Bababarát otthon: egy digitális apa tippjei

Te is azok közé a szülők közé tartozol, akik folyamatosan elrejtik a kábeleket a gyerekek elől? A fater.hu blog szerzője betekintést ad digitális családjuk életébe, és hasznos tippjeinek segítségével te is könnyedén bababaráttá teheted az otthoni környezetet.

Csak hogy legyen villámgyors wifi-m

Ha még nem ismernétek, Fater.hu vagyok. Egyike a digitális apukáknak. Van egy kerek kiscsaládom: Muter.hu, egy Hétéves, egy Héthónapos, valamint egy just-for-fun blog rólunk. A második gólyapostát követően rábukkantunk álmaink házára, amit most serényen újítunk. Szívesen forgatunk bele fáradalmat és pénzt, mert kis családunk idejének jelentős részét itt fogja eltölteni. Miért is fontos ez?

Közhelynek számít, talán lehetett volna az év szava is, de tényleg roppantmód fontos a minőségi időtöltés, aminek a legfőbb alaptényezője az odafigyelés. Ezt kezeljük evidenciaként: ha velünk a gyermek, igyekszünk figyelni rá és nem ültetjük azonnal a televízió elé. Másik fontos tényezője a minőségi időtöltésnek az időfaktor, ami hatékony időmenedzsment függvénye. Napjainkban príma kis naptáralkalmazások léteznek, melyek egy okosóra vagy okostelefon segítségével akár statisztikát is vezetnek szokásainkról és bioritmusunkról. Mindezen okosságok mellett ne feledkezzünk meg a minőségi közegről sem. Újítsuk, alakítsuk az életterünket úgy, hogy alkalmas legyen minőségi időtöltésre babával, totyogóval, kis- és nagygyermekkel egyaránt.

Ahogyan mi csináljuk…

Mi igyekeztünk olyan helyet keresni a városon belül, hogy a közlekedéssel ne nagyon vesződjünk a dolgos hétköznapokban. Az épületet úgy alakítjuk át, hogy közös helyiségek és visszahúzódásra alkalmas kis zúgok is rendelkezésre álljanak. A bábara gondolva különösen fontos a zárható tároló helyiségek, a biztonságos lépcső, a meleg-tágas, „bejátszható” nappali kialakítása. Éppúgy az is, hogy a kezdetekben egy szobában aludhassunk a Kisebbikkel. Az épület baba-biztosságához hozzátartozik a veszélyes zónák kiiktatása. Gyógyszer-tisztítószer a zárható „méregszekrénybe”, a konnektorokba biztonsági vakdugó kerül. Továbbá beszereztünk jó előre fiókzárakat, sarokvédőket, ajtózárakat és ajtóbecsapódást gátlót is. Ez a sok kis apró bizony sokra megy.

Mivel otthonunk már most is tele van elektromos kütyükkel, elengedhetetlen a kábelezésük áttekintése. Ez egy családi háznál nem kis feladat. Alaposan ellenőrizni kell a meglévő kábeleket, a sérülteket pedig cserélni. Ha nem akarunk úgy járni, mint kábel a rengetegben, érdemes kábelvezető sínek vagy csatornák elhelyezésén is elgondolkodni. Mi egyelőre még gondolkodunk, bár az elektromos hálózat már a reneszánsz korszakába lépett. A hosszabbítókat érdemes bútorok alá-mögé helyezni, hogy a baba ne érje el. Ajánlatos kapcsolóval ellátott hosszabbítókat venni, így adott esetben több berendezést is egy kapcsolással áramtalaníthatunk (legalább utazás előtt).

Szerencsére akad néhány olyan kábel, amitől azonnal meg lehet szabadulni. Kényelmes megoldást nyújtanak a vezeték nélküli töltők, a hálózati adattárolók, vagy akár egy jó erős wifi is. De nézzük sorra, hogy ezek az eszközök egyenként mit is tudnak.

A vezeték nélküli töltők komoly energiaveszteséggel dolgoznak és egyelőre nem minden telefont, ellenben jó lassan töltenek fel. Esetükben vitathatatlan a kényelmi faktor és az elegancia. Igaz, a kábeltől nem szabadultunk meg teljesen, csak nem kell a telefonból ki-be ráncigálnunk. A hálózati adattárolók vagy más néven NAS drive-ok tulajdonképpen központi háttértárak, melyekre több eszköz is rá tud csatlakozni. Segítségükkel csomó számítógép ki-be kapcsolást és felesleges adathordozást tudunk elkerülni családon, házon belül. A wifi pedig nem más, mint a közismert Maslow-i motivációs piramis legalsóbb szintje, az alapja digitális létezésünknek. Jelenléte elengedhetetlen, mert nélküle sín nélküli pályaudvarként ácsorognak a telefonjaink és táblagépeink.

Mi például teljesen száműztük az asztali számítógépeket az életterünkből, tehát maradt pontosan egy pár telefon és egy pár laptop. Ennek egy igen egyszerű oka van: nehezen maradunk meg egy helyben. Egy baba vagy kisgyermek mellett állandóan talpal a szülő. A napi rutin része egészen a fektetésig az állandó helyváltoztatás. Ezt a mobilis figyelemmegosztást tetézi, hogy a kis maradék-időket nagyon ügyesen kell beosztanunk ahhoz, hogy a gyereknevelés mellett másra is jusson kellő idő. Mihelyst pihen a Kisebbik vagy elmélyült ténykedésbe kezd a Nagyobbik, mi rámozdulunk valami egyéb tevékenységre: elmosogatunk, elindítunk egy adag mosást, hunyunk néhány percet, vagy megnyitjuk a mobil-irodát.

Szorgosan telefonálunk, e-maileket írunk, és a legkülönfélébb módon adatokkal dolgozunk. Hogy ne gondoljatok messzire, néha egy a nagyszülőknek elküldendő unokás kollázs is komoly időhátrányt okoz. A gyors, kábelmentes és így helyhez nem köthető adathasználat pedig nincs meg wifi-kapcsolat nélkül. Jelen cikk is több darabban készült, csak hogy legyen egy hiteles hivatkozási pontom – és villámgyors wifi-m. Egyszerűen szükség van rá. Ahogyan arra is, hogy a gyerekek ne bukjanak orra lépten-nyomon a kábelekben.

Fater.hu – az alternativ apa-blog

Ha tetszett a cikk, kattanj www.fater.hu oldalra, ahol az apaság és gyermeknevelés alternatív kérdéseivel és más »faterságokkal« is találkozhatsz.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?