A szinte tökéletes wifi itt kezdődik

Manapság talán már senki se lepődik meg azon, hogy az otthoni wifihálózatunkat számtalan eszköz és szolgáltatás használja. Elég csak a rengeteg okoseszközre és a különböző streamingszolgáltatásokra gondolnunk, amik zavartalanul működéséért rendkívül fontos, hogy a wifink a lakás minden pontján kifogástalanul működhessen. Most erre mutatunk egy hatékony megoldást.

Bár már létezik olyan csodarouter, ami képes otthonod szinte minden pontján wifit biztosítani, az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy az épület típusa is rendesen befolyásolhatja az így leadott és kapott jelerősséget, ami nem mindig lehet elegendő. Ilyenkor pedig csak jelentősen alacsonyabb minőségben lehet élvezni a különböző online szolgáltatásokat, vagy éppen az okosotthonunkban megtalálható eszközöket, ezért hasonló esetekre egy olyan rendszert kiépítését javasoljuk, amivel egyszerűen megoldhatjuk a problémát.  

Na, de mi is az a mesh wifi?

Forrás: Eero / macobserver.com

A legtöbb otthoni wifihálózattal az a legnagyobb probléma, hogy csak egy központi router, vagy modem szolgáltatja az összes eszközre a jelet, ami miatt wifis vakfoltok alakulhatnak ki. Ilyen szituációkban segíthet egy olyan mesh wifit használó rendszer, ami egyedi technológiájával szünteti meg a wifimentes területeket.

Mindezt úgy teszi, hogy a rendszerben több nagyobb wifis csomópont foglal helyet és az eszközeink mindig a lehető legközelebbihez csatlakoznak. A csavar ott van, hogy ezek a vezeték nélküli hálózatot adó pontok egy hálózatban működnek és együtt is működnek egymással, így a hagyományos megoldással ellentétben nem fordulhat elő olyan, hogy elképesztően alacsony sebességű lesz a netünk, vagy éppen egyáltalán nem lesz elérhető.

A másik hatalmas előnyük, hogy legtöbbjük rendkívül könnyen telepíthető és akár okostelefonról is vezérelhető a hozzá fejlesztett mobilkalkalmazáson keresztül. Így beállíthatóak olyan dolgok, mint az általunk is már taglalt vendéghálózat, a szülői felügyelet, vagy kedvenc hangasszisztensünk. Ami külön öröm, hogy a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvencián is teljes sávszélességet tud adni a wifire csatlakoztatott eszközeinknek.

És akkor milyen eszközt válasszak?

Szerencsére már rengeteg gyártó kínál mesh alapú wifis megoldásokat, amik között megtalálhatunk olyan nagy neveket is, mint a Google, vagy a Samsung. Mivel egy termék több változatban is elérhető, ezért otthonunk méretétől, valamint használati szokásainktól függ, hogy melyiket érdemes választanunk. Azt viszont tudnotok kell, hogy egyáltalán nem olcsó rendszerekről beszélünk, amik ára a több tízezret is elérheti, ezért ajánlott alaposan utánajárni a témának és szükség esetén szakértő segítségét kérni ahhoz, hogy optimális beállítások mellett valóban a tökéletesség határát súrolhassa az otthoni wifink.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?