A Wi-Fi 6 szinte mindent megváltoztat

Mit szólnál, ha a mostani wifi kapcsolatod négyszer gyorsabb lenne? Szerencsére már nem kell sokat várni rá, hiszen az új szabványnak számító Wi-Fi 6 hamarosan megérkezik. Nézzük is meg, mi mindent érdemes tudni róla!

Régóta álmodozol egy olyan wifiről, ami gyors, stabil, erős és mindezek mellett biztonságos is? Van egy jó hírünk, a Wi-Fi 6 mindezt megadja majd neked, ha beszerzed a hozzá szükséges eszközöket. 

Miért érdemes odafigyelni rá?

A Wi-Fi Alliance által hitelesített wifi hatodik generációja bámulatos sebességre lesz képes, hiszen négyszer gyorsabbá teszi a mostani wifit, így az igazán nagy fájlok mozgatása is gyerekjáték lesz vele. Ennek hála a jövőben nagy valószínűséggel teljesen hétköznapi lesz, hogy az otthoni wifink bevetésével 8K-s felbontásban problémamentesen streameljük a tévénkre az általunk kiválasztott tartalmat, miközben a család többi tagja nyugodtan játszik online, vagy éppen tölt le magának valamit saját eszközére. Ez már csak azért is létfontosságú lesz, mivel a Cisco előrejelzése szerint 2022-ben az adatforgalom sosem látott méreteket fog ölteni a wifin keresztül kommunikáló eszközök miatt. 

Jó hír, hogy a gyorsaság hatalmas erővel is párosul, aminek hála nagyobb területeken – például repülőtereken vagy egyetemi campusokon – akár egy hálózat is képes lesz maradéktalanul kiszolgálni a felhasználókat. A Wi-Fi 6 további előnye, hogy a használatával annyira le fog csökkenni a hálózaton belüli késleltetés, hogy szinte valós időben végezhetünk bármilyen online tevékenységet.

Több területen is hasznát fogjuk venni ennek. Például az automatizáltság esetében, ami magával fogja hozni azokat az önvezető járműveket, amik alapjaiban változtatják meg azt, amit a biztonságos és kényelmes közlekedésről gondolunk. 

Az újdonsült wifi szabvány egyúttal kevésbé fogja meríteni azokat az eszközöket, amik vezeték nélkül csatlakoztak rá. Így kedvenc kütyüink használatával még több időt tölthetünk majd el. Ugyanakkor az IoT-eszközök is profitálnak belőle, ezáltal okosotthonunk sokkal hatékonyabb segítséget nyújthat nekünk. Ugyebár a korábbi generációs wifi esetén akkor merültek le igazán gyorsan okoseszközeink, ha bármilyen probléma volt a hatótávolsággal és emiatt rendszeresen újra kellett kapcsolódnia a készüléknek az adott vezeték nélküli hálózatra. Az új wifi szabvány esetén viszont ennek búcsút inthetünk, hiszen az így kapott wifi jelet mindig akkor fogja aktiválni, amikor a felhasználónak szüksége van rá.

A biztonság tekintetében fontos leszögezni, hogy a Wi-Fi 6 a már jól ismert 2.4 GHz-es és az 5 GHz-es tartományban egyaránt használható lesz. Ennek köszönhetően jelentősen biztonságosabbá tehetjük otthoni internetünket, amihez az is jelentősen hozzá fog járulni, hogy az új szabványt használó eszközök többsége már a legújabb wifi titkosítási formát, a WPA-3-at fogja használni. A továbbiakban pedig amiatt sem kell aggódnunk, hogy wifink minőségére rossz hatással lesznek szomszédaink vezeték nélküli hálózatai, hiszen az új szabványt úgy találták ki, hogy minimalizálja az interferenciából származó negatív hatásokat, ezért sokkal kevesebb lassulást fogunk tapasztalni.

Mikortól lesz elérhető?

Aki szeretné, az már most beszerezhet egy olyan routert vagy okostelefont magának, ami támogatja a Wi-Fi 6-ot. Például a Samsung Galaxy Note 10 és az iPhone 11 is képes erre. Mi viszont még nem ajánljuk az ilyen kütyük beszerzését, hiszen annyira a termékciklus elején vagyunk, hogy túlságosan sokat kellene fizetnünk érte. 

Azt se szabad elfelejteni, hogy az új wifi szabvány az azt használó eszközök számára jelent előrelépést, a wifi kapcsolatunknak nem. Így, ha lassú vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezel, előbb válts egy jobb internetcsomagra. Első körben úgyis a cégek fognak áttérni a Wi-Fi 6 használatára, amit így azelőtt próbálhatsz ki, mielőtt ténylegesen beruháznál rá. 

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?