A wifi már a zsebedben is elfér!

Vezeték nélküli internetre bármikor szükségünk lehet, ami akkor a legégetőbb, ha már kifogytunk a mobilnetből és egy nyilvános wifi sincs a környéken. Ilyenkor jöhet jól egy hordozható wifi hotspot, ami megfelelő sebességű nettel láthat el minket és csak annyit kell fizetnünk érte, amennyit ténylegesen használunk az általa biztosított adatkeretből.

A legtöbben már tudják, hogy a mobiltelefonról megosztott internet rendkívül gyorsan le tudja meríteni készülékünk akksiját, ráadásul a havi mobilinternet keretünket is pillanatok alatt lefogyaszthatjuk vele. Ha pedig nem tudunk kapcsolódni a hálózatra, akkor még esélyünk sincs netet csiholni magunknak. Éppen ezért, ha üzleti utunk, vagy szabadban töltött kirándulásunk alkalmával wifire lenne szükségünk jól tud jönni egy zsebben is elférő, hordozható wifi hotspot.

Kicsi a bors, de jó, ha erős

A zsebwifi egy olyan apró eszköz, amibe meghatározott méretű SIM kártyát kell helyeznünk ahhoz, hogy használni tudjuk. Nem mindegy azonban, hogy milyen szolgáltatótól vásároljuk, ugyanis így eltérő kondiciójú mobilinternethez juthatunk hozzá.

Azt már most leszögeznénk, hogy nem az ilyen hordozható internettel fogunk hatalmas méretű filmeket, sorozatokat vagy egyéb fájlokat le- vagy feltölteni, de átmeneti használatra teljesen alkalmasak, hiszen általában legalább 1 GB-os adatforgalmi keretet adnak, amit extra díj ellenében természetesen tovább lehet növelni, ha a helyzet azt kívánja.

Fontos döntési tényező a sebesség is, hogy a mai minimumnak számító 3G mellett azért nem árt, ha már 4G-s kapcsolatot is tud nekünk garantálni, ami lehetővé teszi a megfelelő sebességű internetelérést. Szerencsére már úton van az 5G is, amivel még sokkal gyorsabb wifire tehetünk majd szert, ami egyszerre még több eszközt ki fog tudni szolgálni.

A zsebwifi kiválasztásakor figyelnünk kell arra is, hogy megfelelő teljesítményű akkumulátorral rendelkezzen a készülék, ugyanis ha például a szabadban, egy árammentes helyen szeretnénk huzamosabb ideig használni, akkor nem árt, ha ezt minél tovább tudjuk töltés nélkül megtenni. Például, ha egy 2300 mAh-s akksival rendelkezőt szerzünk be, az már bőven elegendő lehet a legtöbb igény kielégítésére, ugyanis maximális feltöltöttség mellett akár 300 (!) órán keresztül is üzemelhet.

Minden használatban dől el

Miután üzembe helyeztük a készüléket általában már csak annyit kell tennünk a vezeték nélküli kapcsolat bekapcsolásához, hogy ellátogatunk az eszköz adminfelületére – ami általában a 192.168.0.1 honlapcím böngészőbe való beírást jelenti –, ahol elvégezhetjük a biztonság szempontjából is szükséges beállításokat.

A már működő hordozható wifinkre gyakorlatilag bármilyen eszközzel csatlakozhatunk, legyen az okostelefon, tablet, laptop, kamera, vagy egyéb más wifiképes eszköz.

A mobil wifi hotspotok ára egyébként egyáltalán nem magas, gyakorlatilag pár ezer forintért be lehet olyat szerezni, ami megfelelő választás lehet számunkra, de mindig nézzük meg alaposan, hogy pontosan mit tud a kiszemelt készülék.

Ne feledjük el, hogy egy ilyen eszköz nem tudja helyettesíteni az otthoni internetet, hiszen a korlátlannal szemben jóval kisebb adatmennyiséget biztosít számunkra, ami bizonyos szituációkban ugyan jól jöhet, de a lakásban, ahol szeretünk letölteni, játszani és zenét hallgatni – egyszerre akár több eszközön is –, mindez drága megoldásnak bizonyulhat.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?