Életmentő wifis fogalmak kezdőknek és haladóknak

Minden, amit tudni akartál a wifiről, de sosem merted megkérdezni. Vagy kiguglizni. Ember legyen a talpán, aki manapság az összes, wifivel kapcsolatos kifejezést ismeri. Aktuális bejegyzésünkkel segítünk rendet tenni a fejekben, hogy mindenki könnyedén megismerkedhessen a témához kapcsolódó legfontosabb fogalmakkal.

1. Wifi

Olyan technológiai megoldás, ami a hálózathoz való csatlakozást vezetékes kapcsolat nélkül, rádióhullámok segítségével teszi lehetővé. Különböző változataira (privát és nyilvános, nyílt és zárt) gyakorlatilag bárhol rábukkanhatsz. A wifikapcsolat minőségét rengeteg dolog befolyásolja: milyen messze vagy az internetet biztosító eszköztől, mennyire gyors internet áll rendelkezésedre, a wifiképes eszközöd milyen érzékeny, valamint hány falon kell áthaladnia a wifijelnek, amíg elér hozzád.

2. Wifi szabványok

Fajtájuk szerint megkülönböztetünk G, N és AC szabványokat. A G a legrégebbi szabvány, ami 2003-ban jelent meg és 2.4 GHz-es frekvencián működve mai szemmel már megmosolyogtató netsebességet (19 Mbit/s) tudott átlagosan produkálni. Ezzel szemben a 2009-es N szabvány már 5 GHz-en is üzemelt, maximálisan 600 Mbit/sec-es sebességgel. Mind közül a legújabb az AC típusú 2013 óta van jelen a köztudatban és akár az 1300 Mbit/sec-es sebességre is képes, ami már a speedteszteknél is jól tud mutatni.

3. Wifi tartományok

A wifi használata szempontjából kétféle tartományt különböztetünk meg. A 2.4 GHz-es tartomány rendkívül telített, hiszen ezt használja például a vezeték nélküli telefon, a mikrohullámú sütő és a Bluetooth is, ami miatt jelentősen lecsökkenhet az átviteli sebesség. Ellenben az 5 GHz-es tartományt úgy alakították ki, hogy stabil és akár kétszer olyan gyors lehessen rajta a wifikapcsolat, éppen ezért érdemes inkább ezt használni. Vannak azonban olyan routerek, amik mindkét tartományt képesek kezelni, de egyszerre csak egy lehet aktív közülük.

4. SSID

Minden vezeték nélküli helyi hálózatot saját hálózatnév, más néven SSID (Service Set Identifier) azonosít, amelyet a wifi hálózati adapter beállításakor a hozzáférési pontban vagy a vezeték nélküli útválasztóban lehet megadni, illetve később megváltoztatni.

5. Hotspot

Nyilvános vezeték nélküli (wifis) internet-hozzáférési pont, amire bárki rákapcsolódhat egy (vagy több) arra alkalmas eszközzel. Használatuk általában ingyenes, de vannak térítés- és fogyasztás ellenében használható változatai is, amiket éttermekben, repülőtereken, pályaudvarokon, kávézókban és egyéb nyilvános helyeken lehet igénybe venni. Böngészés közben viszont – a kapcsolat korábbi beállításainak függvényében – különböző tartalmi- és sávszélességbeli korlátokba ütközhetsz. A hozzád legközelebbi hotspotokat okostelefon alkalmazások segítségével találod meg a legkönnyebben.

6. Router

Intelligens hálózati eszköz, ami továbbítja az adatokat a célállomás felé, ami egymással párhuzamosan lehet egy (vagy több) okostelefon, tablet vagy hordozható számítógép is. A routerek beállításáról korábbi bejegyzésünkben olvashattál.

7. Modem

Egy olyan, kapcsolódási felületet biztosító eszköz, amivel számítógépünket csatlakoztatni tudjuk az internetre. A fő jellemzője a gyors adatátvitel, amit az internetsebesség teszek során le is ellenőrizhetsz. Típusa szerint lehet belső modem (a számítógép belsejében) és külső is, ami a PC-n kívül foglal helyet, illetve vannak vezetékes és vezeték nélküli modemek is.

8. Firmware

A fimrware gyakorlatilag az elektronikai eszközök (mint pl. a routerek) operációs rendszere. Nélkülük ezek a berendezések teljesen működésképtelenné válnának.  A legtöbb készülékben a firmware manuálisan vagy automatikusan frissíthető, melynek egy biztonságosabb, esetenként több funkcióval rendelkező eszköz lesz az eredménye.

9. Gyári beállítások visszaállítása

A funkció, amellyel előhívhatod eszközöd eredeti, gyári beállításait. Ilyenkor az összes, általad elvégzett módosítás törlődik, ezért azokat újra el kell végezned. A routerek esetében legtöbbször az eszköz hátoldalán található RESET gomb hosszan tartó lenyomásával élesítheted a funkciót. Ha a UPC ügyfele vagy, olvasd el azt a néhány tuti tippet, amit összegyűjtöttünk neked.

10. Maximális átviteli sebesség

Az érték, ami megmutatja az adott hálózat vagy eszköz gyakorlati adatátviteli képességét. Ha fontos neked a netsebesség, ismerkedj meg a Connect Box csodamodemmel, ami képes arra, hogy otthonod minden sarkába teljesítmény- és sebességcsökkenés nélkül sugározzon wifit.

