár nem, ez már az életük természetes velejárója és ki tudja még mi minden fog piacra kerülni, mire elérik a felnőttkort. Elsőre talán ijesztőnek tűnik, de gondoljunk csak bele: a mi szüleink számára a videójátékok és a kábeltévé tűntek hasonlóképpen rossz hatású, felesleges és értelmezhetetlen veszélyforrásnak. Legtöbbünk mégis normális felnőtté vált és egy teljes generáció őriz kellemes emlékeket Super Marióról vagy a Commodore számítógépekről. Sőt, sokan akkoriban alapozták meg azt a tudást és szenvedélyt, amiből felnőttként ma is pénzt keresnek. A kérdés tehát az, hogy a gyerekeink a későbbiekben a hasznukra tudják-e fordítani azt a digitális környezetet, amibe beleszülettek. Nyilván ennek is megvan a maga hátránya, hiszen az online függőség és zaklatások számítanak az egyik legnagyobb veszélyforrásnak, de a dolog titka – ahogy az a mi gyerekkorunk esetében is volt - a felügyelet, valamint az, hogy szülő és gyerek együtt tanulja meg értékes és hasznos dolgokra használni a technikai fejlődés által kínált lehetőségeket.

Az a szülő, aki erről nem vesz tudomást, azt éri el csupán, hogy nagyon gyorsan elszalad mellette a modern világ. Pedig a gyerekeinknek ebben is a szülők jelenlétére, tájékozottságára és útmutatására van szükségük, hogy mire kilépnek a nagybetűs „digitális életbe”, addigra megtanulják azt önállóan, megbízhatóan és tudatosan kezelni.

Szerencsére ma már több olyan edukációs és biztonsági megoldás létezik, amivel az aggódó szülők csökkenthetik a gyerekekre leselkedő veszélyeket. Nem kell hozzá más, csak gyors wifi hálózat.

Az első lépés nyilvánvalóan az, hogy a legkisebbek csak korlátozott mértékben férjenek hozzá az eszközeinkhez. Teljesen eltiltani nem érdemes – és teszem hozzá, amúgy is felesleges –, a határok betartása, illetve betartatása viszont nagyon fontos. Bizonyára sok szülő tapasztalta már, hogy a kicsik már totyogó kortól nagy érdeklődést mutatnak a csilli-villi mobilok iránt, amit a nap jórészében a kezünkben látnak. Ne csodálkozzunk hát, ha már 3 éves korukra egyedül tudják használni az okostelefont, hiszen csak minket utánoznak. Ha a helyzet úgy hozza, engedélyezhetünk néhány perc játékidőt, de mindig ügyeljünk arra, hogy mivel és mennyi ideig játszanak. Az ügyesebb gyerekek esetében már applikációval is védhetjük a telefonjainkat. Ilyen például a Kids Place alkalmazás, aminek bekapcsolása után a kicsik csakis az általunk engedélyezett játékokhoz férhetnek hozzá, minden más (képek, üzenetküldés, hívások, vásárlás, stb.) tiltva van.

A nagyobb, saját mobillal rendelkező gyerekek esetében pedig hasznos megoldás a Family Link. Az Android alkalmazás segítségével olyan Google-fiókot hozhatunk létre a gyerek számára, amelyben beállíthatjuk a saját digitális szabályainkat: megszabhatjuk, hogy milyen appokat tölthet le, pontosan látjuk, hogy melyiket mennyi ideig használta, napi maximális képernyő-használati időt állíthatunk be, vagy éppen távolról zárolhatjuk az eszközt, ha itt az ideje az alvásnak illetve pihenésnek. Hasonló megoldásokat kínál az iPhone-ok számára a Family Time.

Még fontosabbak a GPS követő appok, melyek segítségével mindig pontosan láthatjuk, hogy merre jár a csemeténk, de a tiniknek hasznos lehet a Watch Over Me, ami rendszeres „helyzetjelentést” küld, illetve a bSafe biztonsági app, amelyikben pánikgomb is van. Ha másért nem, a saját mobiltelefon ezért lehet hasznos.

Néhány szülőnél az is felmerülhet, hogy más eszközt vegyenek a kisebb gyereknek. Kizárólag mesenézés, zenehallgatás, játszás vagy tanulás céljából a gyerekbarát tablet a jó megoldás. A felnőttek tabletjével ellentétben kevesebbet tud, nem olyan drága és törésálló. Telefonálni, e-mailezni, közösségi médiázni viszont nem lehet rajta, szórakoztató és edukációs célokra viszont tökéletesen megfelel.

Ez esetben is legyünk óvatosak! Az internet hozzáféréssel rendelkező gyerekek esetében egyre gyakoribb problémát okoznak ugyanis az online reklámok. Gyakran előfordul, hogy akár videónézés vagy zenehallgatás során kéretlen, etikátlan reklámokkal találkoznak, illetve olyan weboldalakra jutnak, ahol nincsen semmi keresnivalójuk. A különböző adblocker alkalmazások éppen arra valók, hogy megvédjük őket ezektől az ingerektől.

Jelenleg a tinédzserek egyik legnagyobb veszélyforrása az online zaklatás, ami két irányból jöhet: az iskolatársak, barátok felől, vagy idegenektől. Sokszor a mit sem sejtő szülők csak akkor tudják meg, hogy baj van, ha már késő. Szerencsére e tekintetben is szigorodnak a szabályok és törvények. Egyre több közösségi oldal nyújt védelmet és figyeli, illetve szűri az ilyen irányú cselekedeteket. Szülőként azonban jobb, ha mégis elővigyázatosak vagyunk. Bár a digitális megfigyelés sok kamasz esetében kiverheti a biztosítékot, mégis a legjobb megoldást azok a kém alkalmazások kínálják, amelyek segítségével nem csak minden kommunikációt ellenőrizhetünk, hanem azonnal figyelmeztetnek, ha például szexuális tartalmú üzenetet vagy képet kap, illetve küld a gyerek.

Az állandó online jelenlét illetve a gyakori eszközhasználat közben sose engedjük, hogy a technika átvegye az irányítást az életünk felett és mindig ügyeljünk a veszélyekre. Tanuljuk meg a hasznunkra fordítani és okosan használni a digitális világ által kínált lehetőségeket. És ami a legfontosabb: tanítsuk erre a gyerekeinket is.

Ficza János – copywriter, blogger

Az Apu-kalipszis blog szerzőjeként az apaság élményéről, a modern férfilét kérdéseiről és a családi élet izgalmairól ír, nem csak apáknak.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?