Fogalomtár

A

 • adatbiztonság

  A különböző eszközökön (számítógép, mobiltelefon, tablet és stb.) tárolt adatok és feltelepített programok megváltoztatását, vagy a törlésük elleni különböző védőintézkedéseket foglalja magába, amibe beletartozik az illetéktelen hozzáféréssel szembeni biztonság biztosítása is. Az adatbiztonság azért kiemelt fontosságú, mert személyes adatainkat rengeteg dolog veszélyezteti – például interneten keresztül terjedő vírusok, kémprogramok, vagy olyan illektételen személyek által indított hozzáférési kísérletük, amik eszközeinket is tönkretehetik. Ha szeretnél többet megtudni a témáról, olvasd el korábbi cikkünket.

B

 • biztonságos hálózat

  Egy olyan wifihálózat, amit csak azok a felhasználók használhatnak, akik erre ténylegesen jogosultak, így például nem fordulhat elő az, hogy bárki wifitolvajok áldozatává válik. Ehhez viszont szükségünk van a megfelelő wifititkosítás kiválasztására, biztonságos jelszavak elkészítésére, a távoli elérés kikapcsolására és opcionálisan routerünk frissítésére, amiről itt olvashatsz bővebben.

C

 • Connect Box

  A UPC Magyarország csodaroutere, ami otthonod minden pontján biztosít megfelelő sebességű, vezeték nélküli internetet. Magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkezik, támogatja a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es wifitartományt is és akár a szolgáltató hálózatán elérhető maximális 500 Mbit/s-es sávszélesség többszörösét teljesítménycsökkenés nélkül is képes megosztani a használóival. Mindezek mellett számtalan előnnyel rendelkezik, amit mi sem bizonyít jobban, mint Nessaj két extrém kísérlete, amiben megnézte, hogy mekkora az eszköz maximális hatótávolsága és hogy a segítségével egyszerre hány embert tud kiszolgálni a wifihálózat.

D

 • drón

  Pilóta nélküli kisebb, vagy nagyobb gépek, amiket legtöbbször emberek irányítanak, de képesek közlekedni saját szenzoraik használatával is. Leginkább arra alkalmasak, hogy távolabbi felvételeket, vagy fényképeket készítsünk velük, viszont csak akkor érdemes használni őket, ha megfelelőek a fényviszonyok és a széljárás is kedvező. Ha szeretnél többet megtudni róluk, olvasd el vendégszerzőnk cikkét.

F

 • feltöltés

  Az az online folyamat, amit legtöbbször akkor veszünk igénybe, amikor egy fényképet, videót, szöveges dokumentumot, vagy egyéb fájlt szeretnénk megosztani más felhasználókkal. Mivel ehhez internetkapcsolatra van szükségünk, ezért a szolgáltatótól igényelt előfizetésünk és wifink állapota határozza meg, hogy mennyire nagy lesz a feltöltési sebességünk. Persze, ha Connect Box-ot használunk, ezzel nem nagyon lehet probléma.

 • firmware

  Egy operációs rendszer, ami a különböző elektronikai eszközök működtetéséhez, vezérléséhez és biztonságának megőrzéséhez szükséges. Éppen ezért érdemes rendszeresen frissíteni őket, hiszen a kütyük gyártói ki szoktak jönni újabb verziókkal, amik több hibát is kijavítanak, valamint optimálisabb teljesítményt tesznek lehetővé. Ezt meg tudjuk tenni manuálisan is, de ezt inkább jobb tapasztaltabb felhasználókra bízni és ha lehet, akkor inkább az automatikus frissítést használjuk.

G

 • garantált internetsebesség

  Az a sebesség, amit az internetszolgáltatónak a legkedvezőtlenebb feltételek mellett, a legnagyobb forgalmi terheltség esetén is biztosítana kell. Az NMHH 13/2011. (XII. 27.) rendelete szerint az előfizetői szerződésben rögzített, az elektronikus hírközlési szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban teljesíteni vállalt legkisebb adatátviteli sebesség, ami a le- és feltöltési sebességre egyaránt vonatkozik és Mbit/s-ban van megadva.

