Építs wifis játékgépet, robotot, vagy médialejátszót!

Mi lenne akkor, ha egy olyan olcsó eszközt kapnál a kezedbe, amivel egyszerűbb és bonyolultabb kütyüket is könnyedén összerakhatnál? Mostani cikkünkből megtudhatod, mivel és hogyan lehetsz képes erre!

A különböző, internetképes eszközök elterjedése nemcsak azért volt pozitív hatással a vásárlókra, mert így szinte minden területen találhatnak valamilyen hatékony megoldást, hanem azért is, mert ezek között szép számmal vannak pénztárcabarát megoldások is. Most egy ilyen megoldást mutatunk be nektek, amivel egyúttal rengeteg dolgot is megépíthettek!

Mi az a Raspberry Pi?

Manapság már ott tart a technológia, hogy egy bankkártya méretű miniszámítógép is képes rengeteg feladat ellátására, és a használat során felmerülő felhasználói igények kielégítésére. Pontosan ilyen a Raspberry Pi is, ami nemcsak hihetetlenül apró, hanem rendkívül olcsó alternatíva lehet sok ember számára.

Legújabb változata az ugyancsak Linux operációs rendszert futtató Raspberry Pi 3, ami az eddigiekhez képest gyorsabb processzorral rendelkezik, képes használni a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es wifitartományt, valamint hálózati kábeles csatlakoztatással a 300 Mbp/s internetsebesség kezelése sem okoz gondot neki.

Csatlakozók terén sem kell szerénykednie, hiszen a 4 USB port mellett egy HDMI csatlakozó is található rajta, amivel összeköthetjük tévénkkel vagy monitorunkkal. Az ára továbbra is rendkívül kedvező, hiszen itthon kevesebb mint 13 ezer forintért lehet a miénk.

Ha akarom, játékgép!

A videójátékok kedvelői a Raspberry Pi felhasználásával könnyedén építhetnek egy olyan játékgépet maguknak, ami képes a régi, klasszikus játékok futtatására. Így egy csapásra olyan legendás platformokat idézhetünk meg, mint az Amiga, a Commodore 64, a ZX Spektrum, az Atari 7800 vagy a PlayStation 1.

Ehhez a művelethez ugyan szükség van némi informatikai tudásra, de ha minden eszközt beszerzünk hozzá, 1-2 óra alatt készen is leszünk vele. Első lépésként be kell szereznünk hozzá egy Raspberry Pi-t – amiből mi a legújabbat javasoljuk – , és ha már a bevásárlásnál járunk, ne felejtsünk bedobni a kosarunkba egy legalább 8 gigabájtos SD kártyát, egy USB-s egeret és billentyűzetet, egy HDMI kábelt, egy micro USB-s tápegységet és egy USB-s játékvezérlőt is, hogy teljes legyen a gamer-szett.

Ezután már csak annyit kell tennünk, hogy letöltjük a Retro Pie névre hallgató szoftveres környezetet a Raspberry Pi memóriakártyájára, amit aztán könnyedén telepíteni is tudunk apró számítógépünkre. Innen pedig nincs más hátra, mint elindítani a gépet, és átadni magunkat a retro játékok élvezetének!

De lehet robot is!

Leleményes fejlesztők persze már továbbgondolták a Raspberry Pi koncepcióját és létrehoztak olyan csomagokat, amikkel akár saját robotunkat is elkészíthetjük. Pontosan ilyen az AlphaBot 2 is, amivel a felépített robot érdekesebbnél érdekesebb funkciókkal látható el, azaz képes például akadályok elkerülésére, különböző útvonalak lekövetésére, de a wifit, az infrát és a Bluetooth technológiát használva vezeték nélküli távirányítót is csinálhatunk belőle.

Mivel modulárisan van kialakítva, ezért rendkívül egyszerűen szerelhető össze, így elkerülhetjük a kábelezéssel, vagy éppen a forrasztással járó körülményes folyamatokat. Lényegében pár perc alatt összerakhatjuk a saját robotunkat, ami nyílt forráskódú demóval rendelkezik, ezért játszi könnyedséggel lehet különböző eszközöket varázsolni belőle.

Esetleg médialejátszó

Jelenleg kevés olyan háztartás létezik, amiben ne örülnének egy olcsó és egyszerűen kezelhető médialejátszónak, amivel több szinten is magasabbra emelhetjük az otthoni tartalomfogyasztást. Erre nyújthat hatékony megoldást az ugyancsak nyílt forráskóddal rendelkező Kodi, ami Raspberry Pi-unkra telepítve lehetővé teszi kedvenc zenéink kényelmes hallgatását, a legjobb filmek és sorozatok megnézését, valamint a fényképeink nézegetésével megvalósuló nosztalgiázást is.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?