Életet menthet a wifi!

2018-ra eljutottunk oda, hogy egy-egy szabadidős tevékenységre már számtalan hasznos applikáció létezik és ritka az olyan program, ami valami igazán újat tud mutatni ezen a területen. Az egyik spanyol egyetem kutatói egy meglepően hasznos alkalmazás fejlesztésén munkálkodnak, ami jó eséllyel életeket menthet.

Az általuk kitalált appot azok fogják leginkább szeretni, akik gyakran szoktak kirándulni, túrázni, vagy éppen valamilyen extrém sportot űznek, hiszen olyan helyzetekben veheted hasznát, amikor egy baleset következtében nem tudsz segítségért menni. Tételezzük fel, hogy éppen kedvenc hegyeden barangolsz, véletlenül megcsúszol és olyan súlyosan megsérülsz, hogy képtelen vagy lábra állni. Mit teszel?

Értelemszerűen először mindenki a mobiljához nyúlna, de könnyen lehet, hogy a lefedettség hiánya miatt egyáltalán nem tudsz segélyhívást indítani. Bár léteznek olyan alkalmazások, amik pont ilyen esetekre lettek kitalálva, viszont ha nem elérhető a hálózat, akkor használhatatlanokká válnak. Persze, ilyen esetben jobb híján lehet kiabálni is, hátha meghallja valaki, vagy vihetünk műholdas vészjelzőt magunkkal, viszont az nagyon drága és meglehetősen kényelmetlen is.

Szerencsére Spanyolországban az Universidad de Alicante kutatói fejlesztenek egy olyan alkalmazást, ami az okostelefon Wifi funkcióját használja fel arra, hogy izolált helyeken küldhesd el a pontos lokációdat. Az alkalmazás egyelőre még tesztelési fázisban van, viszont már képes pár kilométeres jeltovábbításra, ami a közeljövőben nagyban megkönnyítheti a bajbajutottak életét – főleg, ha a sugárzási kört még nagyobbra tudják majd növelni. Remélhetőleg így elkerülhetőek lesznek az olyan esetek, mint amilyet a 127 óra című Danny Boyle filmben láthattunk.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?