11. Nem biztonságos hálózat

Olyan vezeték nélküli hálózat, amelyre a beállítások miatt a hatókörön belül bárki rá tud csatlakozni. Mivel ilyenkor a hálózaton található mappákat mindenki láthatja, könnyen internetes támadás áldozatává válhatunk, ezért ezt a beállítást senkinek sem javasoljuk.

12. Biztonságos hálózat

Ezeket a hálózatokat már titkosítási algoritmusok védi, mint a WEP és a WPA. Ezekről hamarosan ebben a bejegyzésben is olvashatsz, otthoni hálózatod biztonságosabbá tételéről pedig itt írtunk.

13. WEP

A vezeték nélküli hálózatok titkosítását szolgáló, ma már korszerűtlen algoritmus, ami nehezen nevezhető biztonságosnak, így használata nem javasolt.

14. WPA

A WEP-nél korszerűbb és biztonságosabb titkosítási algoritmus. Amennyiben a routered támogatja legújabb változatát, a WPA2-t, érdemes azt használnod.

15. Hálózatsemlegesség

A hálózatsemlegesség elve szerint minden, interneten keresztül átmenő adatcsomagnak azonos prioritást kellene élveznie, azaz az internet-szolgáltató nem befolyásolhatja önkényesen a sávszélességet egyes honlapok vagy online szolgáltatások eléréséhez. Ez az elv leginkább akkor sérül, ha az internet-szolgáltató úgy véli, hogy fenntartása veszélyezteti üzleti érdekeit, ezért például korlátozza a hálózatot aránytalanul leterhelő szolgáltatások számára rendelkezésre álló netsebességet.

16. Hackerek

Számítógépes bűnözők, akik jogosulatlan hozzáférést szereznek mások számítógépéhez, illetve személyes adataihoz. Megkülönböztetünk white-hat, ismertebb nevükön etikus hackereket, akik szakértelmükkel biztonsági hibákat tárnak fel, hogy segítsék a különböző rendszerek védelmét, illetve black-hat hackereket, akik támadásaikkal rengeteg kárt tudnak okozni másoknak.

17. Letöltés

Leggyakrabban a felhasználó által kezdeményezett folyamat, amikor az internetkapcsolat segítségével egy vagy több fájlt ment le a saját eszközére. A letöltéskor tapasztalható netsebesség leginkább az előfizetésünk által garantált sávszélességtől függ.

18. Feltöltés

Leggyakrabban a felhasználó által kezdeményezett folyamat, amikor az internetkapcsolat segítségével feltölt egy vagy több fájlt egy online tárhelyre vagy a felhőbe. A feltöltés sebessége leginkább az előfizetésünk által garantált sávszélességtől függ.

19. Internetsebesség

A gyakorlatban ez internetkapcsolatunk sávszélességét jelenti. Megmutatja, hogy az adott vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolaton milyen gyorsan tud haladni az adat. Ez adja internetkapcsolatunk letöltési- és feltöltési sebességét, amit ezen az oldalon tudsz leellenőrizni. Természetesen minél nagyobb a sávszélesség, annál gyorsabban tudunk nagy méretű file-okat le- és feltölteni, vagy az online videókat az elérhető legnagyobb felbontásban megnézni.

20. Garantált le- és feltöltési sebesség

A sebesség, amit a szolgáltatónak a legkedvezőtlenebb feltételek között, a legnagyobb forgalmi terheltség esetén is biztosítania kell. Erről az NMHH 13/2011. (XII. 27.) rendelete rendelkezik.

21. Megabit/secundum (Mbit/s)

A szolgáltatók leginkább ezzel a mértékegységgel jelölik internetkapcsolatuk letöltési- és feltöltési sebességét. Értelemszerűen minél magasabb ez a mutató, annál gyorsabb lesz az adatforgalom.

22. Connect Box

A UPC legújabb csodamodeme, amivel otthonod minden pontján teljesítménycsökkenés nélkül élvezheted a szélessávú internet nyújtotta előnyöket. Többek közt a magyar nyelvű kezelőfelület, az extra kényelmi szolgáltatások, a gigabites Ethernet csatlakozók és az esztétikus külső teszik népszerű választássá. Itt bővebben is megismerkedhettek egymással.

23. Wi-Free

Magyarország legnagyobb lakossági wifihálózata, ami a közösségi wifi elvén alapul és országszerte több mint 500 ezer ponton, valamint egyes külföldi országokban biztosít díjmentes, biztonságos internetezési lehetőséget a UPC előfizetőinek. Ha szeretnél róla többet megtudni, olvasd el korábbi bejegyzésünket.

24. Stream

Olyan adatfolyam, amely az adatokat kisebb csomagokban (packetekben) továbbítja, de a végeredmény folyamatos, legyen szó videóról, zenéről vagy egyéb online közvetítésről. A ma elérhető internetcsomagok sebessége a legtöbb esetben már elegendő a streamek használatához, de érdemes a nagyobb sávszélességet választani, mert ez egyes szolgáltatásoknál (pl. Youtube vagy Netflix) jobb minőségű videókat eredményez.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?