Hamarosan megérkezhet a wifi alternatívája

Belegondoltál már abba, hogy milyen jó lenne, ha minden olyan helyen lenne bárki által használható wifi, ahol világítás is van? Több évvel ezelőtt merült fel először ez a wifit leváltható alternatíva, de most úgy néz ki, hogy hamarosan meg is valósulhat, ezért összeszedtük nektek a legfontosabb információkat róla.

A sokak által ismert Philips már régóta dolgozik azon, hogy Li-Fi néven egy olyan alternatív megoldást hozzon létre, ami az okostelefonokat, a tableteket és a laptopokat egyaránt elláthatja a használatukhoz szükséges vezeték nélküli internettel. A technológia elnevezése egyébként a 'light fidelity' kifejezés rövidítéséből ered, amit leginkább a 'fényforrásokhoz való ragaszkodásként' fordíthatunk le legjobban.

Ez a kifejezés 2011-ben vált ismertté, amikor egy TED előadás alkalmával az University of Edinburgh professzora, Harald Haas bemutatta, hogy milyen lenne az élet, ha a fényforrások segítségével juthatnánk internethez. Teljesen leegyszerűsítve mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a fény felhasználásával nagy sebességű adattovábbításra lehetnénk képesek és erre akár egy hétköznapi asztali lámpát is használhatnánk, így az interneterősségre is kevesebb panasz lehetne.

Működési rendszere lényegében azon alapszik, hogy az emberi szem nem képes azt detektálni, hogy az adott fényforrás által kibocsátott fényt valójában hihetetlenül gyors villódzások hozzák létre, pedig ezzel a felhasználóknak akár vezeték nélküli internetet is lehetne adni. Ehhez az is kell, hogy olyan eszközünk legyen, ami két elemből álló Li-Fi vevő készülékkel rendelkezik, aminek egyik része egy kis fényérzékelő - ami már ma is képes automatikusan igazítani a képernyőnk fényerejét az aktuális fényviszonyokhoz -, a másik pedig egy klasszikus infravörös megoldás, amit a TV távirányítójánál is használunk.

 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez mégis hogyan lesz jobb, mint a korábbi wifis megoldás, amire a válasz egyértelműen sávszélesség kérdésköre, hiszen az internetre ma már rengeteg eszköznek, technológiának és rendszernek is szüksége van, ami miatt rendkívül túltelítetté vált. Éppen ezért szükségünk van egy olyan megoldásra, mint a Li-Fi, ami a wifihez viszonyítva 2600-szor nagyobb kapacitásra képes és emiatt akár az így előállított fény 0.8%-a elegendő ahhoz, hogy 20 éven keresztül (!) biztosíthassuk vele az adatellátásunkat.

Természetesen még folynak a kísérletezések a technológiával kapcsolatban, hogy az szinte minden körülmények között problémamentesen működhessen, de abban már most biztosak vagyunk, hogy ha megvalósul, akkor az alaposan meg fogja változtatni az életünket.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?