Állítsd meg a wifi-tolvajokat!

Vezeték nélküli internetre bármikor szükségünk lehet, ezért kevés idegesítőbb dolog van annál, amikor tartósan belassul a rendelkezésre álló netkapcsolat. Ennek ugyan több oka is lehet, de számos esetben arról van szó, hogy egy illetéktelen személy lopja a wifinket. Összeszedtük a leghatékonyabb ellenszereket!

Ha nagyon belassul neted és ez az állapot tartósan fennáll, biztosan egy megoldásra váró probléma áll előtted. Ilyenkor első körben egy hálózati (UTP) kábelt csatlakoztass a routeredhez, kösd össze az egyik eszközöddel és teszteld le a jelerősséget.

Ha nem megfelelő az internetkapcsolat sebessége, először a a birtokodban lévő eszközöket kell ellenőrizned, hogy felmerült-e velük valamilyen technikai probléma. Ha mindent ellenőriztél, de a probléma még mindig fennáll,  kérdezd meg a szolgáltatódat, hogy van-e esetleg karbantartás vagy valamilyen javítási munkálat a környéken, mivel ez is okozhatja a fennakadást.

Ha itt se tapasztaltál semmilyen rendellenességet, akkor könnyen lehet, hogy valaki lopja a sávszélességedet, ami nem csak a belassulás miatt okozhat problémát, hanem az esetleges adathalászat miatt is, ami során személyes adatait, fájljaid illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Ellenőrizd a routered fényjelzéseit és eszközlistáját!

A routereden több indikátorfény is helyet kapott, amik minden vezeték nélküli tevékenységet jeleznek neked. Ezt felhasználva az egyik legjobb módszer a probléma feltárására, ha az összes wifire képes eszközödet kikapcsolod, hiszen ha még ekkor is világít a vezeték nélküli hálózati aktivitást jelző fény, akkor jó eséllyel valaki használja a wifikapcsolatodat.

Következő lépésként meg kell nézned az eszközlistát, amihez szükséged lesz a routered IP-címére. Ehhez Windowsban nyomd meg a Windows+R gombot, írd be, hogy cmd, üss egy Entert, végül írd be, hogy ipconfig, nyomj egy Enter-t és a Default Gateway sorban ki fogja írni neked az IP-címet.

Mac-en kattints a Rendszerbeállításokra, utána a Hálózat menüpontra, végül a baloldali oszlopban a netkapcsolatodra. Ezután kiírja neked az IP-címet.

Ezt követően nyisd meg a böngésződet, írd be a kapott IP-címet és lépj be routered kezelőfelületéreahogy korábban már is írtunk róla. Minden router más, de a 'Csatlakoztatott eszközök', vagy a 'Saját hálózatom' menüpontban láthatod az internetedet használó eszközöket. Ha számodra ismeretlen eszközt találsz, akkor jó eséllyel ráakadtál az illetéktelen behatolóra.

Mit tegyünk, ha valaki használja a netünket?

Az első és legegyszerűbb megoldás, ha – ugyancsak a router felületén – egy mások számára nehezen kitalálható jelszót állítunk be. Tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket is. Ha semmi se jut eszedbe, ez a generátor segíteni fog.

Emellett több olyan program és oldal létezik, amik egy könnyen átlátható listába szedik a wifirouteredhez csatlakozott eszközöket, így az illetékteleneket pár kattintással el tudod távolítani. Ilyen például a Who's On My Wifi is, amivel akár értesítést is beállíthatunk mások csatlakozási kísérleteiről, így rögtön, felhasználónévvel együtt is láthatjuk, ha valaki próbálkozik.

Egyszerűbben kezelhető alternatívaként érdemes kipróbálnod a Wireless Network Watcher-t, ami alaposan átvizsgálja a wifikapcsolatodat, és kilistázza az összes hozzá csatlakozó számítógépet és egyéb eszközt. Így megtudhatod az IP- és a MAC címüket, a hálózati kártya márkáját és opcionálisan az eszközük nevét, ami sokat segíthet a tettes megtalálásában.

Számos router arra is lehetőséget biztosít, hogy MAC cím alapján – minden kütyü rendelkezik egy ilyen, egyedi azonosítóval – blokkoljunk különböző eszközöket, vagy egyesével engedélyezzük azokat, amik a saját tulajdonunkban vannak. Viszont ezt már csak haladó felhasználóknak ajánljuk.

Ugyanakkor routered kezelőfelületére belépve alkalmazhatod az SSID tiltást is, aminek bekapcsolásával egy vezeték nélküli kliens sem tud majd csatlakozni a hálózatodra.

Ha szeretnétek biztonságban tudni otthoni internetkapcsolatotokat, olvassátok el korábbi cikkünket, ami sokat segíthet az illetéktelen felhasználók elkerülésében.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?