 • gyári beállítások visszaállítása

  Egy olyan, elektronikai eszközökön fellelhető funkció, aminek használatával visszaállíthatóak az adott eszköz eredeti beállításai. Viszont ilyenkor minden általunk elvégzett módosítás és tárolt adat törlődik, ezért érdemes előtte biztonsági mentést készítenünk. Leggyakrabban akkor használjuk, ha nincs wifi a számítógépünkön, vagy mobilunkon.

H

 • hackerek

  Olyan, több filmben és sorozatban szerepeltetett számítógépes bűnözők, akik jogosulatlanul férhetnek hozzá gyakorlatilag bármelyik, internetes kapcsolódásra képes eszközünkhöz és így megszerezhetik személyes adatainkat, fájljainkat. Két csoportjuk van: a white-hat, vagy ismertebb néven etikus hackerek, akik tudásukat arra használják fel, hogy a különböző rendszerekben biztonsági réseket térképezzenek fel, amiket aztán be tudnak foltozni és vannak a black-hat hackerek, akik támadásaikkal rengeteg kárt tudnak okozni cégeknek, vagy magánszemélyeknek. Ha nem szeretnénk az utóbbi csoport áldozatává válni, tegyük biztonságossá otthoni wifinket, ügyeljünk az adatbiztonságra és a nyílt wifihálózatokkal is óvatosan bánjunk.

 • hálózatsemlegesség

  Más néven az internetsemlegesség elve, ami kimondja, hogy a különböző internetszolgáltatóknak bármilyen honlap, vagy online szolgáltatás elérését pontosan ugyanolyan feltételekkel kell biztosítaniuk. Így nem fordulhat elő, hogy bármelyiket előnyben részesítik a többihez viszonyítva, vagy ellehetetlenítenek küllönböző online szereplőket csupán azzal, hogy nem biztosítanak a használatukhoz szükséges sávszélességet.

 • hangasszisztensek

  Hangvezérléssel irányítható, intelligens eszközök, amik folyamatos újításokon esnek keresztül és ha megfelelő minőségű wifikapcsolatot adunk nekik, pár pillanat alatt elvégzik a rájuk bízott teendőket. A legtöbbjük több száz parancs elvégzésére képes, amikkel például megtudhatjuk, hogy milyen az időjárás, mikor érkezik kedvenc műsorunk, de ha szeretnénk, akkor így hívást is indíthatunk. Ráadásul rendkívül könnyen kezelhetőek és számos, már jól ismert és népszerű szolgáltatás használható velük.

 • hotspot

  Olyan nyilvános, vezeték nélküli internethozzáférési pont, amire szinte bárki kapcsolódhat egy, de akár több eszközzel is. Használatuk szerint több fajtát is megkülönböztetünk, hiszen beszélhetünk teljesen ingyenesen igénybe vehető változatokról, de vannak olyanok is, amiket térítés ellenében használhatóak. Többségük nyilvános helyeken érhető el, például kávézókban, éttermekben, repülőtereken vagy éppen pályaudvarokon. A hozzád legközelebbi hotspotok megtalálásához Nessaj adott pár tuti tippet, de használhatunk erre a célra okostelefonos alkalmazásokat, vagy zsebwifit is.

I

 • IoT eszközök

  Az Internet of Things (IoT) alatt egy olyan digitális világot értünk, amiben vezeték nélküli internethálózatra kapcsolódó, intelligens eszközök foglalnak helyet, amik a velük egy hálózatot használó eszközökkel képesek kommunikálni és a működésükhöz fel tudják használni a tőlük kapott adatokat. Mivel egyre több ilyen IoT eszköz létezik, ezért hamarosan átalakulhat miattuk az eddig jól ismert wifi, viszont amíg ez nem valósul meg, addig is érdemes saját kütyüjeinknek egy vendéghálózat létrehoznunk, hogy zavartalanul kommunikálhassanak egymással.  

