Bajban a wifihálózatok biztonsága, így védheted a sajátodat

Ha eddig azt hittétek, hogy az otthoni vezeték nélküli hálózatotok teljesen biztonságos, gondoljátok újra, hiszen egy, a napokban felbukkanó sebezhetőség miatt az összes, wifit használó eszközötök veszélyben lehet. A témával kapcsolatban minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk nektek, hogy tudjátok, mikre érdemes odafigyelnetek, illetve, hogy mit kell tennetek a kockázatos helyzetek elkerülésére.

Korábban az internetkapcsolat biztonságossá tétele kapcsán már írtunk a WPA-2 titkosítási szabványról, ami 2004 óta a legjobb megoldás volt az otthoni wifi védelmére. Ez a legtöbb esetben akkor biztosított hatékony védelmet, ha kellően bonyolult jelszót választottunk hozzá, ám ez most egy csapásra megváltozott.

Mi is itt a probléma?

Elsőként az Amerikai Egyesült Államok cybervédelmi ügynöksége számolt be a WPA-2 sebezhetőségéről, ami miatt gyakorlatilag az összes wifis eszköz feltörhető és még a legbonyolultabb jelszavak, illetve a legjobban beállított védelmi beállítások is elbukhatnak. Ráadásul az így keletkező hibákat kihasználva megfigyelhető a teljes adatforgalom, valamint külső személyek kártékony programokat is telepíthetnek készülékeinkre.

A KRACK névre hallgató sérülékenység azért is hatalmas probléma, mert nem adott hardverhez, vagy szoftverhez köthető, hanem magához a WPA-2 protokolljához, így több százmillió (!) olyan eszköz érintett benne, ami ezt a titkosítást használja. Amikor egy ilyen wifire kapcsolódunk, rengeteg veszélynek tesszük ki magunkat, hiszen semmilyen védelmi beállítás nem garantálja a biztonságos netezésünket.

A világszerte tapasztalható problémában olyan operációs rendszerek érintettek, mint a Windows, a Linux, az Android, az Apple esetén az iOS és a macOS, valamint az OpenBSD és a FreeBSD is.

Jó tanácsok, amikkel elkerülhetitek a bajt

Bár tökéletes védelem egyelőre nem minden eszköz esetében létezik, de van pár tipp, amit ha megfogadtok, megvédhetitek magatokat a veszélyes helyzetektől:

1. Frissítsétek az összes eszközötöket és operációs rendszereteket!

Minden olyan eszközt érdemes frissítenetek, ami képes vezeték nélküli kapcsolódásra - többek közt ide tartozik az okostelefon, tablet, laptop, okostévé is. Az összes felhasználói lépés közül ez az egyik legfontosabb lépés, amit a különböző gyártók segítenek is a WPA-2 sebezhetősége miatt megjelentetett frissítéseikkel. A Microsoft már kihozott egy Windows-frissítést a problémára, az Apple update-je már bétaverziónál tart, míg a Google az elkövetkező hetekben orvosolja a problémát.

2. Csak megbízható oldalakat látogassatok!

Törekedjetek arra, hogy csak olyan honlapokat nézzetek meg, amik címe előtt a https:// előtag szerepel (ez a protokoll biztonságosabbá teszi az internetezést). Ha sima http:// előtagú oldalakon jártok, semmiképpen ne adjatok meg olyan érzékeny adatot, mint a bankkártyátok száma, a lakcímetek, az e-mail címetek, vagy valamilyen egészségügyi adatotok. A helyzet megkönnyítésére telepítsétek a HTTPS Everywhere kiegészítőt, ami Firefox, Google Chrome és Opera böngészőben kikényszeríti a biztonságos HTTPS protokoll használatát.

3. A telefonodon és/vagy tableteden inkább mobilnetet használj!

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy senki se figyeli meg, hogy miket nézel kedvenc eszközeiden, kapcsold ki a wifit és használd saját mobilinternetedet. Főleg Android felhasználóként érdemes ezt megfogadni, ugyanis a 6.0-ás, vagy ennél későbbi verziójú eszközök - az egyik beépített wifis mechanizmusuk miatt - a legsebezhetőbbek.

4. A routeretek is frissítésre szorul!

Mindenképpen frissítenetek kell saját routereteket, ha még nem rendelkezik a legfrissebb verziójú firmware-rel. Ezt a legkönnyebben az eszköz kezelőfelületén tudjátok ellenőrizni, amiről korábban már írtunk is nektek. Ha kíváncsiak vagytok a már elérhető, újabb firmware-ekre, ezt a listát böngésszétek.

5. Amit még tudnotok kell

A KRACK a legtöbb esetben helyi sebezhetőséget használ ki, ezért az illetéktelen támadóknak a vezeték nélküli hálózatotok közelében kell lenniük. Ez nem jelenti azt, hogy az otthoni wifitek 100%-os biztonságban van, de csekély az esélye annak, hogy egy széles körű támadás áldozatává váljatok.

Fontos linkek a témával kapcsolatban:

Reméljük, hogy jó tanácsainkkal tudtunk segíteni abban, hogy zavartalanul élvezhessétek a wifi nyújtotta előnyöket.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?