Az adatbiztonság felhővel az igazi

Rengeteg dologra használjuk az internetet, ami a legtöbb eszközünkön már megtalálható, ezért kiemelten fontos, hogy biztonságban tudhassuk adatainkat. Ebben lehetnek nagy segítségünkre a felhő alapú szolgáltatások, amikből most kettőt be is mutatunk nektek.

Minden felhasználó és cég életében vannak kisebb-nagyobb mennyiségben olyan adatok, amiket szeretnének biztonságban tudni, hiszen ha illetéktelenek kezébe kerülnének, annak komoly következményei lennének. Korábbi cikkeinkben már több tippet is adtunk erre vonatkozóan, hiszen áttekintettük, hogy hogyan tehetjük biztonságosabbá hálózatunkat, miként kerülhetjük el a zsarolóvírusokat és mit kell tennünk, ha nyilvános wifihálózatra csatlakozunk. Most azt mutatjuk be, hogy pontosan mit takar az adatbiztonság témaköre és milyen felhős megoldások segíthetnek minket a maximalizálásában.

A biztonság a legfontosabb

Az adatbiztonság hivatalos definíció szerint az adatok, programok megváltoztatása, vagy törlése elleni különböző védőintézkedéseket foglalja magába, amibe beletartozik az illetéktelen hozzáféréssel szembeni biztonság biztosítása is. Elsőre talán nem is gondolnánk, de személyes adatainkra rengeteg veszély leselkedik, amik közül a legtöbb problémát az interneten terjedő vírusok, az illetéktelen hozzáférési kísérletek és a számítógépünk meghibásodása okozhatja.

Képzeljük csak el azt a helyzetet, hogy éppen számunkra rendkívül fontos dokumentumokat mentünk le a laptopunkra, aminek egyik pillanatról a másikra elromlik a merevlemeze és szinte lehetetlen róla visszamenteni az adatokat. Többek közt erre lehet jó megoldás egy felhőszolgáltatás használata, ami a számunkra legfontosabb cuccokat gyakorlatilag bárhonnan elérhetővé teszi, de erre még később visszatérünk.

Felhők mindenek felett

Eszközeid és egyben adataid védelmére célszerű beszerezned egy felhő alapú vírusirtót, ami a legkülönfélébb támadásokkal szemben is felveszi a harcot, legyen szó trójai vírusról, malware-ről, keyloggerről, vagy egyéb kártevőről, amikről a lenti boxban bővebben is olvashatsz. Ráadásul az ilyen vírusirtók számtalan keresési lehetőséget biztosítanak, jelzik, ha esetleg valamilyen eszközkompatibilitási probléma áll fenn és folyamatosan monitorozzák az éppen futó folyamatokat.


A teljes infografika letöltése

trójai vírus: egy olyan rosszindulatú program, ami a felhasználót megtévesztve fertőzheti meg az adott eszközt, ami ha sikerrel zárul, illetéktelenek hozzáférhetnek számítógépünkhöz, vagy akár át is vehetik az irányítást felette

malware: a kártékony szoftverek összefoglaló neve, amibe beletartoznak a vírusok, kémprogramok, zsarolóprogramok és a támadóknak emelt jogokat biztosítóeszközök (rootkitek) is.

keylogger: ez az alkalmazás képes elmenteni minden leütött billentyűt, beillesztési és másolási műveleteket, de a különböző online beszélgetések naplózására, a használt szoftverek kilistázására és az eszköz képernyőjéről pillanatfelvétel készítésére is alkalmas.

adware: lényegében olyan reklámszoftverek, amiket a felhasználók többsége pusztán figyelmetlenségből telepít fel. A célja, hogy egy terméket, szoftvert, vagy céget reklámozzon és sokszor az eszközünkre egy kémprogram is installálódik vele.

bloatware: rosszul megírt és/vagy kéretlen, előtelepített szoftverek, amik egyben adware és malware tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Emiatt az eszközünket is iszonyatosan lelassíthatják.

A legtöbb cég komplett csomagokat is kínál, amik a vírusirtók mellett olyan termékeket is tartalmaznak, amikkel biztonságban intézhetjük az internetes pénzügyi tranzakcióinkat, az összes jelszavunkat egy, biztonságos helyről érhetjük el és a legfontosabb fájljainkat akár külön titkosítva is tárolhatjuk.

Nem csak az adatbiztonság, hanem a másokkal való együttműködés miatt is fontos lehet különböző, felhőt használó tárhelyek használata, ugyanis ezek - többek közt - lehetővé teszik, hogy például egy-egy szöveges dokumentumon, vagy családi bevásárlólistán akár többen is munkálkodjanak egyszerre. A másik fontos szempont, hogy bármilyen felhőbe mentett fájlhoz könnyedén és szinte bárhonnan hozzáférhetünk, mivel lényegében csak egy megfelelő eszköz és internetkapcsolat kell hozzá.

Bizonyos szolgáltatások esetén azt is beállíthatjuk, hogy az általunk írt anyagok, vagy frissen készített fényképek azonnal a felhőbe kerüljenek, így biztonságos helyen tudhatjuk őket, spórolunk saját eszközünk tárhelyével és ismerőseink is egyből értesülhetnek a legújabb projektjeinkről, élményeinkről.

Cikkünkben igyekeztünk bemutatni az adatbiztonsághoz köthető alapvető tudnivalókat, viszont a jövőben további írásokkal fogunk jelentkezni a témában, amik felölelik a biztonságos internetes vásárlást és az online pénzügyi tevékenységeket is.

Ha kíváncsi vagy a többi infografikás cikkünkre, akkor itt tudsz böngészni közöttük!

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?