Az online vásárlás megbízható wifivel az igazi

Mára elmondhatjuk, hogy a vezeték nélküli internet mindennapjaink szerves részévé vált, amihez az is hozzátartozik, hogy rengeteg dolgot intézünk el a segítségével. Ilyen a legtöbbször jelentő idő és energia megspórolásával járó online vásárlás is, ami több kockázatot is rejt magában, ezért összeszedtük neked, hogy mi mindenre érdemes odafigyelned ilyen helyzetekben – főleg akkor, ha otthoni vagy nyílt wifin keresztül intézed.

Valószínűleg keveseknek kell bemutatni, hogy miért vált annyira népszerűvé az online vásárlás, hiszen kényelmessége és gyorsasága, már olyan tényező, ami a legtöbb elfoglalt ember számára hatalmas jelentőséggel bír. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy gyakorlatilag már bármit beszerezhetünk így, éppen ezért is fontos, hogy biztonságosan tehessük ezt meg.

Nem minden kezdet nehéz

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék vagy szolgáltatás online megrendelésébe, érdemes odafigyelnünk arra, hogy lehetőleg olyan helyről vásároljunk, ahol már korábban is tettük. Ha mégis egy új oldalról szeretnénk rendelni magunknak valamit, mindenképpen ellenőrizzük le, hogy az oldalon fel van-e a tüntetve az adott cég székhelye, elérhetősége, valamint megtalálhatjuk-e a szállítási és fizetési feltételeket, amiket egyúttal nem árt alaposan átolvasni.

A biztonság kedvéért azt is nézzük meg, hogy a gépünk böngészősávjában ott figyel-e egy kis zöld lakat, ami azt mutatja, hogy az oldal a biztonságos internet tanúsítványt használja. Ha ez rendben van, akkor fizetés előtt még nem árt leellenőriznünk, hogy a mindenki által ismert bankkártyák logói megtalálhatóak-e a felületeten, majd a rendelés után tartsuk meg, esetleg nyomtassuk ki az erről szóló visszaigazolást.

Rengeteg tévhit él az emberekben az online vásárlással kapcsolatban, ami közül az egyik, hogy bármilyen tranzakció esetén megszerezhetik a bankkártyaadatainkat, pedig ugyanúgy működik a rendszer, mintha boltban vásárolnánk kártyánk használatával. Sokan úgy gondolják, hogy ha megveszünk így valamit és nem nyeri el a tetszésünket, akkor biztosan rajtunk marad, pedig valójában az átvételtől számított 14 napon belül nyugodtan visszaküldhetjük a terméket, aminek árát vissza is fogjuk kapni.

Most pedig tekintsük át, hogy miként kell cselekednünk akkor, ha otthoni, vagy éppen nyílt wifin keresztül szeretnénk lebonyolítani az online vásárlást.

Tedd a vásárlásbiztossá az otthoni wifidet!

Ha valaki bármilyen online pénzügyi tranzakcióra adja a fejét, az a legfontosabb, hogy ezt a lehető legbiztonságosabb hálózaton keresztül bonyolítsa le. Első lépésként el kell látogatnunk routerünk/modemünk kezelőfelületére a http://192.168.0.1 böngészőbe történő beírásával, majd megnyitásával, ahova általában az admin felhasználónévvel és az admin jelszóval tudunk belépni.

Ezután be kell állítanunk wifink titkosítását, amit érdemes WPA-ra vagy WPA2-re állítani. Ehhez javasolt biztonságos és egyúttal nehezen kitalálható jelszó megadása, ami tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is. Ugyanakkor, ha tudjuk, kapcsoljuk ki a távoli hozzáférést és frissítsük a routerünket, amikről korábban ebben a cikkben írtunk nektek.

Ha mindenképpen nyílt wifi kell

Bár mi is egyetértünk azzal, hogy nyílt wifihálózaton nem szabad semmilyen bankkártyás fizetést lebonyolítani, sajnos néha rákényszerül az ember az efféle megoldásra. Szerencsére több lépést is tehetünk azért, hogy ez az átlagosnál jóval biztonságosabban mehessen.

Mivel könnyedén megfigyelhetőek ezek a hálózatok és adataink is veszélyben lehetnek, ezért telepítsük a HTTPS Everywhere kiegészítőt, ami böngészőnkben kikényszeríti a biztonságos protokoll használatát. Ugyancsak fontos, hogy egy megfelelő vírusirtó gondoskodjon eszközünk védelméről, úgyhogy érdemes egy ilyet minél hamarabb beszerezni.

Mindezek mellett ne feledjük el kikapcsolni a hálózaton történő fájlmegosztást, illetve ahogy már többször hangsúlyoztuk, minden esetben törekedjünk arra, hogy a legfrissebb operációs rendszerrel és szoftverekkel/alkalmazásokkal böngésszünk. A nyílt wifivel kapcsolatos hasznos tanácsainkat bővebben kifejtve itt találjátok.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?