Ezért okosítsd fel az otthonodat!

A legtöbben olyan otthonra vágyunk, ami minden szempontból tökéletes. Jó környéken van, kellően tágas, szép és olyan berendezésekkel van tele, amik komfortosabbá teszik az ott töltött időnket. Utóbbira megoldás az okosotthon, ami számos ponton képes megkönnyíteni mindennapjainkat, miközben rengeteg pénzt spórolhatunk vele. 

Az okoseszközökök mibenlétét valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni, hiszen lassan nem létezik olyan tárgy, aminek ne lenne ilyen változata. Vannak viszont olyan kütyük, amik egy nagy rendszerbe tömörülve, vagy különböző részfeladatokat ellátva okossá tehetik otthonunkat. 

Ezért most azt nézzük meg, miért érdemes egyáltalán okosotthonra váltani, és pontosan mik azok az eszközök, amik segíthetnek ennek megvalósításában. 

Nyomós érvek az okosotthon mellett

Több oka is van, miért éri meg okosotthonra váltani. Az első és egyben legfontosabb dolog a hatékonyság, hiszen a jól kiválasztott rendszer birtokában akár egyetlen gombnyomással kontrollálhatjuk a háztartásunkban lévő összes fontosabb eszközünket. Ehhez sok esetben csak okostelefonunkra és egy dedikált applikációra van szükség, amivel gyakorlatilag bárhol, bármikor ellenőrizhetjük otthonunkat és elvégezhetjük a szükséges beállításokat. 

Mindemellett az okosotthon felettébb kényelmes is, hiszen egy, a rendszerrel hatékonyan együttműködő hangasszisztenssel, és a szokásainkat monitorozó okostermosztáttal nem kell manuálisan állítgatni a különböző eszközöket, hanem a gépi tanulás révén akár teljesen maguktól mehetnek a legfontosabb folyamatok, amikbe maximum akkor kapcsolódunk be, ha feltétlenül szükséges. 

A sok komfortos megoldással nyugodtabban élhetjük az életünket, mivel a megfelelő okosotthonos rendszer mindent képes ellenőrizni helyettünk. Ha pedig valamilyen problémát talál, figyelmeztet minket, sőt, a legtöbb esetben megoldja azt. Így aztán nem nekünk kell például egyesével megnézni, hogy minden ablakot becsuktunk-e, illetve ha valami lecsapja a biztosítékot, akkor villámgyorsan megtalálható a meghibásodott eszköz az otthonunkban, okoskonnektorunknak köszönhetően. 

Nem szabad megfeledkeznünk a testreszabhatóságról sem, hiszen egy okosizzó esetén fényerőt, színeket, árnyalatokat, világítási módot egyaránt beállíthatunk. Ha pedig szeretnénk, különböző időzítésekhez köthetjük egy-egy eszköz beindítását, így mire hazaérünk, már valóban a legnagyobb kényelem fog várni minket. 

Mindezek mellett az okosotthon további előnye, hogy a megfelelő elemek birtokában sokkal biztonságosabbá teszi otthonunkat. Betörés esetén azonnal képes figyelmeztetni minket, így még pont elegendő időnk lesz arra, hogy megtegyük a szükséges lépéseket, ezzel elkerülve az anyagi kárt. Okosotthonunk ráadásul életmentő is lehet, hiszen ha történik velünk valami, képes gyorsan segítséget hívni. 

Természetesen mit sem érne az egész, ha az okosotthon ne lenne energiatakarékos. Pedig az igazság az, hogy a modern okosotthonos rendszerekkel pontosan annyi energiát fogunk használni, amennyire szükségünk van. Ezáltal az áram-, a víz- és bizonyos esetekben a gázszámlánk is jelentősen alacsonyabb lesz. 

Eszközök, amiket kár lenne kihagyni!

Ha azt szeretnénk, hogy a lehető legkönnyebben, pusztán a hangunk használatával vezérelhessük okosotthonunkat, érdemes első körben egy hangasszisztenst beszereznünk, ami a legtöbb eszközzel zavartalanul tud együttműködni. Kütyük terén viszont csak rajtunk és pénztárcánkon múlik, milyen tárgyakkal tesszük komfortosabbá otthonunkat. 

Korábbi cikkünkben már bemutattunk nektek olyan jó ár-érték arányú okosizzót, okoskapcsolót, okoskonnektort és okostermosztátot, amik alapkelléknek számítanak egy okosotthon létesítésekor. Családtagjaink kedvében járva beruházhatunk érintőképernyős okosvezérlőre, ami a mobilalkalmazásos megoldással könnyebbé teszi otthonunk irányítását.  

További kényelmi funkciókat adhat a kamerával felszerelt okosajtócsengő is, amivel napszaktól függetlenül 1080p-s (Full HD) felbontásban láthatjuk, ki készül meglátogatni minket. Bejárati ajtónkat biztonsági védelemmel ellátott okoszárral is felvértezhetjük, amihez kulcsként elég okostelefonunkat használni.

Persze a konyhát is feltuningolhatjuk egy praktikus okossütővel, időt spóroló okoskávéfőzővel és hanggal vezérelhető okosmikróval. Ha pedig eljön a takarítás ideje, arra a robotporszívó lesz a legjobb megoldás. 

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?