 • IPv6

  Az Internet Protocol version legújabb változata, ami lehetővé teszi, hogy internetet használó eszközeink egyedi IP-címet kaphassanak, aminek hála sokkal könnyebb lehet a velük és az általuk lebonyolított kommunikációt. Fontos tudni, hogy minden internetet használó eszköz saját IP-címmel bír, ami azért létfontosságú, mert így könnyedén be lehessen azonosítani – például, ha bármilyen probléma merül fel vele. Az IPv6 a korábbi IPv4-et váltotta, ami már annyi címet kiosztott, hogy kellett egy új, megfelelő titkosítást használó és automatikus konfigurálási lehetőséget biztosító megoldás.

L

 • letöltés

  Az az online folyamat, amit legtöbbször akkor veszünk igénybe, amikor egy fényképet, videót, szöveges dokumentumot, vagy egyéb fájlt szeretnénk megszerezni magunknak. Mivel ehhez internetkapcsolatra van szükségünk, ezért a szolgáltatótól igényelt előfizetésünk és wifink állapota határozza meg, hogy mennyire nagy lesz a letöltési sebességünk, amit itt tudunk lemérni. Ha viszont Connect Box-ot használunk és mellé még biztonságossá tesszük otthoni wifinket, nem lesz problémánk a letöltésekkel.

 • Li-Fi

  A light fidelity angol kifejezésből eredő technológiai megoldás, ami hamarosan a wifi egyik alternatívájává válhat. A segítségével pusztán a fény felhasználásával tudnánk vezeték nélküli internethez jutni, így jóval több helyen élvezhetnénk a szélessáv nyújtotta előnyöket. A Li-Fi a kutatók szerint akár 2600-szor nagyobb kapacitásra képes, mint a wifi, így akár az előállított fény kevesebb mint 1%-a elég lenne ahhoz, hogy 20 éven keresztül internethez juthassunk.

M

 • megabit/secundum

  A vezetékes, vagy vezeték nélküli internet sávszélességének pontos megadására szolgáló mértékegység, ami megmutatja, hogy másodpercenként mennyi adatot tudunk le-, illetve feltölteni. Értelemszerűen minél magasabb ez a szám, annál zavartalanabb wifiélményben lehet részünk, ami köztudottan nagyon fontos a magyar felhasználóknak. Ha túlságosan alacsony értéket produkál a wifid, fusd végig jótanácsainkat, amikkel elháríthatod a fennálló problémát.

 • mesh wifi

  Egy olyan rendszer, ami az általa használt egyedi technológiával lehetővé teszi, hogy ne legyenek wifimentes területek otthonunkban. Ehhez több nagyobb wifis csomópontot használ, amit úgy kell elképzelnünk, mint ha több modem/router lenne egyszerre elérhető, így a netezésre használt eszközünk mindig arra csatlakozik, ami a lehető legközelebb van, így sem a wifis hatótávolsággal, sem a jelerősséggel nem lesz több problémánk. Ha szeretnél egy ilyen rendszert beszerezni otthonra, itt kezdd a keresgélést.

 • modem

  Nevét a modulátor-demodulátor kifejezésből kapó eszköz, ami összekötő hidat képez otthoni helyi hálozatunk és az internet között. Kapcsolódhat hálózati kábelen, telefonhálózaton keresztül, de lehet száloptikás és műholdas is, viszont nagyon fontos, hogy olyan modemet kell beszereznünk, ami internetszolgáltatónk infrastruktúrájával is képes együttműködni, hiszen csak így biztosíthatja a lehető legnagyobb internetsebessége.

N

 • nyilvános wifi

  Ingyenesen igénybe vehető, legtöbbször jelszóval védett wifihálózat, amit gyakorlatilag bárki használhat, aki rendelkezik csatlakozásra képes eszközzel és a hálózat jelszavával. Ám azt tudni kell, hogy ezek a hálózatok rendkívül veszélyesek tudnak lenni, ugyanis a rajtuk történő böngészés során az adataink nincsenek titkosítva, így illetéktelen személyek könnyen rájöhetnek, hogy milyen oldalakat nézegetünk, de belenézhetnek üzeneteinkbe is, vagy megszerezhetik jelszavunkat. Az ilyen esetek elkerülésére rengeteg tippet szedtünk össze nektek.

