Az 5G a wifi nyomdokaiba lép?

Egyre többet hallani arról, hogy az 5G adta technológiai lehetőségek mennyire megváltoztathatják az életünket. De vajon valóban olyan nagy jelentőségük lesz, mint anno a wifi széleskörű elterjedésének? Mostani cikkünkből kiderül!

Megdöbbentő belegondolni, hogy csak az elmúlt 10 évben mennyit fejlődött a technológia. Átváltottunk hagyományos mobilokról okostelefonokra, már streamelve hallgatunk zenéket és nézünk sorozatokat vagy filmeket, hangasszisztensek segítenek az ügyes-bajos dolgok elintézésében, és nemsokára az önvezető autókat is megtalálhatjuk majd az utakon

Többek közt ezek problémamentes működtetésében lesz kiemelkedő szerepe az 5G térhódításának, ami – teljesítményéből fakadóan – kiváló alternatívája lehet a wifinek olyan területeken, ahol csak igazán szerény sebességű a vezeték nélküli hálózat. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük is meg inkább, hogy mit kell tudni erről a jövőt jelentő kommunikációs lehetőségről. 

Mitől olyan jó nekünk az 5G?

Az 5G hálózatok a mobilinternet következő generációját jelentik, hiszen a jelenlegi 4G-hez képest sokkal nagyobb sebességet (akár 20 GBps körüli átlagsebességet) és megbízhatóbb kapcsolatot garantálnak okostelefonokon és más eszközökön. Így ezek a megoldások rengeteget fognak segíteni az Internet of Things (IoT) eszközök további térhódításában, hiszen – a korábbiakhoz képest – lényegesen nagyobb adatforgalmat lehet velük lebonyolítani, ami sokkal hatékonyabbá teszi a köztük lévő kommunikációt.

Fontos megemlíteni, hogy a korábbi megoldásokkal ellentétben az 5G-vel a késleltetési idő (angolul latency) gyakorlatilag nulla lesz, ami azt jelenti, hogy a legtöbb online szolgáltatás kevesebb mint 1 ezredmásodperc (!) alatt fog reagálni a felhasználó interakciójára. Ez leginkább az okosautók gyors és zavartalan kommunikációjában lesz felettébb hasznos, de az online játékok esetén is, ahol innentől már csak a saját ügyességünkön és reakcióidőnkön fog múlni a teljesítményünk.

És mikor jön? 

Az 5G több helyen már elérhető, világszerte azonban csak 2020-ban fog igazán elterjedni. Külön öröm, hogy a már meglévő 3G és 4G hálózatokkal együtt fog működni, így gyakorlatilag megszakítás nélkül élvezhetjük a villámgyors mobilinternet előnyeit. 

Magyarországon az új digitális korszak már idén májusban beköszöntött, hiszen Budapesten elindult az első hazai 5G bázisállomás. Csak bízhatunk abban, hogy hamarosan az itthoni mobilszolgáltatók hálózataiban is mindenki számára elérhető lesz ez a technológia. 

Milyen telefon kell majd hozzá?

Tavaly már rengeteg 5G-s kapcsolódásra képes készüléket jelentettek be a mobilgyártók, viszont egyelőre még nagyon kevés vásárolható meg közülük. Ilyen például a Samsung Galaxy S10 5G, ami a márka első ilyen kapcsolódású készüléke, de az Egyesült Királyságban már a OnePlus 7 Pro 5G, a Xiaomi Mi Mix 3 5G, a Huawei Mate 20 X 5G és az LG V50 ThinQ 5G is képes a villámgyors mobilinternet-elérésre. 

Természetesen az idő előrehaladtával egyre több ilyen fajta készülék lesz elérhető, így a pénztárcabarát kategóriában is lehet majd jó ár-érték arányú, 5G-s okostelefont találni. Emellett rengeteg olyan más eszköz is elérhető lesz, ami támogatja ezt a technológiát, így egy újabb nyomós érv lesz a korlátlan mobilinternet mellett. 

A fentiekből látható, hogy az 5G elterjedése talán nem lesz annyira forradalmi, mint egykor a wifié, de sok helyen kiváló alternatívája lehet a vezeték nélküli kapcsolatoknak, és egyben újabb innovatív kütyük megalkotását is elősegítheti. 

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?