Ettől sokkal biztonságosabb lesz a wifid

Manapság nehezen lehet olyan helyet találni, ahol ne lenne valamilyen wifi kapcsolat, éppen ezért rendkívül fontos, hogy használatukkor a lehető legnagyobb biztonságban legyenek az adataink. Most azt mutatjuk meg, hogy 14 év elteltével milyen új titkosítási szabvánnyal akarják biztosítani az otthoni és a nyílt wifi hálózatokat, amivel aztán kapcsolattól függetlenül nyugodtan internetezhetünk.

Rendszeres olvasóink már tudják, hogy a nyilvános wifik óvatlan használata mennyi veszélyt rejt magában, illetve azt is, hogy hogyan lehet biztonságosabbá tenni otthoni wifi hálózatunkat, ami online vásárlásaink miatt is létfontosságú. Ám az évek előrehaladtával sajnos eljárt az idő a korábban bevált wifi titkosítási szabvány felett, de szerencsére már érkezik a legújabb változata a WPA3 személyében, ami elődjéhez képest sokkal erősebb védelmet fog biztosítani és az okoseszközeinket is nagyobb biztonságban tartja.

Mostani cikkünkben azt mutatjuk be, hogy milyen további előnyökkel járhat a WPA3 használata, leghamarabb mikortól lesz elérhető az új szabvány és vajon le kell-e hozzá cserélnünk jelenlegi eszközeinket.  

Előnyök, amikkel minden internetező jól jár

A WPA2 wifi titkosítási szabvány használatával bármikor előfordulhat, hogy valaki megszerez valamilyen, általad küldött adatot, majd az ún. brute-force támadás segítségével a titkosítást feloldva megszerzi például a jelszavadat. A WPA3-ban viszont ez könnyen elkerülhető lesz, hiszen a támadónak az adott felhasználó közelében kell tartózkodnia ehhez a művelethez, hiszen csak az élő hálózaton keresztül kaparinthatja meg az adatokat, illetve régebbiekhez egyáltalán nem tud hozzáférni.


Az okosotthonok  kialakításakor emlegetett IoT eszközök is nagy hasznát vehetik majd a WPA3-nak, hiszen a beépített "Wi-Fi Easy Connect" funkcióval sokkal könnyebb lesz az adott hálózatra csatlakoztatásuk és jelentősen biztonságosabb is lesz az általuk használt wifikapcsolat. Ráadásul már a rettegett nyílt wifi hálózatok is sokkal kevésbé lesznek veszélyesek, hiszen a használatuk során rajtuk keresztülhaladó adatok is titkosítva lesznek.

Ez mind szép és jó, de mikortól használhatom?

Egyelőre még biztosan nem, hiszen a wifiképes eszközöket létrehozó cégek még csak most kezdték el legyártani a WPA3-at használó termékeiket, így leghamarabb 2019 elején találkozhatunk a vadiúj szabvánnyal. Az ilyen eszközöket ellenőrző Wi-Fi Alliance szerint pedig jövő év végére fog annyira elterjedni ez a titkosítási forma, hogy szinte bármelyik országban elérhető lesz.

Le kell cserélnem a routeremet hozzá?

Szerencsére nem feltétlen kell majd a pénztárcánkba nyúlnunk, hogy egy új routert beszerezhessünk, hiszen ha az eszközünk gyártója kiad egy frissítést hozzá, akkor máris képes lesz a WPA3 használatára. Ellenkező esetben viszont elkerülhetetlen az új router megvásárlása.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?