O

 • okosotthon

  Egy olyan házban, vagy lakásban lévő, wifire épülő központi rendszer, amivel minden, benne helyet kapó okoseszköz egy helyről vezérelhető és internetkapcsolat függvényében gyakorlatilag bárhonnan ellenőrizhető, irányítható. Így egy okosotthon biztonságérzetet ad, hiszen egy kézben tarthatjuk az otthonunkban lévő eszközöket, kényelmes, mivel érzékelők segítségével figyeli szokásainkat, hogy mindig a legnagyobb élvezetet nyújtsa és rendkívül energiatakarékos is, hiszen pont annyit fogyaszt, mint amennyire szükségünk van. Ráadásul mindezt költséghatékonyan is meg tudjuk tenni.

R

 • robotporszívó

  Rengeteg takarítási feladat elvégzésére alkalmas, tölhető és wifin keresztül a felhasználóval kommunikáló eszköz, ami könnyen kezelhető és többféle programot is végre tud hajtani. Így például megkérhetjük arra, hogy az egész lakást takarítsa ki, vagy csak egy helységet varázsoljon tisztává. Ugyan csak bizonyos tisztasági szint érhető el vele, de még így is jó választás lehet gyakorlatilag bármilyen otthonba.

 • router

  Egy olyan intelligens hálózati eszköz, ami képes arra, hogy szimultán adatokat fogadjon és továbbítson több eszköz számára, valamint egyszerre több hálózatra is tud kapcsolódni, hogy aztán összeköthesse őket. A router az internet és a helyi hálózat között foglal helyet, utóbbi esetében pedig különböző munkafolyamatokat is lehetővé tesz. Cikkünkből kiderül, hogy pontosan miket.

S

 • sávszélesség

  A különböző kommunikációs csatornák adatáteresztő képessége, ami internetkapcsolat esetén azt mutatja meg, hogy adott időegység alatt mekkora mennyiségű adatot tudunk vele fel- vagy letölteni. Ezt Megabit/secundum-ban szokták megadni, amit itt részleteztünk.  

 • SSID

  A vezeték nélküli helyi hálózatok azonosítására használt saját hálózatnév (Service Se Identifier). Bármikor beállítható, ha a wifi hálózati adapter kezelőfelületén, vagy a vezeték nélküli útválasztóban vagyunk.

 • stream

  Olyan, interneten keresztül elérhető adatfolyam, ami kisebb csomagokban érkezik az általunk használt eszközre, de mégis folyamatos végeredményt biztosít, például egy videó, zene, vagy online közvetítés esetén. A mostanság elérhető internetcsomagok már olyan sebességgel bírnak, amikkel nyugodtan használhatóak a különböző streamingszolgáltatások, amiket ebben a cikkben mutattunk be nektek.

 • szülői felügyelet

  Egy olyan, routerünkön beállítható funkció, amivel megóvhatjuk gyermekeinket a nem nekik való tartalmaktól. Ám nem csak azt állíthatjuk be, hogy kizárólag milyen oldalakat nézhetnek meg a család legkisebb tagjai, hanem azt is, hogy milyen időpontokban és/vagy mennyi ideig használhatják otthoni internetünket. Erről ebben a cikkben találhatsz további információkat.

V

 • vendéghálózat

  Egy teljesen különálló, biztonságos wifihálózat, ami úgy biztosít internetet használóinak, hogy azok nem láthatják személyes adatainkat és a wifijelszavunkat se kell megadnunk hozzá. 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományban is elérhető, üzemelés szempontjából akár időkorlátot is megadhatunk neki és nem csak vendégeinknek adhatunk, hanem okoseszközeinknek és hangasszisztensünknek is adhat megfelelő erősségű internetet. A beállítása pedig rendkívül egyszerű.

