Az okosotthon alapjai: építsd meg a sajátodat a legjobb wifis eszközökkel!

Az okosotthon egy olyan ház vagy lakás, ahol a biztonság, a kényelem és az energiatakarékosság jegyében egy központi rendszer hangolja össze a lámpákat, a redőnyöket, a fűtést, a riasztót, illetve a konyhai- és egyéb elektronikus eszközöket.

Például, ha éppen nem tartózkodunk otthon és hirtelen beköszönt a kánikula, ezt érzékeli a rendszer és elkezdi a megfelelő hőmérsékletre lehűteni a lakásunkat, hogy mire hazaérünk, már kellemes hűvös fogadjon minket.

A rendszer azonban nem csak tanítható, hanem tanulékony is, hiszen folyamatosan figyeli életvitelünket és szokásainkat. A mesterséges intelligencia a levont következtetések alapján nemcsak hasznos tippeket ad az okosotthon üzemeltetéséhez, de egyes kritikus helyzetekben helyettünk is képes döntéseket hozni.

Az okosotthon “agya”

A rendszer lelke az a központi egység, ami összetett munkáját a közvetlen felhasználói beavatkozás mellett előre beállított szabályok, illetve valós időben érkező információk alapján végzi, amelyek az alárendelt társrendszerekből, a kihelyezett érzékelőkből vagy éppen az egyik lakó okostelefonján futó alkalmazásból származnak.

Amikor a felhasználó és a mesterséges intelligencia eldönti, hogy milyen lépésre van szükség, a központi egység utasítást ad a kapcsolt berendezéseknek, ezért célszerű a lehető legtöbb eszközt a rendszerre kötni, hogy összehangoltan tudjanak működni.

A teljes infografika letöltése

Felhasználási területek

Az okosotthon biztonságérzetet nyújt, hiszen a kameráknak és a mozgásérzékelőknek köszönhetően egy mobilalkalmazás segítségével bárhol és bármikor ellenőrizhetjük, mi történik otthonunkban. Ebbe beletartoznak házi kedvenceink is, akiket így távollétünk alatt is megfigyelhetünk.

Az okosotthon kényelmes, mivel a távoli elérésnek köszönhetően beállíthatjuk, hogy mire hazaérünk, milyen hőmérséklet legyen otthonunkban, ami nyáron és télen is rendkívül hasznos funkció.

Az okosotthon energiatakarékos, mert távolról is megbizonyosodhatunk arról, hogy lekapcsoltuk-e otthon a villanyt, sőt, a fényforrásokat akár külön-külön is szabályozhatjuk. A takarékosság kiterjed a fűtőrendszerre is, ami csak akkor indul be, ha a kinti hőmérséklet megkívánja.

Okos eszközök, egyszerű kezelhetőség

Korábbi bejegyzésünkben már beszámoltunk olyan eszközökről, amik “felokosított” változata megkönnyíti a mindennapjainkat – főleg, ha okosotthonunk részévé tesszük őket. Így segíthet az okoshűtő összeállítani a bevásárlólistát helyettünk, és így tűnhet úgy a meghatározott időpontokban működésbe lépő elektromos redőnyöknek köszönhetően, hogy otthon vagyunk, miközben épp megérdemelt nyaralásunkat töltjük több száz kilométerrel odébb.

A lehetőségek számának részben csak a pénztárcánk fog határt szabni, így érdemes eldöntenünk, hogy mik azok a funkciók, amelyekre feltétlenül szükségünk lesz új okosotthonunkban. Azt is vegyük figyelembe, hogy ez egy folyamatosan fejlődő terület, ami sorra ontja magából az újabbnál újabb eszközöket, így csak olyat szerezzünk be, ami kompatibilis a többi, már tulajdonunkban lévő eszközzel, hiszen így tudunk csak egy valóban egységes rendszert létesíteni.

Ezzel a cikkel szerettük volna lefektetni az okosotthon alapjait. A témában további írásokkal találkozhattok majd, hogy a wifis eszközökkel még biztonságosabbá és komfortosabbá tehessétek mindennapjaitokat.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?