A wifi még a mozgásodat is érzékeli

A vezeték nélküli technológia mára a mindennapjaink részévé vált, de a kutatók nap mint nap jönnek ki olyan újító megoldásokkal, amikkel méginkább kiaknázhatjuk a wifi által biztosított lehetőségeket. Ezúttal azt nézzük meg, hogy az így megvalósuló mozgásérzékelés miért is lehet hasznos nekünk.

Rendszeres olvasóink már pontosan tudják, hogy a wifi gyakorlatilag csodákra képes, hiszen a segítségével megépíthetjük saját okosotthonunkat, elvégezhetjük a hétvégi takarítást, új dolgokat tanulhatunk és kikapcsolódási formától függetlenül jól is szórakozhatunk. Most pedig azt mutatjuk meg, hogy a wifi a nem is olyan távoli jövőben a mozgásunkat is meglepően pontosan lekövetheti.

Történt ugyanis, hogy a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársai érdekes kísérletbe kezdtek, hiszen a wifi egyedi technológiáját gyakorlatilag radarként felhasználva próbálták meg úgy lekövetni az emberek mozgását, hogy az még a falakon túl is érzékelje őket. Ezt a rendszert Wi-Vi névvel látták el, ami lényegében két, jeladásra alkalmas antennát és egy jelvevőt foglal magába. Bár így a wifijel terjedését megakadályoznák a különböző felületek, a két antennás megoldással ezt könnyedén el tudták kerülni, amit a lenti videó mutat be legjobban.

Ezután a szóban forgó tudósok rájöttek, hogy az így kapott 'wifis mozgásérzékelővel' azt is kideríthetjük, hogy az adott térben mekkora gyaloglási sebességgel, valamint hogy milyen irány(ok)ba haladnak el az emberek. Ezzel világossá vált számukra, hogy a vezeték nélküli hálózat szinte annyira pontos tud lenni, mint a GPS, csak ehhez nem kell az adott lokációt az űrbe küldeni, ami lényegesen gyorsít a folyamaton – például egy okoskarkötőhöz képest.

A University of California munkatársai azonban továbbgondolták ezt a koncepciót és legújabb kutatásukban annak próbálnak utánajárni, hogy pusztán a wifijelekkel hogyan lehet kimutatni azt, hogy az adott helyiségben éppen hány ember tartózkodik. Ha sikerrel járnak, akkor a jövőben könnyen lehet, hogy egy olyan alkalmazást kaphatunk, ami megmondhatja nekünk, hogy az adott étteremben, vagy bárban mekkora tömeg fogadhat minket, így ennek tudatában dönthetünk arról, hogy keresünk-e egy másikat helyette.

Ugyanakkor innen már csak egy lépés lesz az, hogy hangasszisztensünkkel összekapcsolva az eddigieknél magasabb szinten garantálhassuk otthonunk biztonságát, hiszen így azonnal értesülhetünk az esetleges illegális behatolókról, ráadásul az okoseszközünk azonnal tárcsázhatja is a rendőrséget. Ebben már most nagy segítségünkre lehetnek a Radiomaze megoldásai, amik a háztartásban lévő router(eke)t használják fel a gyanús mozgások érzékelésére.

Természetesen nem maradhat ki a sorból a mesterséges intelligencia bevetése sem, az Aerial startup ugyanis szintén a wifi technológiát használja mozgásérzékelőként, csak mindezt megfejelik azzal, hogy felhő alapú gépi tanulást tesznek mögé. Ennek hála a rendszer felismeri a család különböző tagjait és akkor is finoman tudja őket emlékeztetni, ha egy kis diétára szorulnak, hiszen a térbeli kiterjedésüket is észleli. Mindezekből tisztán látható, hogy a wifiben továbbra is rengeteg lehetőség rejlik, viszont a kiforrott megoldásokra egy darabig még biztosan várnunk kell.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?