 • vezeték nélküli töltés

  Az elektromágneses teret használó töltési lehetőség, amihez ugyan még mindig szükség van kábeles áramellátásra, de a töltőállomásra már csak rá kell helyeznünk a lemerülés előtt álló eszközünket. Már több bútort tartalmazza ezt a funkciót és számos okostelefont is lehet tölteni vele, amikről itt olvashatsz bővebben.

 • virtuális valóság (VR)

  Hivatalos definíció szerint egy számítógépes környezet által létrehozott, mesterséges világ, amiben a felhasználók belemélyednek az ott történő eseményekbe különböző VR-szemüvegek/sisakok segítségével. Vannak köztük olyan eszközök, amikhez elég csak a mobiltelefonunkat használnunk, de más típusok saját hardverrel rendelkeznek, vagy egy számítógép, vagy egy konzolgép kell a működtetésükhöz.

 • vírusirtó

  Olyan szoftveres, vagy hardveres megoldás, amivel megakadályozható, hogy bárki illetéktelenül hozzáférhessen eszközünkhez, vagy különböző vírusok segítségével károkat okozhasson, esetleg adatokat gyűjthessen. A vírusirtók két alapelven működnek: az első a reaktív védelem, ami egy vírusdefiníciós adatbázisból azonosítja a kártevőket, amit rendszeresen frissít. A második, modernebb megoldás a heurisztikus védelem, ami analizáló algoritmusokkal azonosítja a vírusokat és addig karanténba teszi a kártevőt, amíg a program készítői nem készítik el az ellenszert.

W

 • WEP

  Hálózati kapcsolatok titkosítására sokáig használt algoritmus, amit 1997-ben mutattak be és a 'Wired Equivalent Privacy' (Vezetékessel egyenlő biztonságú hálózat) rövidítéséből kapta a nevét. Ma már korszerűtlen titkosítási forma, aminek sebezhetőségei miatt egyáltalán nem ajánlott a használata.

 • Wi-Free

  Az ország legnagyobb lakossági wifihálózata, ami Magyarországon több mint 500 ezer helyen adhat nekünk megfelelő gyorsaságú, vezeték nélküli internetet. Ráadásul ingyenes és jóval biztonságosabb a nyilvános wifihálózatoknál, viszont mindenképpen UPC Magyarország előfizetőnek kell lennünk hozzá, illetve aktiválni a szolgáltatást.

 • wifi

  Egy olyan technológiai megoldás, ami vezetékes kapcsolat használata nélkül, pusztán rádióhullámok segítségével teszi lehetővé az internethez való hozzáférést. Természetesen ehhez szükségünk van egy wifi jel leadására képes eszközre és ha ezzel megvagyunk, érdemes minél biztonságosabbá tenni otthoni hálózatunkat. Ha szeretnél többet megtudni a wifiről, olvasd el ezt a cikkünket és böngéssz az oldalunkon lévő tartalmak között!

 • wifi appok

  Olyan mobiltelefonokra, tabletekre és esetenként laptopokra, meg asztali számítógépekre telepíthető alkalmazások, amik segítségével rengeteg dolgot megtudhatunk az otthon és körülöttünk lévő wifihálózatokról. Például könnyedén megtalálhatjuk a legerősebb wifikapcsolatot, kideríthetjük, hogy van-e valami probléma vezeték nélküli internetünk sebességével, illetve annak is utánajárhatunk, hogy világszerte hol találhatunk ingyenesen használható wifipontokat.

 • wifi booster

  Ismertebb nevén wifi jelerősítő, ami egy modemhez, vagy routerhez csatlakoztatható eszköz. A segítségével megerősíthető az otthonunkban lévő wifijel, illetve stabilizálható a jeltovábbítási folyamat, ami gyorsabbá is teheti internetünket. Leginkább akkor ajánlott a használata, ha valamilyen gond van a wifinkkel és olyan lakásban/házban lakunk, ahol nehezen terjed a wifijel.

