Amikor a wifi nem olyan, mint amilyennek kellene lennie

A mai világban szinte teljesen mindegy, hogy szórakozás, vagy munka közben merül fel valamilyen probléma a vezeték nélküli internetünkkel, arra minél hamarabb megoldást kell találnunk – függetlenül attól, hogy lassulásról, vagy éppen szolgáltatás-kimaradásról legyen szó. Ennek megkönnyítésére összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amik a témában elhangozhatnak és megnyugtató válaszokat is adunk rájuk.

Átfogó kutatásunkból kiderült, hogy a magyarországi felhasználók számára rendkívül fontos az otthoni wifi megléte és ezért az is nagy jelentőséggel bír, hogy minél stabilabb legyen az így kapott internetkapcsolat és annak sebességére se lehessen panasz. Most összegyűjtöttük nektek, hogy mik lehetnek azok a problémák, amik ebben a témában előfordulhatnak és milyen megoldásokat érdemes alkalmazni, hogy minél hamarabb elhárítsuk őket.

Lassúság mindenek alatt

Valami elképesztően alacsony sebességet produkál a wifim. Mit tehetek, hogy visszanyerje régi formáját?

Első körben mérd le a vezeték nélküli hálózat aktuális gyorsaságát – erre kiváló sebességmérők léteznek –, majd a kapott értéket vesd össze a szolgáltató által ígért internet-sebességgel. Érdemes megnézni Nessaj idevágó videóját is, amiben bemutatja, hogy mik azok a dolgok, amik ezt a helyzetet okozhatják és tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy hova rakjuk a wifit adó eszközünket, miként tudjuk azt optimálisan beállítani és mi kell a megfelelő csatorna kiválasztásához. Ő korábban még arra is tippeket adott, hogy hogyan lehet felturbózni otthoni wifinket.

Messze vagyok a modemtől/routertől, ezért rendkívül lassú a wifi. Mi lehet erre a megoldás?

A vezeték nélküli internetet adó eszközt – a lehetőségekhez mérten – próbáld meg otthonod központi helyére, illetve minél magasabbra tenni, hiszen így könnyebben tudja továbbítani a wifi jelet. Ám így is előfordulhat, hogy ez kevés lesz, ezért érdemes lehet lecserélni egy csodamodemre, ami egy csapásra megoldhatja a problémát, hiszen egyszerre kábelmodem és AC szabványú wifirouter is, ami teljesítménycsökkenés nélkül, széles sávú internetet biztosíthat neked otthonod minden pontján.

Viszont a wifi jel még ebben az esetben is ütközhet olyan akadályokba – pl. beton-, vagy téglafal, emelet, túlságosan nagy távolság –, amik lelassítják, ezért ilyen helyzetekre a wifiboostert ajánljuk, hiszen a segítségével nem csak megerősíthető az otthoni wifi, hanem – a jeltovábbítási folyamat stabilizálásával – még gyorsabb is lehet az interneted. Persze, ezt csak akkora mértékben engedi, amennyire az általad választott előfizetői csomag engedi.

Szerintem a szomszédok lopják a wifinket. Mit tegyek? Hát mindenkihez nem csengethetek be!

Ezt viszonylag könnyen le tudod ellenőrizni és egyúttal azt is biztosíthatod, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. Ebben korábbi cikkünk lesz a segítségedre, amiben bemutattuk, hogy először azt kell kiderítened, hogy technikai probléma okozza-e a problémát, mert ha nem, akkor simán lehet, hogy wifi lopás áldozatává váltál.
Ezzel azért is kell foglalkoznod, mert nem csak belassulást eredményez, hanem egyúttal az is előfordulhat, hogy így – az adathalászat miatt – illetéktelen személyek hozzáférhetnek személyes adataidhoz.

Ez a kapcsolat már nem működik

Számítógépről próbálok wifin keresztül netezni, de semmilyen oldalt nem tölt be. Hogyan oldhatom ezt meg?

Itt több dolog is állhat a probléma hátterében. Megeshet, hogy pont a számítógéped az, ami nem képes a wifi fogadására, de az is lehet, hogy a modemed/routered a hiba okozója, vagy valamilyen egyedi eset áll fenn.

Ezt legkönnyebben a szolgáltatás ellenőrzésével, opcionálisan a fennálló driverprobléma orvoslásával, de akár az általad használt vírusirtó alaposabb megnézésével is kiküszöbölheted. A legjobban akkor jársz, ha elolvasod a témában íródott cikkünket, amiben rengeteg tippet osztottunk meg a témával kapcsolatban.

Mobilról szeretnék csatlakozni a wifimre, de egyáltalán nem működik. Mit tegyek?

Ebben az esetben először azt kell megnézned, hogy az eszközöddel van-e a probléma, azaz le kell ellenőrizned, hogy bekapcsoltad-e a wifi funkcióját, majd ezután jöhet az újraindítás és végül más eszközzel is meg kell próbálnod csatlakozni a szóban forgó hálózatra.

Ha kizártad ezeket az eshetőségeket, utána érdemes megvizsgálnod a vezeték nélküli kapcsolatodat: a jelzőfények rendben vannak-e, a routerfrissítés is segíthet ilyenkor, de akár egy szimpla resetelés is. Ehhez ezeket a tippeket érdemes megfogadnod.

Valami nincs rendben a modemmel/routerrel, hiszen furcsán világít. Ilyenkor mi a teendő?

Első lépésként azt kell megnéznünk, hogy az eszköz pontosan melyik jelzésnél villog rendellenesen. Könnyen lehet, hogy egy újracsatlakozás, újraindítás, vagy éppen resetelés segíthet rajta, amivel kapcsolatban bővebb információkat itt találhatsz.

Itt fontos megjegyezni, hogy a probléma megoldásában szükséged lehet némi szakértelemre, úgyhogy érdemes egy témában járatos ismerőst, vagy pont a szolgáltatódat megkérned, hogy segítsen neked az elhárításában.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?