A hibátlan wifi itt kezdődik

Az okoseszközök rohamos terjedésének köszönhetően a legtöbb háztartásban már sok olyan kütyü található, aminek a nap jelentős részében a megfelelő sebességű és minőségű vezeték nélküli kapcsolatra van szüksége. Ennek biztosításában segíthet egy mesh wifis rendszer, ami arról gondoskodik, hogy a net mindig topon legyen.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az otthoni wifi hálózatok egyik nagy gyengeségével, hogy legtöbbször csupán egyetlen eszköz szolgáltatja a vezeték nélküli internetet a lakásban. Ennek eredménye, hogy bizonyos területeken wifis vakfoltok jöhetnek létre. A mesh wifivel azonban kiküszöbölhetjük a problémát, így minden négyzetméteren szélsebes netünk lehet.

De hogyan működik?

A mesh wifi rendszerében egyszerre több, nagyobb kiterjedésű wifis csomópont található, amik egy hálózatba tömörülnek és képesek is együttműködni egymással. Lefordítva mindez azt jelenti, hogy mindig abból a pontból fogjuk a jó minőségű, biztonságosabb netet kapni, ami a legközelebb van hozzánk. Így nem fordulhat elő, hogy a routertől távolabb már gyengébb jelet kapunk. Ebből kifolyólag, ha az otthonod nagyobb, vagy pont ellenkezőleg, kisebb, de sok helyiséggel rendelkezik, akkor valószínűleg mesh wifi routerre lesz szükséged.

És ez még nem minden!

A mesh wifi egyik nagy előnye a fentiek mellett, hogy rendkívül könnyen telepíthető és kezelhető, ráadásul vannak olyan típusai is, amik teljesen automatizáltan működnek. Ha pedig otthonunktól távol szeretnénk kezelni vagy állítani őket, akkor a hozzájuk tartozó hivatalos mobilalkalmazással kényelmesen megtehetjük.

Ezek az appok azért is hasznosak, mert a többségükkel bármikor ellenőrizhetjük wifink sebességét, minőségét, illetve hogy eszközeink éppen melyik csomópontokhoz csatlakoznak. Emellett pillanatok alatt létrehozhatunk vendéghálózatot, továbbá gyermekeink védelmében szülői felügyeletet állíthatunk be. Ha pedig rendelkezünk hangasszisztenssel, akkor azzal is összeköthetjük az akár 5 GHz-es frekvencián működő rendszerünket.

Rendben, de milyet vegyek otthonra?

Mivel lassan annyi mesh wifi router létezik, mint égen a csillag, ezért alaposan meg kell nézni, hogy a kiszemelt eszköz pontosan milyen tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezik, e téren ugyanis nagy különbségek vannak.

Mindenképpen nézzük meg, hogy pontosan hány antenna kapott helyet a készülékben, mert ez mutatja meg, hogy egyszerre mennyi eszközt képes maradéktalanul kiszolgálni – a legtöbb otthonban a 2x2-es kialakítás bőven elegendő.

Vannak olyan mesh wifis rendszerek, aminek csomópontjai képesek Ethernet kábellel is csatlakozni egymáshoz, így ha otthonunkban több helyen található hálózati pont, akkor ezzel a megoldással is tehermentesíthetjük vezeték nélküli hálózatunkat. Egyúttal fontoljuk meg a BufferBloat védelemmel rendelkező eszköz beszerzését is, hiszen ezzel meggátolhatjuk, hogy egy nagyobb sávszélességet igénylő művelet mellett a többi felhasználó csak lassabb vagy rosszabb minőségű internetet kapjon.

A tökéletes wifiélmény biztosítását szolgálja a Band Steering funkció is, ami használat közben folyamatosan monitorozza a felhasználók eszközeit és automatikusan a legjobb internetkapcsolatot biztosítja nekik. A legtöbb routergyártó felhőszolgáltatást is ad eszköze mellé, ami azért döntő jelentőségű, mert a segítségével a technikai támogatás, a hibajavítás és a távoli vezérlés is könnyen megoldható.

Kapcsolódó tartalmak:

Visszajelzés

Hasznosnak találtad az oldalt?