 • wifi jelerősség

  A vezeték nélküli internethálózat sebessége, ami megmutatja, hogy egy másodperc alatt pontosan mennyi adatot tudunk letölteni. Több tényező is állhat a gyenge wifi jelerősség mögött, hiszen simán lehet, hogy wifitolvajok használják otthoni kapcsolatunkat, olyan helyen lakunk, ahol nehezen tud terjedni a wifijel, vagy egyéb más problémák okozzák a lassúságot. Ha szeretnénk elérni a lehető legnagyobb jelerősséget, akkor érdemes beszerezni egy Connect Box-ot, esetenként egy wifibooster, vagy mesh wifit, viszont mindenek előtt tegyük biztonságossá hálózatunkat.

 • wifi kamerák

  Egy olyan eszköz, ami 0-tól 24 óráig élő felvételt készít a bekamerázott területről és egyből értesít minket, ha bármilyen gyanús eseményt észlel. Mivel rengeteg ilyen termék kapható, ezért összeszedtük nektek, hogy melyiket érdemes beszereznetek, amit aztán első okosotthonotokba is beépíthettek.

 • wifi szabványok

  Olyan egyre fejlődő, a Wi-Fi Alliance által hitelesített szabványok, amik egyre nagyobb sebességet és biztonságot adnak a wifiző felhasználóknak. 2003-ban jelent meg a G szabvány, ami 19 Mbit/s internetsebességet tudott biztosítani, majd ezután jött a 600 Mbit-re is képes N szabvány, amit végül a 2013-ban debütáló AC szabvány váltott, ami már 1300 Mbit/s-es wifit is tud adni.

 • wifi tartományok

  A vezeték nélküli internetelérés biztosításához routerünk két tartomány közül választhat. Az első a 2,4 GHz-es wifitartomány, ami mára rendkívül telítetté vált, hiszen – többek közt – a vezeték nélküli telefonok, a mikrohullámú sütők és a Bluetooth kapcsolatot használó eszközök is használják, ezért ebben a tartományban rendkívül lassú lehet az internetsebesség. Érdemesebb inkább az 5 GHz-es tartományt választani, ami lényegesen stabilabb és akár kétszer gyorsabb wifit adhat nekünk. És csak egy megfelelő eszköz kell hozzá!

 • wifi tolvajok

  Olyan személyek, akik más wifikapcsolatát illetéktelenül használják és ezzel kárt okoznak a vezeték nélküli kapcsolat tulajdonosának. Szerencsére könnyen felvehetjük velük a harcot, főleg akkor, ha a lehető legbiztonságosabbá tesszük otthoni hálózatunkat.

 • WPA

  Nevét a Wifi Protected Access kifejezés rövidítéséből kapta, ami a WEP-nél jelentősen modernebb titkosítási formát takar. A WPA2 segítségével biztonságossá tudjuk tenni wifihálózatunkat, ráadásul hamarosan jön a WPA3 is, ami sokkal erősebb védelemmel még jobban ki fogja szolgálni a felhasználók igényeit.

Z

 • zárt hálózat

   egy speciális szoftver gondoskodik arról, hogy a hálózatot csak egy kód ismeretében, korlátozott ideig lehessen használni.

 • zsarolóvírus

  Pár kattintás után már fertőzni képes online vírusok, amik pillanatok alatt titkosíthatják az eszközünkön lévő adatokat és csak váltságdíj ellenében oldhatják fel a korlátozást. Bár a zsarolóvírusok első hullámán már túl vagyunk, a biztonság kedvéért érdemes megtennünk néhány lépést kell tennünk ahhoz, hogy megvédhessük magunkat tőlük.

 • zsebwifi

  Egy olyan apró eszköz, ami akkor adhat neked vezeték nélküli internetet, amikor a legnagyobb szükséged van rá. Csak egy meghatározott méretű SIM kártyát kell belehelyeznünk és már működik is, viszont oda kell figyelnünk arra, hogy a szolgáltatótól mekkora adatforgalmat vásárolunk hozzá. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen sebességű internetet képes adni és meddig bírja egyetlen feltöltéssel. További jótanácsainkat a zsebwifiről szóló cikkünkben olvashatod.

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?